Wie is je doelgroep?

Vandaag een onderwerp waar je misschien niet meteen aan zou denken als je schrijft. En toch is het superbelangrijk om jezelf deze vraag te stellen: wie is mijn doelgroep? Voor wie schrijf ik?

Misschien heb je daar eigenlijk helemaal geen beeld bij. Misschien schrijf je wel voornamelijk voor jezelf. Dat is logisch en ook helemaal niet erg (dat doen we eigenlijk allemaal wel).
Toch is het duidelijk hebben van je doelgroep belangrijk, vooral wanneer je wat serieuzer wordt over je schrijven en je nadenkt over de mogelijkheid om ooit eens je boek te willen uitgeven.

Waarom is een doelgroep belangrijk?
Zodra je weet voor wie je jouw verhaal schrijft, heb je een veel duidelijkere focus aan wat je wilt vertellen en hoe je dit wilt vertellen.

Denk maar eens aan het genre. Een boek als ‘Het’ van Stephen King is niet geschikt voor kinderen. De scènes zijn te gedetailleerd en te schokkend.
Een boek zoals ‘Rupsjenooitgenoeg’ is daarentegen weer niets voor de meeste volwassenen omdat het een kinderlijk verhaal is en niet genoeg intrigeert.
Het weten van je doelgroep zorgt er ook voor dat je je gemakkelijker kunt verbinden met deze doelgroep. In je verhaal ga je in op hun onzekerheden, op onderwerpen die hun aanspreken. Daardoor bouw je direct een band op met je lezer. Zij zullen jouw naam verbinden met onderwerpen die hen aanspreken. Een mooie bijkomstigheid is dan ook dat jouw naam zal vallen in gesprekken die zij voeren met hun vrienden.

Wie is je doelgroep?
Het hebben van een doelgroep maakt het schrijven gemakkelijker. Als je weet voor wie je schrijft, weet je ook welke onderwerpen zullen aanslaan, en welke niet.
Bij het kiezen van je doelgroep is het handig om een groep te kiezen waar jij jezelf mee kunt identificeren. Een manier om dit te doen is te kijken naar welke type boeken jij graag leest. Voor welke doelgroep zijn die boeken geschreven? Als je namelijk veel leest in een bepaalde categorie, dan heb je je schrijftaal daar ook vaak op gebaseerd.
Hou je doelgroep dicht bij wie jij bent als persoon. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om te schrijven voor kinderen als je zelf niet van kinderboeken houdt en/of geen affiniteit met kinderen hebt. Je wilt ‘hun taal’ kunnen spreken, weten hoe een verhaal in hun taal wordt verteld.
Ook helpt het je om jouw verhaal als een film te beoordelen.
Stel dat je verhaal verfilmd zou zijn, welke beoordeling zou het dan krijgen volgens kijkwijzer.nl?


Denk aan de onderwerpen waar je over wilt schrijven. Hoe uitgebreid wil je bepaalde scènes maken? Wil je heel grafisch alles zien, of hou je ervan om sommige dingen aan de fantasie van de lezer over te laten?
Mocht je alsnog moeite hebben met de beoordeling van je eigen verhaal, dan helpt het wellicht om te weten dat er een heuse vragenlijst is die de codeurs van Kijkwijzer invullen om de codering te bepalen.
Kijk hier maar eens: vragenlijst classificatie

Hoe bepaal je wat geschikt is voor jouw doelgroep?
Oké. Je hebt ontdekt wie je doelgroep is. Maar… waar schrijf je dan over? Je hebt wel een idee, maar je weet niet zeker of dit wel zo geschikt is voor jouw doelgroep. Zou het hen wel interesseren?
Het beste wat je dan kunt doen is -je raadt het misschien al- lezen. Pak één, twee of tien boeken die gericht zijn op dezelfde doelgroep als die van jou en lees waar die boeken over gaan. Lees welke taal wordt gebruikt. Kies boeken die populair zijn, en boeken die dat niet zijn om zo het verschil te ontdekken.
Zoek online naar websites die geschikt zijn voor jouw doelgroep. Abonneer je op hun nieuwsbrief. Lees blogs die gericht zijn op jouw doelgroep en lees de opmerkingen van jouw doelgroep op die blogs.
Het lijkt misschien veel werk, maar het zal je ontzettend helpen met het bijschaven van jouw doelgroep én het schrijven van jouw Fantastische Verhaal.

Heb je zelf nog tips die kunnen helpen om je doelgroep te bepalen? Deel ze hieronder in de opmerkingen of in de Facebook groep!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

5 thoughts on “Wie is je doelgroep?

  1. Pingback: Proeflezers |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.