Richtlijnen

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een hekel heb aan regels wanneer het op schrijven aankomt. Het geeft me een gevoel van beperking. Ik wil niet moeten nadenken over wat wel of niet in een Fantasieverhaal hoort. Ik wil me niet moeten houden aan een bepaalde opbouw in een liefdesverhaal als ik het verhaal voor het eerst opschrijf.

Regels komen wel op het moment dat het verhaal geschreven is. Als het redigeren begint. Dat is mijn motto en dat helpt mij want als ik me zou moeten bezighouden met alle do’s en don’ts voor een Fantasieverhaal voordat ik zou beginnen… Dan zou ik nooit beginnen!

Waarom schrijf ik dan dit blog met als titel richtlijnen? Zijn richtlijnen niet precies hetzelfde als regels?

Ja. En nee. Deze richtlijnen gaan namelijk niet over de inhoud van je verhaal of waar je verhaal aan zou moeten voldoen. Dit gaat over het schrijversproces. Jouw schrijversproces.

Schrijf elke dag

Soms heb je zóveel dingen te doen, dat je geen tijd hebt om even te gaan zitten en te gaan schrijven. Het is een valkuil om te denken dat je veel tijd (over) moet hebben om te kunnen schrijven.  Elke dag schrijven hoeft niet gebonden te zijn aan tijd. Je kunt met slechts tien minuten per dag al een schrijfroutine ontwikkelen die jou gaat helpen jouw Fantastische Verhaal op papier te krijgen.

Juist op drukke dagen wil je even bezig zijn met jouw schrijversproces. Het schrijven is namelijk niet alleen maar pen op papier. Het komt in allerlei vormen: inspiratie opdoen op Pinterest (maak bijvoorbeeld eens een Visionboard (meer daarover volgende week!)), een film op tv-serie kijken en dan opschrijven wat je er zo in aantrekt, een paar bladzijden van een boek lezen, dagdromen over hoe het is om een schrijver te zijn enzovoorts.

Al die momentjes lijken misschien niets te maken te hebben met het daadwerkelijke schrijven, maar ze vallen zeker wel onder de voorbereiding naar het schrijven toe!

Houd je eigen emoties in de gaten

Tijdens het schrijven kun je vrij vlot ontdekken of een scène goed overkomt of niet. Hoe jij je voelt tijdens het schrijven komt namelijk over op de lezer. Jouw emoties vloeien door je personages heen. Schrijf daarom alleen die scènes als je in het juiste gevoel zit. En let op je energie. Als jij de scène saai vind om te schrijven, reken maar dat de lezer het saai vind om te lezen. Schrappen dus!

Lukt het schrijven niet en voel je gefrustreerd, stop dan. Leg je pen neer en ga iets anders doen. Je kunt het schrijven niet afdwingen. Soms heb je nu eenmaal dagen dat het niet lukt. Houd je dan bezig met andere zaken die indirect je inspiratie weer zullen triggeren (zie kopje Schrijf elke dag).

Begin een Schrijfverzameling

Ik ben fan van het verzamelen van informatie en plaatjes, vooral voor mijn verhalen. Ik hou van het categoriseren van ideeën: dit plaatje past bij dit verhaal en dat ideetje doet het goed in de tweede helft van dat verhaal.

Verzamelen helpt mij om richting te krijgen voor mijn verhaal. Het geeft me inspiratie voor niet alleen het begin en eind van het verhaal, maar ook geeft het me ideeën over de tussenliggende stations.

Je hoeft geen geld neer te leggen voor het verzamelen van je schrijfinspiratie. Pinterest helpt op visueel vlak, en Excel kun je goed gebruiken voor het creëren van overzicht in je verhaallijn.

Motiveer jezelf

Jij en jij alleen besluit of je gaat schrijven of niet. Er is een groot verschil tussen willen schrijven en schrijven (ik schreef er een blog over voor Boekiewoogie.nl, lees ‘m hier). De motivatie ligt in jou. Dat kan misschien heel zwaar voelen, maar je kunt het jezelf gemakkelijker maken:

– word bijvoorbeeld lid van een schrijversgroep op Facebook

– voeg een categorie Inspirerende Quotes toe aan je Schrijfverzameling en vul deze met quotes die je motiveren om te blijven schrijven

– of geef je op voor:

 

Deze richtlijnen zijn bedoeld om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken. Om je aan het schrijven te krijgen én te houden. Ze kunnen handig zijn, maar het is geen vereiste om ze te gebruiken. Kies voor die richtlijnen die bij jou passen en die je verder helpen!

Wat denk jij van deze richtlijnen? Gebruik je ze al in jouw schrijversproces of ga je ze nu proberen? Heb je zelf nog een richtlijn die in dit lijstje niet zou mogen ontbreken? Deel je tips en ervaringen in onze Facebook groep!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.