Wat is Fantasy?

Stel deze vraag eens aan een boekenliefhebber; ‘Wat is Fantasy?’ Wat voor antwoorden zou je dan krijgen? Een verhaal dat zich afspeelt in een wereld ver van de onze, met draken en elven? En waar de hoofdrolspeler, gekleed in bruin leer, fantastisch kan zwaaien met een zwaard terwijl hij op zoek is naar zijn prinses in een lange, blauwe jurk?

Veel mensen die de vraag ‘Wat is Fantasy’ moeten beantwoorden, zullen waarschijnlijk in die richting denken. Vooral de mensen die, zoals ze zelf zullen zeggen, niets met Fantasy hebben.

Dat geldt niet voor mij.

Voor mij is Fantasy zoveel meer dan dat. Het is niet alleen die wereld met draken en elven. Het is niet alleen  Lord of the Rings of een variatie daarvan.

Wat is Fantasy dan wel?

Vrij vertaald is Fantasy niets anders dan fantasie, het is verbeeldingskracht. En dat gaat verder dan die wereld. Het is alles wat er in je hoofd op komt. Het is een droom die jij als schrijver kunt neerzetten op papier, of jij als lezer kunt lezen in een boek.

Fantasy is groter dan de normale, alledaagse wereld, maar dat betekent niet dat het verhaal persé moet plaatsvinden buiten die normale, alledaagse wereld.

Er zijn genoeg Fantasy boeken te vinden die (deels) plaatsvinden in onze eigen wereld.

Subgenres

In een eerder blog ging ik al in op de verschillende subgenres in Fantasy. Als (beginnende) schrijver is het soms erg lastig om je eigen verhaal te categoriseren. Eigenlijk zou het niet moeten uitmaken. Sterker nog, een categorie koppelen aan je verhaal kan het zelfs tekort doen.

Want… als van de 10 mensen die je vraagt bijvoorbeeld 6 daarvan denken dat een Fantasy boek gaat over zwaard-zwaaiende mannen in leren pakken, in een wereld vol draken en trollen, en jouw verhaal gaat daar niet over… Grote kans dat ze jouw boek dan niet eens oppakken.

Ik heb mijn boek als Fantasy bestempeld, subgenre Portal Fantasy. Voor mij dekt dat (grotendeels) de lading. En toch denk ik ook aan genres zoals Magical Realism of Romantic Fantasy. Het heeft zelfs wel wat weg van Alternate Fantasy. Het indelen van je verhaal in een genre is belangrijk: verkeerd kiezen kan eventuele liefhebbers van je boek afschrikken.

Doelgroep

Hetzelfde geldt voor de doelgroep van je verhaal. Bij Fantasy is het vaak óf voor volwassenen (Lord of the Rings) óf voor tieners (bijvoorbeeld Harry Potter). Terwijl Fantasy voor alle leeftijdsgroepen geweldig kan zijn. Het gaat namelijk om verbeeldingskracht. Fantasy is kunst in verhaalvorm; niet voor iedereen weggelegd, maar zeker inspirerend genoeg om eens van dichterbij te bekijken.

Mijn boek An Impossible Truth is gecategoriseerd als Young Adult-boek, maar dit komt niet helemaal overeen met de algemeen gehanteerde regel dat de hoofdpersonage uit een YA-boek altijd een tiener is. Sophia is 26 en droomt over een wereld waarin ze 16 is.

Ook hierin wil je niet te streng voor jezelf zijn. Als ik een boek had willen schrijven voor Young Adults en ik had deze regel over de leeftijd van de hoofdpersonage serieus genomen, dan was mijn verhaal toch heel anders geworden. (En lang niet zo goed als dat ik denk dat het nu is!)

Dus wat is Fantasy?

Waar het op neerkomt is dat Fantasy groter is dan één type verhaal. Er bestaan zó veel subgenres, websites als Bestfantasybooks geven je daar uitgebreid informatie over Een boek alleen maar Fantasy noemen, doet het geen recht. Het kan namelijk een drama zijn, een horror, of een liefdesverhaal. Of alle drie!

De meeste schrijvers vinden het leuk om de grenzen van hun eigen verbeeldingskracht te onderzoeken. Om dat te kunnen doen, wil je je niet vastleggen aan bepaalde regels voor het schrijven in een genre.

Dat is iets wat wel vaak gebeurt in de schrijverswereld. “Je schrijft een Fantasy boek? Zoiets als Lord of the Rings zeker? Niet echt mijn ding.” Het is bijna als het volgende te zeggen: “Oh je bent een man? Zoiets als Donald Trump zeker? Niet echt mijn ding.” Hoe suf klinkt dat?

Vertel gewoon jouw verhaal

Geef Fantasy een kans. Schrijf wat je wilt schrijven en laat je niet weerhouden door in genres te denken. Dat hokjesdenken beperkt je creatieve geest. Schrijven kan soms al lastig genoeg zijn, zonder dat je je aan allerlei regels moet houden. Schrijven is in de eerste plaats niets anders dan jouw verhaal vertellen. En een Fantasy verhaal is niets anders als een droom die je hebt gehad, en die je vertelt aan je zus of je vriend of je buurvrouw. Dromen hebben ook geen regels; wat er gebeurt in je droom, is wat er gebeurt.

Zie je verhaal ook zo. Laat je niet weerhouden door regels. Schrijf gewoon. Je kunt op een later tijdstip altijd nog kritisch worden. Als je verhaal klaar is bijvoorbeeld.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

PS: volgende week beginnen we met de Schrijfchallenge! Heb je je al aangemeld? Het kan nog tot en met 14 oktober aanstaande!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.