Schrijven… hoe begin je?

Misschien lijkt het je gewoonweg fantastisch om eens een boek te schrijven. Of je hebt ineens een verhaalidee in je hoofd en dit zet dat molentje in je hoofd flink aan het werk. Heerlijk als je zo kunt dromen over karakters en andere werelden!
Maar… Hoe begin je eigenlijk te schrijven?

Ik heb een paar handige tips voor je.

hands-1373363_960_720

Geloof in jouw idee.
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste! Jouw idee is fantastisch. Dat is jouw uitgangspunt. Jij bent de schrijver en dat betekent dat jij volledige regie hebt over jouw verhaal. Wacht niet op de bevestiging van anderen en denk niet na of het verhaal goed genoeg is om straks te publiceren. Want dan zet je nooit een woord op papier. Denk maar aan J.K. Rowling; haar boeken over Harry Potter zijn meerdere keren afgewezen!

Maak een visionboard.
Dit kun je doen om ideeën op te doen voor je verhaallijn, maar ook voor je personages of de omgeving waarin zij zich bevinden. Visualisatie helpt om jouw Fantastische Wereld te omschrijven naar de lezers. Hoe duidelijker jij het voor je ziet, hoe duidelijker je het kunt omschrijven naar je lezers.

Tip: Pinterest.com is handig en leuk hiervoor. Deze website is ideaal voor thuis én onderweg, want met de app kun je gewoon verder visualiseren op je smartphone!

Begin met schrijven.
Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Het hoeft nog niet in verhaalvorm. Heb je een naam in gedachten? Schrijf het op! Zie je een omgeving? Omschrijf deze dan zo gedetailleerd mogelijk.
Stel jezelf vragen over wat je ziet. En kun je een vraag niet gelijk beantwoorden, schrijf deze dan op. Het maakt niet uit of het gek klinkt en of je notities allemaal dwars door elkaar staan. Dat is in deze stap helemaal niet belangrijk. Het belangrijkste is, dat jij begint met schrijven van hoofd naar papier.

Deel op in categorieën.
Wat mij altijd erg helpt, als ik even ben uitgeschreven, is het ordenen van al mijn informatie. Het biedt structuur en geeft overzicht. Zo kun je zien waar je nog wat meer over wilt weten, voordat je begint te schrijven aan je boek. Gebruik het internet om gestelde vragen beantwoord te krijgen.
En let op: Schrijvers willen nog al eens te veel ideeën tegelijk krijgen en niet al die ideeën hoeven in één boek te komen. Wees kritisch wat wel en niet past bij jouw verhaal. Orden op personages, omgeving, plot enzovoorts. Wat voor jou handig is. Dit is een persoonlijke keuze. Er is geen goed of slecht. Zolang het voor jou maar werkbaar is!

Deel je idee met iemand.
Dit kan een beetje spannend zijn want natuurlijk wil je dat een ander je idee fantastisch gaat vinden. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo belangrijk (zie tip 1!). Want jij vindt je idee toch fantastisch en dat is toch het allerbelangrijkste?
Het hele idee achter sparren is dat de ander je kan helpen door de vragen die zij zullen stellen. Vragen waar je zelf misschien nog niet eens over had nagedacht. Schrijf al die vragen op. Je hoeft ze nog niet meteen te beantwoorden. En als je dan jouw notities doorneemt, misschien nog wat meer research doet en verder fantaseert, wedden dat de antwoorden voor het oprapen liggen?

Even geen inspiratie?
Geen probleem! Daar zijn de zogenaamde Writing Prompts zo fijn voor. Het zijn een paar korte zinnetjes die bedoeld zijn om jou te inspireren. Zoek maar eens op Google. Gegarandeerd dat jij snel geïnspireerd bent met een idee voor jouw Fantastische Verhaal.

bannerfans_18369966

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

handtekening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.