Schrijfoefeningen

Als het schrijven van je verhaal even niet lukt, kan het helpen je op iets compleet anders te richten. Een schrijfoefening kan daarbij uitkomst bieden!

Voordat je nu met je ogen gaat rollen, hear me out! Een korte oefening kun je ook zien als een spelletje. Het haalt je uit je huidige verhaal én leert je creatiever te worden met bijvoorbeeld taalgebruik.

In dit blog geef ik je enkele oefeningen. PS: ook erg handig als je je nog niet wilt of kunt vastleggen aan dat ene verhaalidee. Met een oefening ben je in elk geval aan het schrijven en grote kans dat je daarna graag je tanden zet in een groter project (oftewel: jouw eigen verhaal!).

Film scène

Houd je naast lezen ook erg van films kijken? Dan is deze oefening iets voor jou!

Kies een film die je goed kent. Bedenk een nieuwe scène voor die film die het eind van de film zal beïnvloeden. Je hoeft niet het hele script te herschrijven, alleen die ene scène. Richt je op ongeveer 1500 woorden.

Deze oefening helpt je met het ontdekken van verschillende plots en hoe je die kunt inzetten om iets heel anders als uitkomst te creëren. Dit is trouwens ook een oefening die je prima kunt doen aan de hand van een serie!

Begin en eind

Pak twee willekeurige boeken uit je boekenkast. Van het eerste boek schrijf je de eerste zin op en van het tweede boek de laatste zin. Verzin nu een kort verhaal dat tussen die eerste en laatste zin past. Het mag van alles zijn; een zelfhulp verhaal, een hoofdstuk voor je eigen verhaal of een kort verhaal in fictie of non-fictie.

Ga voor minimaal 2500 woorden. Zie deze oefening niet alleen als een manier om van begin tot eind te komen, maar richt je vooral op het creëren van een intrigerend midden.

Weet je nog…?

Begin deze oefening door te schrijven: “Weet je nog…” Vul op de puntjes iets wat bizar is, of onmogelijk of fantasievol of juist leuk, intrigerend of emotioneel. Bijvoorbeeld: “Weet je nog die keer dat ik wakker werd naast Dean Winchester?” Of zoiets.

Schrijf vanuit het ik-personage een monoloog van zo’n 1500 woorden waarin je volledig opgaat in deze herinnering. Gebruik je verbeelding en richt je op het meenemen van jouw lezer in de emoties van deze ik-personage.

Karaktertrekjes

Geen één personage is hetzelfde. Deze oefening helpt je de verschillen van de personages duidelijk te krijgen in de manier waarop ze met elkaar omgaan, hoe een conflict kan ontstaan en hoe je de karakters uniek kunt maken.

Schrijf 5 eigenschappen op voor een personage. Bijvoorbeeld; onafhankelijk, uitgesproken, grappig, lui, materialistisch. Schrijf nu de tegenovergestelde eigenschappen op voor jouw tweede personage. In bovengenoemd geval is dit; aanhankelijk, bescheiden, serieus, ijverig, idealistisch.

Stel je nu een scenario voor waarin de twee moeten samenwerken. Gaan ze samen een monster verslaan of moeten ze samen een werkstuk maken voor school of..? Verzin het maar!

Schrijf de scène en richt je vooral op het duidelijk overbrengen van de verschillen in persoonlijkheid.

Geschiedenisles

Één van mijn grote inspiratiebronnen is J.K. Rowling. Voor het creëren van de wereld van Harry Potter schreef zij veel scènes, geschiedenis en achtergronden, die uiteindelijk niet in de boeken terug te vinden zijn. Waarom? Om haar personages, hun motivatie en hun omgeving te leren kennen. Weten waar je personages vandaan komen, echt ervaren wat zij hebben meegemaakt door er over te schrijven, dit alles helpt je om deze personen goed op papier te krijgen in jouw verhaal.

Kies één van je personages uit en schrijf zijn of haar geschiedenis uit in ongeveer 1500 woorden. Heb je een pestkop in je verhaal, schrijf dan een kort verhaal of scène die aantoont waarom hij een pestkop is geworden. Heb je juist een heel onzeker iemand in je verhaal, schrijf dan eens op wat zij in haar verleden heeft meegemaakt waardoor ze onzeker is geworden.

Dit kun je met al je personages doen, maar ook met bijvoorbeeld een organisatie uit je verhaal. Denk maar eens aan het Ministerie van Magie uit de Harry Potter-serie. Wat voor informatie zou J.K. Rowling daar wel niet over hebben geschreven, wat uiteindelijk nooit in de serie is gekomen?

Afbeelding

Kies een onderwerp. Dat kan van alles zijn, van liefde tot oorlog, van tekenen tot lesgeven. Het maakt niet uit. Het eerste wat in je opkomt. Schrijf daarna een nummer op tussen 1 en 10. Ga vervolgens naar Google afbeeldingen en typ (in het Nederlands of het Engels) jouw thema in. Kies vervolgens het plaatje wat gelijk staat aan het nummer wat je gekozen hebt. Oftewel heb je gekozen voor nummer 3, dan is het derde plaatje de focus van deze opdracht.

Kijk naar het plaatje en visualiseer je wat er daar gebeurt. Kun je er een scène omheen bedenken? Misschien heb je abstract schilderij gekozen als plaatje. “Wat moet ik daar nou mee?” Dan helpt deze tip je vast: Zie de artiest voor je. Stel je voor wat hij dacht op het moment dat hij dit schilderde.

Schrijf de scène op in zo’n 2000 woorden.

 

Je kunt alle kanten op met deze oefeningen. Je kunt ze gebruiken om eens te oefenen in het schrijven van een andere genre. Maar je kunt ze ook inzetten voor jouw eigen verhaal(idee). Zet ze in op een manier die voor jou werkt en leer op een speelse manier te gaan schrijven. Want dat is wat schrijven natuurlijk als eerste zou moeten zijn: LEUK. En het mooie van deze oefeningen is, je bent er zo klaar mee!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.