Schrijfroutine

Tijd. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag. Soms vliegen die uren voorbij en ben je de hele dag druk, druk, druk geweest. Als je dan ’s avonds je bedje opzoekt voor wat welverdiende rust, kan het zijn dat je je tegen het hoofd slaat omdat je (opnieuw) geen tijd hebt gemaakt om te schrijven.

Een routine creëren die werkt, dat is soms best wel lastig voor schrijvers. Er zijn zoveel dingen die tussendoor kunnen komen. Hoe creëer je nu de juiste routine?

Hoe ziet je dag eruit?

Een routine begint met het bepalen welk moment van de dag je het beste kunt wijden aan het schrijven. Welk moment ben je het helderst, het meest creatief, heb je de minste afleidingen. Dus hoe ziet je dag eruit?

Zit je tussen 8 en 9 bijvoorbeeld heel vaak gedachteloos TV te kijken of door Facebook heen te scrollen, vraag je dan af of je dat uur niet beter kunt inzetten om met je verhaal bezig te gaan. Of… als je dan toch echt graag eventjes op Facebook wil, of eventjes TV wil kijken, zet een timer. Tijd kan heel snel gaan als je gedachteloos bezig bent.

Als je een beetje op mij lijkt, zul je misschien uren lang op Pinterest kunnen kijken naar inspirerende teksten of plaatjes. “Ik doe research voor mijn verhaal!” zeg ik dan. En dat kán, alleen het houd me tegelijk ook weg van het daadwerkelijke schrijven. Spreek met jezelf af dat je alleen research doet, als je vast zit in je verhaal, of als je even iets wilt controleren. Kort en krachtig. Tijdens het schrijven kun je altijd nog weer terugvallen op de research!

Prioriteiten stellen

In de waan van de dag kan alles even belangrijk lijken. “Ik doe dit nu maar even, dan hoeft het morgen niet.” Misschien ken je het. Alleen dat is precies een valkuil, want morgen kan het ook wel weer druk worden met tussendoor-dingetjes.

Ik schrijf in mijn agenda elke dag 3 dingen die ik gedaan wil hebben. Die vink ik af zodra ik ze gedaan heb. Heb ik voor die dag al 3 dingen afgevinkt, dan kan ik er taken bij doen. Zo nee, dan gaat de nieuwe taak naar een volgende dag (of ik ruil de nieuwe taak om met een taak van vandaag). Zodra je hier consequent mee omgaat, zul je zien dat je beter grip krijgt op de invulling van je tijd. En het geeft rust omdat je overzicht houdt.

Overzicht houden

Als je van nature een beetje chaotisch bent, dan kan precies dat je tegenhouden lekker te schrijven. Je notities liggen overal en nergens, je had ergens nog plaatjes opgeslagen ter inspiratie en onder welke naam had je nu dat ene idee opgeslagen op je computer?

Het helpt om overzicht te creëren en te houden. Dus: alle geschreven notities in één map, die je vlakbij je computer bewaard. Alle plaatjes ofwel op Pinterest (ingedeeld op bijvoorbeeld plaats of karakter of.. noem maar op), ofwel op de computer in één mapje.

Wat ook een goede investering waard is, is het programma Scrivener. Hierin kun je je notities digitaliseren, scènes of gehele hoofdstukken schrijven (en rangschikken) en ook plaatjes bewaren. Alles op één plek! Meer informatie: https://www.literatureandlatte.com/scrivener.php

Zelfmotivatie

Let er eens op hoe vaak je tegen jezelf zegt: “Dat lukt me vandaag echt niet.” Of “Dat kan ik niet.” De taal die je gebruikt bepaalt je productiviteit. Negatief taalgebruik zoals de twee zinnen hierboven, zullen ervoor zorgen dat het ook niet gaat lukken. Dat je het niet kunt. Je voelt je daardoor ook vermoeider omdat je nog zoveel te doen hebt, en dus maak je waar wat je zegt of denkt.

Probeer de insteek: “Hoe kan ik zorgen dat dit gaat lukken?” Of “Ik ga het gewoon doen.” Het hoeft niet perfect te zijn, zolang je maar bezig bent. Iets op papier, is altijd beter dan niets op papier.

Dit kun je ook gericht op een taak doen. Door bijvoorbeeld te zeggen: “Tussen 8 en 10 uur ’s avonds kijk ik geen TV” hou je automatisch die tijd vrij om bijvoorbeeld met je verhaal bezig te gaan. Het is dan jouw besluit om die tijd productief te maken.

Mocht er een programma op TV voorkomen, die je absoluut wilt zien, neem het dan op. Dan kun je zelf indelen wanneer je het gaat zien, én de reclames ook nog doorspoelen. Win-win!

Pauzes inlassen

Soms kun je uren achter elkaar schrijven, andere keren krijg je maar twee of drie zinnen uit je. In welke fase van het schrijven je ook zit, neem geregeld een korte pauze. Om een glaasje water te drinken of even naar de WC te gaan, of om even dat telefoontje te plegen die je al dagen voor je uit drukt. Korte pauzes helpen je om productief te worden én te blijven.

Vooruitwerken

Deze tip is vooral van belang als je merkt dat je in een lekkere schrijf-flow zit. Maak op dat moment een overzicht van scènes die je wilt schrijven, of wat het volgende is wat er gaat gebeuren. Als je dan de volgende dag achter je computer gaat zitten, en je hebt even geen inspiratie, dan helpt het als je ziet “Uit te schrijven volgende scène: Peter gaat naar zijn moeder, vertelt haar over wat Daisy gedaan heeft.” Of zoiets.

Beloningsysteem

Niets werkt zo motiverend als een beloningssysteem. Wil je dolgraag dat ene truitje kopen, spreek dan met jezelf af dat je ‘m gaat kopen als je een bepaald doel hebt behaald met het schrijven. Bijvoorbeeld een na het schrijven van 5 hoofdstukken. Door jezelf dát truitje te beloven, míts je je doel hebt behaald, ga je zeker weten schrijven. En nogmaals… het hoeft niet goed te zijn wat je schrijft. Redigeren kan later altijd nog.

Met deze tips heb je binnen no time een superhandige schrijfroutine te pakken! De basis is, zoals met veel dingen, jezelf motiveren. Als schrijven belangrijk voor je is, als jij ooit eens een boek wilt uitbrengen, dan is het zaak daar NU iets mee te doen. Niet morgen, maar nu.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.