Ontwikkel je verhaallijn

Een idee springt in je hoofd. Je voelt de kriebels in je buik; dit is een goed idee! Gelijk popt er een vraag omhoog in je hoofd: Zou dit een goed verhaal kunnen worden? Het idee is klein; het gaat om een scène, een moment uit je verhaal. Hoe kun je daar nu een heel verhaal omheen schrijven?

Een verhaallijn ontwikkelen vóórdat je begint te schrijven, geeft je duidelijkheid van begin tot het eind. Het is een houvast tijdens het schrijven; je weet waar je naar toe schrijft.

Maar… hoe ontwikkel je een verhaallijn? Waar moet je aan denken? Welke vragen wil je jezelf stellen? In dit blog help ik je alvast wat op weg.

Wie is je hoofdpersonage?

Het idee dat je hebt betreft één of meer personen. Kijk eens of je duidelijk kunt krijgen wie zij zijn.

Hoe zien ze eruit? Wat dragen ze qua kleding? Hoe oud zijn ze? Visualiseer je hoofdpersonages alsof het vrienden van je zijn. Heb je er geen voorstelling bij, ga dan eens naar Pinterest en zoek op “Characters”. Zo krijg je inspiratie en kun je het gezicht vinden van jouw hoofdpersonages.

Wat voor werk doen ze of gaan ze nog naar school (en welke school is dat dan)? Beschrijf eens een typische dag in hun leven.

Wat zijn hun hobby’s? Wat doen ze graag met hun vrije tijd? En met wie spenderen ze de meeste tijd?

Door jezelf de persoon of personen in kwestie voor te stellen, worden ze echt in jouw hoofd. Je leert ze beter kennen en zo kun je veel beter over hen schrijven.

Waar woont je hoofdpersonage?

Hoe ziet zijn of haar wereld eruit? Waar wonen ze? Omschrijf hun huis, hun straat, hun stad of dorp.

In welke tijd vindt jouw idee plaats? Is het in het heden, of juist in het verleden? Of misschien wel in de toekomst? Wat kun je vertellen over die tijd?

Wat is de situatie?

Er gebeurt iets wat invloed heeft op jouw hoofdpersonage. Het idee dat je had; Wat gebeurt er? Waar is jouw hoofdpersonage op dat moment? Omschrijf de setting. Is het in haar huis? Is het op zijn werk?

Wie zijn er bij hem/haar? En wat is de relatie van je hoofdpersonage tot die personen?

Wat gebeurt er intern bij jouw hoofdpersonage? Hoe kijkt hij/zij tegen de situatie aan? Wat doet het met hem/haar?

Omschrijf de situatie vóór de gebeurtenis en ná de situatie. Wat is er veranderd? Wat voor effect heeft het op jouw hoofdpersonage en op de mensen in zijn/haar omgeving?

Kun je meerdere scènes omschrijven?

Zie het idee dat je hebt gekregen als een puzzelstukje. Een verhaal bestaat uit meerdere puzzelstukjes die naadloos op elkaar aangesloten zijn.

Kijk eens of het je lukt om meerdere scènes of momenten te vinden die allemaal passen in de puzzel die jouw verhaal wordt.

Het helpt om je als eerste af te vragen wat voor soort verhaal je wilt schrijven zodat je gerichter kunt zoeken naar ideeën die daarbij passen. Misschien wil je wel dat jouw hoofdpersonage een transformatie ondergaat. Dan is het belangrijk dat je een duidelijk voor en na beeld schetst.

Misschien gaat het je juist om het introduceren van een geheel nieuwe wereld waarin de hoofdpersonage avonturen zal beleven. In dat geval richt je je meer op het duidelijk krijgen van de gewoonten en gebruiken van die wereld en welke avonturen je hoofdpersonage beleeft. Wil je bijvoorbeeld een persoon zoals jij of ik introduceren in die nieuwe wereld en vanuit diens ogen alles vertellen (zoals Harry Potter) of wil je juist een verhaal schrijven vanuit de persoon die daar is opgegroeid en het allemaal maar heel normaal vindt (zoals de Hunger Games).

Dit zijn een paar tips die je kunnen helpen jouw verhaalidee om te zetten naar een verhaallijn. Heb je zelf ook nog tips, deel ze vooral op de Facebookpagina of onderaan deze pagina!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.