Wat houdt je tegen?

En? Ben je al begonnen? Zijn de eerste scènes al opgeschreven?
Misschien vind je het allemaal nog ontzettend spannend. Of heb je nog niet de tijd gehad om er echt even voor te gaan zitten. Wat je reden ook is… Je zult niet eerder gaan schrijven voordat je besluit te gaan schrijven. Dat klinkt misschien wat raar maar het is echt zo.

In dit blog ga ik de meest voorkomende redenen behandelen waarom je nog niet bent begonnen met schrijven. Grote kans dat jouw reden erbij staat. En dus ook de oplossing!

road-1668916_960_720

Dit wordt toch nooit wat!
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden voor schrijvers om niet te gaan schrijven. De insteek van deze reden is gebaseerd op wat jij als schrijver denkt dat de lezer van jouw verhaal zal denken. En daar wil je gelijk mee stoppen.
Schrijf het verhaal voor jezelf en niemand anders. Besluit voor nu dat niemand het verhaal te lezen krijgt en ga helemaal los.

Ik word te veel afgeleid!
Deze reden ken ik maar al te goed. Soms heb je het zo druk en is er zoveel gedoe om je heen dat je geen mogelijkheid ziet even in alle rust te gaan zitten en te schrijven. Ook hierin is het zaak dat je onderkent dat jij als schrijver de touwtjes in handen hebt.
Word je afgeleid door je kinderen? Schrijf dan op de momenten dat zij niet thuis zijn of in bed liggen. Rinkelt je telefoon constant met berichten van WhatsApp of facebook? Zet het geluid dan op stil, of beter nog – leg je telefoon uit het zicht. Men kan echt wel even een uurtje (of twee) zonder jou. Is je hond vervelend? Sluit jezelf dan op in je kamer en doe een koptelefoon op. Er is genoeg muziek te vinden online waar je je goed op kunt concentreren (zoek maar eens op “music to write on” op YouTube)

Het is gewoon bagger!
De eerste keer dat je aan het schrijven bent zul je al gauw merken dat het begin van je verhaal toch niet zo lekker loopt. Of dat je een bepaalde scene niet meer vindt passen. En dat is helemaal oké. Schrijf gewoon een nieuw begin of herschrijf de scene die je niet lekker vindt lopen.
Elke schrijver begint ergens. En grote kans dat het eerste wat je opschrijft gewoonweg bagger is. Dat is niet erg. Sterker nog, dat is helemaal oké.
Blijf schrijven. Ga verder, kijk niet achterom. Je kunt later altijd nog herschrijven. Zorg dat je door die zure appel heen bijt.

bannerfans_18413181

Ik zie het gewoonweg niet voor me!
Als schrijver heb jij een bijzonder talent; visualisatie. De stap van visualiseren in je hoofd naar verwoorden op papier is soms groot en zeker niet altijd even gemakkelijk. Maar visualiserend schrijven is iets wat je kunt leren.
Zie het als een uitdaging. Visualiseer in je hoofd een situatie. Laat het afspelen in je hoofd alsof het een film is waar je naar zit te kijken. Pak nu pen en papier en schrijf alles op wat je ziet en voelt. Elke beweging, elke kleur, elke emotie, elk onderdeel.
Lees het terug, zie wat er mist en herschrijf het tot een (kort) verhaal.

Ik heb geen tijd om te schrijven!
Mag ik even heel eerlijk en direct met je zijn? Deze reden is onzin. Geen tijd hebben voor iets betekent dat je er geen prioriteit van hebt gemaakt. Als het echt belangrijk voor je is, dan vind je er wel tijd voor. Je vindt toch ook tijd om je tanden te poetsen? Of om te eten?
Pak je agenda en kijk waar je nog ruimte hebt. Begin met een uur per keer en blok dit in je agenda. Het beste is om een vast tijdstip per week te hebben waarop je deze tijd blokt. Dat zorgt voor structuur en ritme.

Heb jij een andere reden waarom je (nog) niet bent begonnen en wil je er een oplossing voor? Deel het dan in onze Facebookgroep. Ik garandeer je dat er een oplossing voor elke reden te bedenken is! Wat houdt je tegen? Laten we beginnen!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

handtekening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.