Magie

Het onderwerp van dit blog komt in meer of mindere mate altijd voor in een Fantasie verhaal; magie.

Magie is mysterieus en bijzonder. Elk Fantastisch Verhaal heeft zijn eigen versie van magie, zijn eigen interpretatie van het gebruik ervan en de personen of objecten die deze kracht bezitten.

Magie draagt bij aan een Fantastische Verhaal. Je kunt er alle kanten mee op. Maar er zitten ook een paar haken en ogen aan.

Om je op weg te helpen, zijn hierbij enkele hoofdpunten.

Een magische wereld

Een wereld zoals onze wereld heeft geen magie nodig. Wij hebben technologie en dat is eigenlijk onze eigen versie van magie.

Wat is de reden waarom jouw wereld magie nodig heeft? Alleen maar ‘omdat het leuk is’, is geen reden. Bedenk waarom magie belangrijk is voor jouw wereld, voor jouw verhaal. Wat voor rol gaat het spelen? En hoe sijpelt dit door het verhaal heen?

Bedenk waar de magie vandaan komt. Wordt het opgewekt door de persoon zelf? Is hij geboren met deze kracht of kan hij het zich aanleren? In dat laatste geval, dan is het logisch dat er een school bestaat waar hij dit kan leren.

Gebruikt hij een voorwerp, zoals een toverstok, bedenk dan waar hij deze vandaan haalt.

Komt de magie uit een externe bron, zoals een meer met speciale krachten? Hoe komt jouw hoofdpersonage dan daarmee in aanraking? Wat is de geschiedenis van dit meer?

Hou de regels van magie simpel

Wees gerust inventief met magie in jouw verhaal. Pas het toe op een manier die werkt voor jouw verhaal. Maar maak het niet te ingewikkeld, want daarmee maak je het voor de lezer (en ook voor jezelf) lastig om bij te houden.

Wanneer een karakter magie kan gebruiken, zal dit op verschillende manieren in zijn leven naar voren komen; zijn werk, de manier van eten koken, zijn relaties en ook in de manier waarin hij zijn problemen kan oplossen. Denk maar eens aan een tovenaar. Je kunt hem niet opsluiten in een simpele gevangenis; hij zal een manier vinden om er (met magie) uit te komen. De gevangenis zal pas werken als een gevangenis, als het de regels van de magie volgt.

Beperkingen van magie

Welke krachten er ook voorkomen in jouw wereld, elke kracht komt met een beperking. De voordelen van magie zijn gemakkelijk op te noemen. Maar wat zijn de nadelen? Dit zijn mooie vragen om vooraf het antwoord op te weten, want deze kunnen een (grote) rol gaan spelen in jouw plot.

Of het nu gaat om een persoon die magisch is of een persoon die een magisch object gebruikt, het gebruik is nooit zonder gevolgen. Er zullen consequenties zijn en die moeten worden gedragen.

Denk maar aan Frodo die zichzelf onzichtbaar kan maken door de Ring te gebruiken. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want hoe meer Frodo de Ring gebruikt, hoe meer hij onder invloed komt van de donkere krachten van de Ring.

Vraag jezelf af: Wat zijn de effecten van magie? Hoe transformeert jouw personage door het gebruik van magie? En hoe transformeert de wereld om hem heen?

Beginner in magie

Met alles waar je aan begint, heb je een periode waarin je traint. Waarin dingen fout gaan. Een hoofdpersonage die ontdekt dat ze krachten heeft, zal die krachten niet van de één op andere dag goed beheersen. Daar gaat tijd overheen.

Hetzelfde geldt bij het vinden van een boek met toverspreuken. De gebruiker zal niet meteen deze spreuken kunnen beheersen. Misschien spreekt hij de woorden verkeerd uit, of gebruikt hij te weinig (of te veel) van een bepaald kruid.

Maak het geloofwaardig.

Neem je lezer mee

Magie bestaat niet in onze wereld. Jammer genoeg! Om je lezer toch mee te kunnen nemen in jouw wereld, is het van belang dat je magie omschrijft. Laat je personages omschrijven hoe zij het gebruik van magie ervaren. Laat zien hoe de magie werkt, wat men doet om het op te wekken en wat voor effect het op de gebruiker heeft.

Als je een magische object gebruikt in jouw verhaal, weet dan hoe dat object magisch is geworden. Schrijf desnoods een achtergrondverhaal erover. Als jij immers weet waar de magie vandaan komt, kun je dit ook gemakkelijker verwerken in jouw verhaal en reken maar dat dit het plot zal verrijken.

Magie is niet jouw verhaal

Hoe gaaf magie ook is, en hoeveel het ook bijdraagt aan jouw verhaal; het mag niet leidend zijn. Je karakters en het plot zijn leidend. Magie is niet de oplossing voor het probleem van jouw protagonist. Dat kan niet. Een magische quick-fix is een complete afknapper van elk boek. Vraag jezelf af hoe magie kan bijdragen aan de oplossing.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.