Wat is een geweldig plot?

Een plot is het plan waar je verhaal om draait. De rode draad. Een plot alleen maakt nog geen geweldig boek, maar het zorgt wel voor een stevige ondergrond. Op een goed plot wordt een geweldig verhaal geschreven.

Maar… hoe bepaal je of jouw plot wel goed genoeg is?

Begin-, midden- en eindpunt
Allereerst wil je de Big Picture duidelijk hebben. Wat is je begin en waar wil je eindigen. En wat is er voor nodig om dat einde voor elkaar te krijgen? Het helpt om je verhaal in drie delen op te splitsen.
In het eerste deel vertel je over je hoofdpersonage. Wat is van belang om aan je lezer te vertellen? Het tweede deel gaat over de verandering. Iets verandert in het leven van je hoofdpersonage. Wat is dat? En hoe gaat je hoofdpersonage daar mee om? En in het derde deel, de climax, doe je uit de doeken hoe het afloopt en wat er is veranderd.
Al je scènes hebben slechts 1 doel: ze vormen gezamenlijk het verhaal dat de karakters van het begin- tot het eindpunt brengen.

Zijwegen
In elk plot zitten twists en turns. En dat is goed. Dat houdt de lezer gespannen tot aan de laatste bladzijde. Je wilt geen voorspelbaar plot hebben, want daarmee zwak je de interesse van je lezer af.
Dus zorg dat je een multidimensionaal plot hebt. Wat ik daarmee bedoel is dat het verhaal meerdere verhaallijnen, oftewel subplots, heeft. Het gaat niet alleen om Susie die uiteindelijk een relatie krijgt met Ben. Het gaat ook om Susie’s ex die niet blij is met de aandacht die Susie aan Ben geeft. Het gaat ook om Ben’s oma die ernstig ziek is en medicijnen nodig heeft, die Ben moet regelen maar waarvoor hij geen geld heeft.

Dubbele agenda’s
Ken je die verhalen waarin een bepaald karakter aan het eind van het boek toch een heel ander type blijkt te zijn dan wat je aan het begin dacht? Soms is dit gepast, andere keren niet. Kijk naar je plot. Als het past binnen je verhaallijn, laat het erin zitten. Zorg wel dat je karakter vanaf de eerste introductie aan de lezer al met deze dubbele agenda werkt. Als je halverwege je verhaal besluit dat je karakter een dubbele agenda heeft, dan zal deze verandering bijna gegarandeerd opvallen in je verhaal en ongeloofwaardig op de lezer overkomen.

Onderwerp
Er zijn veel regels te vinden over wat nu wel en niet een goed onderwerp is. Sommigen spreken over clichés, welke je echt niet moet gebruiken. Anderen zeggen juist dat je een onderwerp wilt kiezen die aanspreekt. En juist dat zijn heel vaak die clichés.
Mijn regel daarin is simpel: kies wat bij je past. Een cliché is pas een cliché als jij dat zo maakt. Zelfs clichés kunnen ontzettend mooi verteld worden, alsof het een volledig nieuw verhaal is. Het gaat erom dat je een gevoel weet over te brengen. Dat je je lezer aan de hand door je verhaal kunt leiden. Dat je lezer meeleeft en meebeweegt.

Heb je zelf nog tips om een plot beter te maken, deel ze dan gerust hieronder!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

One thought on “Wat is een geweldig plot?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.