Proeflezers

Een paar weken geleden nam ik je mee in de eerste 8 stappen van het schrijven van jouw fantastische verhaal. In dit blog vertel ik je wat de stap is die je daarna kunt nemen: proeflezers vinden.
Deze stap heeft mij als schrijver heel veel geleerd over wie ik ben als schrijver, waar mijn kracht ligt en aan welke punten ik wat meer aandacht mag geven in mijn schrijfproces.
Als je erover nadenkt ooit eens een boek te willen uitgeven, lees dan zeker even verder!

Wie zijn proeflezers?

Proeflezers zijn fanatieke lezers die je verhaal van voor naar achter kritisch zullen lezen om je daarna feedback te geven wat zij van je verhaal vonden. Zij kunnen dit doen op basis van vragen die je hen erover stelt, voor of na het lezen, of in de vorm van een soort recensie waarin ze vertellen wat ze van je verhaal vonden.
De beste proeflezers zijn mensen die je niet (persoonlijk) kent. Zij zullen onbevangen gaan proeflezen. Familieleden en vrienden kunnen hun feedback misschien iets genuanceerder brengen, omdat ze je niet willen kwetsen. Proeflezers zijn niet bezig met jouw gevoel. Ze zullen respectvol met je verhaal omgaan, én ze geven je hun ongezouten mening.

Waarom zijn proeflezers belangrijk?

Proeflezers kijken anders naar een verhaal dan een gewone lezer. Ze weten direct aan te wijzen waar het niet lekker loopt in het plot, waar je wat meer aandacht wilt geven aan je personage of welke scènes hen blij of verdrietig maakten. Ze richten zich op de flow van je verhaal, maar ook op de manier waarop je het verhaal vertelt. Welke woorden je misschien teveel gebruikt. En of het verhaal overkomt zoals je dat wilt bijvoorbeeld.
Zeker als je jouw verhaal wilt publiceren, zijn proeflezers onmisbaar. Zij zijn je eerste publiek en geven je met hun mening een kijkje in de toekomst; hoe je boek ontvangen kan worden.

Waar vind ik proeflezers?

Een van de fijnste manieren om proeflezers te vinden is via social media. Zo zijn er op Facebook verschillende groepen gericht op proeflezers. De beste groepen vind ik de groepen waar schrijvers van jouw genre elkaar ontmoeten en waar ze elkaar helpen en inspireren. Schrijvers zijn over het algemeen genomen uitstekende proeflezers. Zij kijken namelijk ook met hun ‘schrijversoog’ naar jouw verhaal. Maak wel duidelijke afspraken met elkaar en spreek je verwachtingen uit om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Als je lid wordt van één van deze groepen, kan het helpen om ook zelf te gaan proeflezen en zo andere schrijvers te helpen. Zo krijg je inzicht in wat belangrijk is, waar je op wilt letten en hoe een verhaal overkomt. En je leert automatisch meer over het genre waarin je zelf ook schrijft door het door de ogen van een andere schrijver te zien!

Waar letten proeflezers op?

Het is handig om van tevoren een lijstje te maken met vragen die je aan je proeflezers wilt stellen. Vragen die betrekking hebben op onderdelen van je verhaal waar je bijvoorbeeld wat onzeker over bent. Deze vragen kun je dan aan de proeflezer voorleggen op het moment dat je jouw verhaal ook doorstuurt. Zo heeft hij de focus op jouw vragen terwijl hij het verhaal leest.

Welke vragen stel ik dan?

Ik geef je een paar voorbeelden:

1. Werd je door het begin van het verhaal gelijk gegrepen? Waarom of waarom niet?
2. Wat vind je van de titel van het boek? Past het goed bij het verhaal?
3. Wat denk je dat het plot is van dit verhaal? Wat is de essentie?
4. Hoe vond je de schrijfstijl?
5. Zaten er stukken in die voor jou niets toevoegen aan het verhaal en dus geschrapt kunnen worden? Zo ja, welke?
6. Zaten er stukken in die te snel afgeraffeld voelen, die verdieping nodig hebben? Zo ja, welke?
7. Kwamen de personages tot leven voor jou? Waren ze verschillend (genoeg) van elkaar en wat zou je misschien nog veranderen aan één of meerdere personages?
8. Is de wereld die ik heb gecreëerd geloofwaardig?
– Zo ja, wat maakt het voor jou geloofwaardig?
– Zo nee, welke elementen maakten het verhaal ongeloofwaardig?
9. Past het verhaal goed bij de bedoelde doelgroep? (Uiteraard vermeld je dan wel even erbij wat jouw bedoelde doelgroep is)
10. Hoe vond je het eind? Is het voor jou een afgerond verhaal? Zijn alle rode draadjes aan elkaar geknoopt of mis je nog iets?

Probeer zoveel mogelijk open vragen te stellen; vragen die je niet kunt beantwoorden met alleen een ja of een nee. Laat de proeflezer zijn antwoorden uitleggen, als je deze niet helemaal begrijpt. Uiteindelijk is het doel om jouw verhaal nog beter te maken!

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

One thought on “Proeflezers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.