Maak een visionboard

Vorige week had ik het er al even over: een visionboard. Wat dit is en hoe het jou gaat helpen als schrijver, ga ik je vandaag in dit blog vertellen. Een visionboard kan een heel goed hulpmiddel zijn als je duidelijk probeert te krijgen waarover je wilt gaan schrijven. Je kunt de personages in je hoofd via plaatjes voor je gaan zien, en geloof mij, dat maakt het schrijven een stuk gemakkelijker (én consequenter). En het is ook nog eens heel leuk om te doen!

Wat is een visionboard?

Heel simpel gezegd; het is een bord waarop jouw visie is weergegeven in plaatjes, woorden of (korte) zinnen. Het is gevuld met visuele aantrekkingskracht; iets wat jou inspireert bij het schrijven van jouw verhaal.

Je kunt een visionboard op twee manieren inzetten:

– eentje die je helpt gemotiveerd te blijven als schrijver

– eentje die je helpt je verhaal te visualiseren

Vandaag ga ik alleen in op de laatste.

Hierboven een voorbeeld; mijn eigen visionboard voor de boekenserie waaraan ik momenteel werk. Alle plaatjes doen iets met mij. Ze geven me een bepaald gevoel en vertellen iets over het verhaal wat ik, verspreid over vijf boeken, wil schrijven.

Waar te beginnen?

Stel jezelf eerst de vraag, waar wil je je visionboard hebben? Als achtergrond op je computer? Of aan de muur op je favoriete schrijfplek?

Je kunt namelijk zowel digitaal als met papier een visionboard maken. Voor een digitaal visionboard kun je overal op het internet zoeken; Pinterest en Google zijn mijn favoriete startpunten. Vul in wat je zoekt, bijvoorbeeld “jongen personage blond” om plaatjes te vinden van jongens met blond haar die als een van je personages kan dienen.

Voor een papieren visionboard, zoek je een paar magazines bij elkaar waar je lekker uit kunt scheuren. Alles wat iets met je doet, scheur het uit.

Wat moet er op een visionboard?

Een visionboard maken is iets wat op gevoel gaat. Je wilt je hoofd uitschakelen en alleen naar je gevoel luisteren. Waan jezelf in het verhaal wat je wilt schrijven. Zie jezelf bij de personages uit je verhaal. Welk gevoel roepen ze bij je op? Zoek op die trefwoorden. Zie je een woord die je doet denken aan je één van de personages? Of een zin? Scheur het uit het magazine.

Roept dat plaatje van een meisje in een groene jurk iets bij je op? Of die boom met een enkele appel erin? Sla ze op in een mapje op je computer.

Er zijn geen regels over wat er op je visionboard zou moeten komen. Het enige wat belangrijk is: geeft het jou inspiratie? Zet het je aan tot schrijven? Doet het iets met je?

Oké, ik heb veel plaatjes gevonden… en nu?

Nu wordt het de kunst om te gaan ordenen. Deel de plaatjes in op thema, bijvoorbeeld: “Personages” of “Wereld” of “Scènes”. Natuurlijk kun je ook uit de stapel plaatjes weer die plaatjes kiezen die jou het meest doen, maar hou daarbij wel rekening met het verhaal wat je nu wilt schrijven. Je zult zien dat er ook plaatjes tussengekomen zijn die beter passen bij een ander verhaal. Leg die dan opzij voor een later moment.

Heb je een papieren visionboard, dan kun je ze gaan rangschikken op bijvoorbeeld een canvasbord of een groot vel wit papier.

Ben je digitaal bezig, dan kun je websites als Be Funky of Photojoiner gebruiken, of good ol’ paint als je het liever zelf in de hand houdt.

Visionboard klaar?

Het leuke van een visionboard is dat je direct beelden ziet. Je kunt er nu mee gaan fantaseren. Wat gebeurt er in dat bos dat je hebt uitgeknipt? En wie is die lange, donkere jongen die zo zwoel over zijn zonnebril naar je kijkt? Schrijf op wat je ziet én niet ziet. Fantaseer er maar lekker op los. Wie weet heb jij zo een nieuwe scène te pakken!

 

Visionboards zijn superleuk en handig, maar het is wel even wat werk om ‘m in elkaar te flansen. Hoe kijk jij er tegenaan? Heb je wel eens een visionboard gemaakt? Of ga je na het lezen van dit blog er eens enthousiast voor zitten?

Laat het ons weten en, als je het aandurft, deel je visionboard op onze Facebook pagina! Ik ben heel benieuwd naar je resultaat!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

PS: heb jij je al opgegeven voor onze Schrijfchallenge? Klik HIER voor meer informatie! Wees er snel bij want we beginnen al op 15 oktober aanstaande!

 

One thought on “Maak een visionboard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.