Viermomentjes inplannen (en uitvoeren!)

Één van de beste tips die ik kreeg voor het (af)schrijven van mijn boek zijn Viermomentjes Inplannen. Ik had het er al even over in mijn eerste blog van januari; het inplannen (en uitvoeren!) van Viermomentjes zorgt ervoor dat je blijft volhouden, ook als het moeilijk wordt.

Hoe ik dat heb gedaan bij het schrijven van mijn Somnia Series, vertel ik je in dit blog.

Taak klaar = Viermomentje

Ik hou van structuur. Ik werk graag ergens naartoe. Maar toen ik het idee kreeg voor de Somnia Series, greep het me naar mijn keel; hoe zou ik dit in vredesnaam rond kunnen krijgen? Dit project zou me jaren gaan kosten! Jaren van angst, zweet en tranen. Wat een werk! Zou ik hier wel aan moeten beginnen, dacht ik nog. Maar mijn verhaalidee voelde sterk en ik wilde dolgraag dit verhaal op papier krijgen.

De sleutel was het project op te breken in kleinere taken. Ik schreef op wat erbij kwam kijken om een verhaalidee vanuit je hoofd te transformeren naar een boek in je handen. Vervolgens brak ik dat proces in meerdere, behapbare, taken op.

Eerst compleet willekeurig ideetjes opschrijven die bij dit verhaal zouden kunnen passen en deze vervolgens op volgorde leggen. Vervolgens daarmee het plot bedenken. Dat was één taak. Daarna ging ik op zoek naar mijn personages. Wie waren ze? Wat deden ze? En vooral – waarom waren ze belangrijk voor dit verhaal? Toen ik dat rond had, was er weer een taak volbracht.

Elke keer dat ik weer zo’n taak kon afstrepen van mijn lijstje, had ik ook gelijk reden voor een Viermomentje. Dan kocht ik iets leuks voor mezelf, of trakteerde ik mezelf op een vrije niets-moet-alles-mag middag. Een Viermomentje hoeft namelijk geen geld te kosten, maar je wilt wel dat je er blij van wordt en dat je er naar uitkijkt. Want dan lukt het beter om de taak te volbrengen.

Door de taken af te wisselen met Viermomentjes, werkte ik langzaam maar zeker elke stap in het schrijf- en publicatieproces af totdat mijn boek daadwerkelijk in mijn handen lag. En dat was natuurlijk helemaal reden voor feest!

Mijn recentste Viermomentje

In december stelde ik mijn taak vast op het afkrijgen van de eerste versie van Fade Into Darkness, het tweede boek van mijn Somnia Series. Het was bijna kerst, dus dit keer besloot ik mezelf te trakteren op iets speciaals om mezelf net dat laatste beetje motivatie te geven om mijn boek af te krijgen voordat het jaar voorbij zou zijn.

Een advertentie van The Boox kwam langs op Facebook en ik wist het meteen: dit is het! Dit wordt mijn Viermomentje. Hun concept was me niet onbekend: je koopt een box, waarvan je niet weet wat erin zit. Nu ja, je weet één ding: er zit in elk geval een boek in. En je kiest het genre.

Toen ik de omschrijving las van de Fantasy-Box voor januari, dacht ik meteen: die moet ik hebben. Ik deelde een berichtje op Facebook:

Voor € 30,00 ontvang je een box met daarin het mysterieuze boek en ook nog een boel leuke hebbedingetjes. En ook daarvan weet je niet vooraf wat het is.

Misschien denk je nu wel: € 30,00? Da’s voor sommigen onder ons best veel geld, vooral als je niet weet welk boek en welke hebbedingetjes erin zitten.

Klopt. En dat gold ook voor mij. En toch heb ik het gedaan. Omdat het mijn Viermomentje was. Dan mag je jezelf iets gunnen waar je naar uit kunt kijken. Voor mij was deze box één van de redenen waardoor het me lukte mijn eerste versie af te schrijven. Dus, ik kan het uit eigen ervaring zeggen: Viermomentjes werken echt!

Ik vond het in elk geval superleuk om mezelf een cadeautje te geven en daarbij ook niet eens te weten wat dat dan is. Dat maakt het dan ook een echt cadeautje! Op het moment dat de box arriveerde, in de eerste week van januari, had ik meteen zo’n sinterklaasgevoel. Weet je wel, toen je nog wat kleiner was en je op 5 december wakker werd met die eerste gedachte: cadeautjes uitpakken!

Mijn Viermomentje was geslaagd en ik ben vol nieuwe moed begonnen aan de volgende taak. Mijn tweede boek – dat komt er wel. Daar heb ik, dankzij dit soort fijne Viermomentjes, alle vertrouwen in.

Wil je ook een Viermomentje uitproberen voor tijdens jouw schrijfproces, dan is Boox zeker een aanrader. Gun jezelf de ervaring. Al is het maar voor een keertje. Check hun website en als een tekst je aanspreekt, doe het gewoon. Niet denken, maar gewoon lekker eens doen. ‘Endulge yourself’ zeggen ze toch in één van die chocolade-reclames? (Of verzin ik dat nu ter plekke?)

Oh en by the way, mocht de prijs je ondanks alles toch iets te hoog zijn; er zijn sinds kort ook Blinddates te koop op Boox: hetzelfde principe maar dan zonder de hebbedingetjes én met een lager prijsje. Win-win, nietwaar?

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

One thought on “Viermomentjes inplannen (en uitvoeren!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.