Schrijven, schrijven, schrijven

Elk woord dat je opschrijft, klinkt ineens raar. De zinnen lijken niet te lopen. De boodschap komt niet over…

Als je jezelf als schrijver identificeert, herken je ongetwijfeld die momenten van frustratie. Vaak begin je vervolgens aan alles te twijfel; je verhaal, je idee, je karakters en of je überhaupt wel een goede schrijver bent. Dit gaat nóóit lukken!

Geen zorgen, dit is heel normaal in het schrijfproces. Er zijn momenten dat alles geweldig lijkt te gaan en er zijn momenten waarop niets lijkt te lukken. En juist voor die momenten dat niets lijkt te lukken, zijn er tips die je gaan helpen.

In dit blog lees je welke!

Geef het tijd

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wij schrijvers niet elk moment  van de dag aan het schrijven.

Schrijvers zijn dromers. Schrijvers zoeken naar inspiratie online en offline. Zo vinden ze telkens weer stukjes informatie die goed past bij hun verhaalidee. Ze zien het verhaal in hun hoofd, spelen het na in hun gedachten en worden warm of koud bij bepaalde scènes. Schrijvers erváren het verhaal, nog voordat ze het op papier hebben gezet.

Als je je vasthoudt aan de tekst “Schrijvers schrijven”, dan kun je het jezelf ongelooflijk moeilijk maken. Ja, de basis klopt. Maar schrijvers hebben ook tijd nodig weg van hun laptop of schrijfblok. Schrijvers hebben tijd nodig te ervaren.

Dus… ga naar buiten, spreek met je vrienden af, ga die film in de bioscoop zien. En vergeet vooral niet om een schrijfblokje mee te nemen. Inspiratie kan immers op de meest onverwachte momenten ineens opborrelen.

Doorzettingsvermogen

Er zit een valkuil aan het eerder genoemde stuk; door te veel tijd te nemen bij je verhaal vandaan, kun je ook uit je verhaal raken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Maar… hoeveel tijd is dan genoeg tijd, vraag je? Zet voor jezelf een dag, misschien twee dagen, opzij om wat rust te creëren. Besluit voor jezelf dat je na die dag(en) weer gaat schrijven. Gewoon, een uurtje. Of twee. Wat maar goed voelt.

Om een verhaal af te krijgen, zul je gebruik willen maken van je doorzettingsvermogen. Maak het jezelf gemakkelijk. Blok de tijd in je agenda. Denk aan al die redenen waarom je begon met het schrijven van dit verhaal. Schrijf ze desnoods even op zodat je deze kunt teruglezen als reminder.

Elk verhaal heeft het recht om geschreven te worden. Jouw verhaal kan alleen maar geschreven worden door jou! Dus hup, ga lekker schrijven!

Accountability

Oftewel, neem je verantwoordelijkheid. Één van de manieren hoe je dit kunt doen, is door je te verbinden met een doel. Soms helpt het om dit te doen met meerdere schrijvers, waarbij ieder voor zijn eigen doel gaat en je elkaar kunt motiveren en inspireren.

Een voorbeeld van een doel stellen is door mee te doen met een schrijfchallenge zoals NaNoWriMo. Dit staat voor National Novel Writing Month. Eigenlijk zou je het IaNoWriMo kunnen noemen want het is allang niet meer National. Veel Internationale schrijvers verbinden zich met NaNo; een maand lang schrijven aan je verhaal met als doel aan het eind een bepaald aantal woorden te hebben geschreven. De officiële NaNo is in de maand november. Een variant ervan, Camp NaNo, loopt in april.

NaNo is de bekendste schrijfchallenge, maar er zijn er meer die gedurende het jaar jou kunnen motiveren en inspireren! Afsluitend geef ik je hier een paar:

ROW80 – Elke 80 dagen een nieuw schrijfdoel. Je mag je doel zelf bepalen. De volgende 80 dagen gaat in op 22 juni aanstaande!

CCC – Zelf in te delen qua duur en project, maar zeker een manier om je aan het schrijven te krijgen én houden!

750words – Dit is een challenge die belooft dat je gaat leren om elke dag te schrijven. En wel 750 woorden per dag.

Mocht je hebben meegedaan met NaNo, of één van de bovenstaande challenges, laat dan vooral jouw ervaring achter in de opmerkingen op de Facebook pagina!

 

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.