Regels voor het schrijven

Hoeveel pagina’s heeft een hoofdstuk? Schrijf je de gedachten van je karakter met enkele of dubbele aanhalingstekens? Hoe zet je een sterk karakter neer?
Het zijn belangrijke vragen als je schrijver bent. Maar veel belangrijker is wanneer je jezelf die vragen wilt gaan stellen.

In dit blog neem ik je mee in de stappen die voor mij als schrijver het beste werken.

checklist-911841_960_720

Stap 1 – er zijn geen regels
Als je een idee hebt voor een verhaal, wil je niet bezig zijn met regels. Hoe meer regels je hebt, hoe minder gemotiveerd je zult zijn om te schrijven. Immers, (te) veel regels zal je weerhouden te doen wat je wilt doen, namelijk schrijven.
De eerste stap in het schrijversproces is gewoonweg te beginnen. Wees niet bezig met vragen zoals hierboven. Die komen in een later stadium wel aan de orde. In deze stap is er maar één regel: je verhaal op papier krijgen.

Stap 2 – Lees jouw verhaal als lezer
De lezer kijkt naar het verhaal op zich. Denk aan hoe jij leest en waar jij op let. Waaraan moet het verhaal voldoen, zodat jij het een Fantastisch Verhaal vindt? Loopt het verhaal lekker? Roept jouw verhaal de bedoelde emoties op? Worden de rode draadjes aan het eind aan elkaar geknoopt? Is de rol van elke karakter duidelijk en komen ze goed uit de verf?

Stap 3 – Lees jouw verhaal als redacteur
Een redacteur kijkt anders naar het verhaal en richt zich meer op de zakelijke kant van het verhaal. Zijn er spelfouten gemaakt? En hoe zit het met de zinsopbouw? Zijn er komma’s en punten op de juiste plekken neergezet? Waar begint het volgende hoofdstuk?

Tip: gebruik de spellingscontrole van Word. De meeste spelfouten worden op die manier er wel uitgehaald. Let wel; niet alle, maar daar zijn beta-lezers en (professionele) redacteuren dan ook voor.
Fantastisch schrijfplezier gewenst!

handtekening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.