Wat is het verschil tussen fantasie en Fantasy?

Toen iemand me eens vroeg waarom ik me met Fantasy Schrijfcoaching eigenlijk (voornamelijk) richt op Fantasy, moest ik onwillekeurig grinniken. Voor mij is het zo vanzelfsprekend dat ik me in fantasievolle verhalen heb gespecialiseerd. Het is waar mijn passie ligt, heb ik geantwoord. In dit persoonlijke blog neem ik je mee wat fantasie voor mij betekent, wat ik een typisch Fantasy verhaal vind en waarom daarin niet per se allerlei verzonnen wezens zouden moeten rondlopen.

Wat vind jij nu echt een typisch Fantasy verhaal?

Als je die vraag stelt aan drie willekeurige mensen, is de kans vrij groot dat je drie verschillende antwoorden krijgt.
De een zegt dat het een voor ons compleet nieuwe wereld is waarin de hoofdpersonages rondlopen. Denk aan de verhalen over de Schijfwereld van Terry Pratchett. Een ander vindt een verhaal fantasie als het wel in onze wereld plaatsvindt, maar niet echt kan gebeuren zoals het avontuur van Percy Jackson.

Iemand zei ooit eens tegen mij dat fantasie eigenlijk van toepassing is op alle verhalen. Want het is immers ontstaan uit de fantasie van de schrijver. Eigenlijk klopt dat ook wel. Fantasie is de Schijfwereld van Terry Pratchett, het zijn de avonturen van Percy Jackson en het zijn ook de verhalen die echt kunnen gebeuren, waar geen greintje magie aan te pas komt.

De fantasie van de schrijver

Elk verhaal, in de basis, begint vanuit de fantasie van de schrijver. Daarom kun je heel veel tips over het schrijven van een verhaal op elk type verhaal wel toepassen. Elk verhaal heeft immers een begin, midden en eind. Elk verhaal heeft een plot en karakters die je als schrijver tot leven wilt brengen voor je lezers.

Waar fantasie echter anders wordt dan andere verhalen is de uitwerking ervan. In fantasie kan namelijk van alles gebeuren. Er zijn geen regels, geen verboden onderwerpen. En dat vind ik nu zo leuk aan echte fantasie.

Wat voor type schrijver ben ik?

Dit is een vraag die je jezelf wilt stellen want het maakt duidelijk waar je passie zit en dat helpt je vervolgens weer om je verhaal af te schrijven.

Elk verhaal dat ik schrijf bevat fantastische elementen. De ene keer treft mijn hoofdpersonage een geest, de andere keer komt ze in een andere wereld terecht. Ooit schreef ik een verhaal waarin niets bovennatuurlijks gebeurde; ik vond het een saai verhaal. Mijn liefde voor verhalen ligt in de oneindige fantasie van de schrijvers en het niet weten hoe een verhaal zal eindigen omdat er geen regels zijn waaraan het verhaal zich zou moeten houden. Hoe meer iemand me mee kan nemen in zijn fantasie, hoe groter mijn liefde voor hun verhaal zal worden.

Ik hou ervan om mijn creativiteit in te duiken en verhalen te schrijven die de fantasie en het voorstellingsvermogen van anderen prikkelen. Daarom ben ik Fantasy Schrijfcoaching begonnen. Omdat ik zie hoeveel energie het me geeft in het afkrijgen van mijn eigen fantastische verhalen en omdat ik daarvoor ook de schrijftips van andere Fantasy schrijvers gebruik.

Wat doet FSC?

Fantasy Schrijfcoaching richt zich specifiek op Fantastische Verhalen. Dit zijn verhalen waarin er oneindige mogelijkheden zijn en waarin fantasievolle elementen voorkomen. Voor het schrijven van zo’n Fantastisch Verhaal kan ik als schrijfcoach jou helpen omdat die verhalen precies mijn ding zijn. Het is waar mijn passie zit en als ik jou kan helpen zo’n zelfde soort verhaal op papier te krijgen, dan kan ik je het beste van mij als schrijfcoach geven.

Memoirs, Science fiction, thrillers – het zijn allemaal mooie genres, maar persoonlijk heb ik daar niet zoveel mee. Ik kan schrijvers in die genres dan ook minder goed helpen. Wel in de basis van hun verhaal, maar niet zo zeer in de uitwerking ervan.

Fantasie gaat voor mij zoveel verder dan Fantasy. Als je het genre Fantasy opzoekt, dan bestaat deze uit tal van verschillende subgenres. Fantasie voor mij is al die subgenres, en meer. Fantasie zoekt de grenzen op en gaat die grenzen over. Het is niet in een hoekje te duwen. Het gaat verder.

Als je nergens voor staat, val je voor alles

En toch heb ik niet altijd deze passie kunnen vasthouden voor het Fantastische Verhaal. Ik heb jarenlang geknokt tegen de gedachten die me tegenhielden om te schrijven. “Het is maar een hobby,” was zo’n gedachte als ik geen tijd kon vinden om te schrijven. “Ik ben toch niet goed genoeg om ooit een boek uit te geven.” Ook zo’n fijne. Of: “Ik maak geen enkel verhaal af.”
Ik kwam in een dal terecht waarin ik het schrijven volledig naast me neerlegde. Het resultaat? Ik werd er doodongelukkig van.

Misschien herken je dit en voel je ook de weerstand en de drang om te schrijven. Misschien voel je ook dat er in jou een schrijver zit met de meest fantastische verhalen. Weet dan dat ook jij de stap kunt zetten om je verhaal niet alleen af te krijgen, maar ook te publiceren, zoals ik dat heb gedaan. Het gaat om de kleine stapjes. Het gaat om de motivatie en de passie die je hebt voor jouw verhaal. En het gaat om jezelf onderwijzen en weten dat je het niet alleen hoeft te doen.

De beste schrijfcoach…

Bij elk verhaal dat ik schrijf, kijk ik online naar tips die me verder helpen. Ik ben soms dagenlang alleen maar aan het lezen en niet met mijn eigen verhaal bezig. De vele blogs van verschillende schrijvers, die ik doorlees, geven me tips hoe ik met mijn verhaalidee verder kan. Ook ben ik lid van verschillende schrijfgroepen waar ik hulp van andere schrijvers kan inschakelen als ik met mijn verhaal ergens tegenaan loop. Alle tips en informatie die ik gedurende mijn schrijf carrière heb gevonden, deel ik met jou in mijn schrijftips.

Maar ik begrijp ook dat je soms meer nodig kunt hebben. Soms is het fijn om een op een te kunnen sparren over jouw verhaal. Een schrijfcoach kan daarbij helpen en het hoeft niet duur te zijn.
Als je op zoek bent naar een schrijfcoach wil je iemand die bekend is in jouw genre, die houdt van het genre waarin jij schrijft. Een schrijfcoach die gespecialiseerd is in kinderboeken, kan je minder goed helpen als jij zelf een thriller wilt schrijven. Dat is een compleet andere doelgroep en dus ook een compleet andere wijze van schrijven.

Schrijf jij fantasieverhalen?

Weet dat ik ben geweest waar jij nu staat. Ik herken waar je tegenaan loopt als schrijver. En ik weet hoe je kunt omgaan met die typische problemen als uitstellen, je idee niet goed genoeg vinden of je verhaal maar niet kunnen afmaken omdat het als te lastig voelt.
Precies daar helpt het om je fantasie weer aan te zetten.

Als jij stiekem droomt om jouw boek ooit eens in de winkel te zien liggen, dan is het tijd om daarin de eerste stap te zetten. En dat hoef je dus niet alleen te doen. Word lid van een schrijfgroep op Facebook. Roep wat vrienden bij elkaar om je verhaal mee te bespreken en vraag om tips. Of vraag een schrijfcoach om wat gerichte tips, zoals bijvoorbeeld een conceptbespreking of scèneanalyse. Jouw verhaal is het waard!

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.