Schrijfstijlen

Er bestaan verschillende stijlen waarin je jouw verhaal kunt schrijven. De meeste schrijvers hebben wel een voorkeur. De stijl past goed bij hen, omdat het haast van nature gaat. Dat wil niet zeggen dat je de andere stijlen niet kunt leren. Sterker nog, het is juist aan te raden verschillende stijlen uit te proberen als schrijver. Maar laten we eerst naar het begin gaan; wat voor stijlen zijn er?

De twee belangrijkste en meest voorkomende stijlen zijn verhalen die worden gedreven door het plot of gedreven door het karakter. We zullen in de komende blogs wat gerichter ingaan op deze twee stijlen, zodat jij kunt ontdekken welke meer jouw stijl is. In dit blog leer je alvast de basisverschillen.

Karakter-gedreven

De focus van deze schrijfstijl ligt op het hoofdpersonage. Diens interne strijd, zijn of haar relaties met andere karakters. Bij deze schrijfstijl is het van belang dat je hoofdpersonage een unieke stem heeft; het hele verhaal leunt immers op hem of haar.
Kort gezegd, een karakter-gedreven verhaal richt zich op de interne ontwikkeling van de protagonist in de loop van een verhaallijn.
Literaire fictie is vaak gedreven op karakter en afhankelijk van een intrigerende stijl of een authentieke en unieke stem om de aandacht van een lezer te houden. Jane Austen is daar een goed voorbeeld van.
Lezers van karakter-gedreven boeken leven intens mee met het hoofdpersonage. Kennen hem door en door en alles wat hij meemaakt is eigenlijk bijzaak; de lezer wil alleen weten of hij het zal overleven en hoe hij eruit zal komen.

Plot-gedreven

Een plot-gedreven verhaal bevat een opeenvolging van gebeurtenissen waarin de protagonist vecht om een doel te bereiken in de loop van een verhaal.
De hoofdpersonage wordt overvallen door plotwendingen, actie en externe conflicten en moet snel besluiten maken hoe hij hiermee omgaat. Wat deze besluiten met hem als persoon doen, is niet zo belangrijk; het draait om wat de besluiten voor resultaat zullen hebben.
Tolkien is hier een goed voorbeeld van. Hij heeft met de Lord of the Rings een complexe wereld opgebouwd waarin de hoofdpersonages een taak hebben en van A naar B moeten komen waarbij ze van alles moeten doorstaan.
Natuurlijk leef je als lezer mee met de hobbit Frodo, maar het belangrijkste is zijn taak: de Ring vernietigen. Dat is de reden waarom de lezer dit boek leest. Niet om te zien hoe Frodo eruit komt (dat is bijzaak) maar vooral of het hem lukt zijn taak te volbrengen.

Belangrijk om te onthouden is dat een verhaal altijd leunt op verschillende stijlen. Je kunt je verhaal niet alleen laten leunen op plot, want dan heeft de lezer geen verbinding met de hoofdpersoon. En als je het verhaal alleen laat leunen op het karakter, dan kan je verhaal al gauw saai of dramatisch worden.

Als je lezer wil weten hoe het afloopt met je hoofdpersoon én wil weten hoe de wereld zal worden gered van de dreiging, dan heb je een goed verhaal te pakken die zowel gedreven wordt door karakter als door plot.
Door een goede balans te vinden tussen beide stijlen wordt je verhaal zoveel sterker en een plezier voor je lezer. Volgende week geef ik je tips hoe je kunt ontdekken wat voor stijl jouw verhaal(idee) is!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

One thought on “Schrijfstijlen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.