Structuur

Je hebt één idee, misschien twee, maar dat is natuurlijk nog geen geheel verhaal. Er komt zoveel meer bij kijken en je wilt natuurlijk vanaf bladzijde één je lezer vastgrijpen zodat hij het boek niet meer naast zich wil neerleggen.

Dus, je hebt een ijzersterk plot nodig. In een eerder blog heb ik je al wat verteld over wat een plot geweldig maakt. In dit blog geef ik je stapsgewijs de tools voor het creëren van een goede structuur in jouw Fantastische Verhaal.

Structuur

Het volgen van een duidelijke structuur is key in elk verhaal. Je wilt vanaf de eerste zin een richting hebben voor je hoofdrolspeler(s).

Zoals als eerder gezegd, betreft het plot van een Fantasy boek vaak een grote Missie, al dan niet in combinatie met een voorspelling over het redden van de wereld van het Kwaad.

Aan de hand van een vooraf bedachte structuur kun je kijken of je jouw verhaal nét wat anders kunt maken. Minder voorspelbaar, dat is key voor een goed boek. Maak daarom gebruik van een tijdlijn.

1. Introductie karakter(s)

Hierin omschrijf je wie je hoofdpersonage is, wie in zijn leven een (grote) rol spelen, waar hij woont en hoe zijn wereld eruit ziet. Dit gedeelte is meestal niet zo heel lang, meestal een paar hoofdstukken. Je leest onder andere wie het karakter is, wat hij wel/niet leuk vindt aan zijn leven en wat hij graag wil bereiken.

2. Introductie met het Onbekende

In dit gedeelte verandert er iets in de wereld van je hoofdpersonage. Er wordt bijvoorbeeld een karakter geïntroduceerd die niet veel goeds van plan is, of er blijkt iets aan de hand te zijn met iemand. Dit kan ook je hoofdpersonage zijn. Als je een personage hebt, die krachten blijkt te bezitten, dan is dit het moment om dit te introduceren.

3. Dilemma

De introductie van het vorige deel geeft problemen. Bijvoorbeeld; je hoofdpersonage gelooft het allemaal niet en probeert door te gaan met zijn leven als van tevoren. Uiteraard gaat dat niet zonder slag of stoot.

4. Naar het Onbekende

Je hoofdpersonage beseft dat er geen weg terug is. Hij moet serieus gaan onderzoeken wat er aan de hand is en specifiek wat dit voor hem/haar inhoudt. Het leven staat op het punt om grandioos te veranderen.

5. Het Onbekende wordt bekend

In dit deel zal je hoofdpersonage terechtkomen in een Onbekende wereld. Dit hoeft niet per se een letterlijk andere wereld te zijn. Dit kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld te maken krijgt met Heksen of Demonen in zijn eigen wereld. In welke wereld hij ook terechtkomt, duidelijk is dat dit (ver) buiten zijn comfortzone ligt en hij zal dan ook te maken krijgen met situaties die hij niet goed kan inschatten en die niet lopen zoals hij (vooraf) had verwacht.

6. Het Grote Doel

Naarmate je hoofdpersonage bekender wordt met deze Onbekende wereld, zal hij ook ontdekken wat het is waardoor hij ermee in aanraking is gekomen. Dit is het moment om uit de doeken te doen wat het Grote Doel is van jouw boek. Bijvoorbeeld, waarom die persoon onder punt 2 in het leven van je hoofdpersonage kwam. Of wat de reden is waarom dat karakter die krachten blijkt te bezitten.

7. Gevecht

Natuurlijk zal het Grote Doel niet zomaar bereikt worden en krijgt je hoofdpersonage heel wat voor zijn voeten. Maar hij heeft geen keuze; het is Do or Die. Sommige schrijvers kiezen ervoor eerst het Gevecht te laten plaatsvinden en daarna pas de bekendmaking van het Grote Doel te schrijven. Aan jou de keuze wat past in jouw verhaal.

8. Afsluiting

De afronding van een Fantasy hangt af van het doel van je boek. Als je karakter naar een letterlijk andere wereld is gereisd, kan hij nog terug? Overleeft je hoofdpersonage de reis en komt hij er sterker uit? Of gaat hij dood en zo ja, wat heeft dat voor gevolgen voor de overige karakters?

Mocht je een serie schrijven, dan zou je bovengenoemde tijdlijn ook kunnen aanhouden voor je gehele serie. Er komt echter wel wat meer bij kijken, als je de serie opbreekt in boeken. Daarover zullen er in de toekomst nog één of meerdere blogs verschijnen.

Tip: gebruik een programma zoals Excel om een tijdlijn te creëren. Dit is zeker noodzakelijk als je een serie schrijft, of met meerdere tijdlijnen of over verschillende werelden schrijft.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.