In één maand tijd een boek schrijven?

Wil jij in één maand tijd een boek schrijven? De kans is groot dat je nu heel hard je hoofd aan het knikken bent. Ik hoor je al vragen: “Maar hoe dan?” of ongelooflijk roepen: “Maar dat lukt nooit!”

Wat als ik je zou vertellen dat je op precies het juiste moment dit blog aan het lezen bent? Dat je de maand november kunt inzetten om jouw boek op Fantastische Verhaal op papier te krijgen?

Oktober is de maand dat je je kunt voorbereiden op dat doel; aan het eind van november jouw verhaal op papier. Deze maand wordt namelijk door veel schrijvers Preptober genoemd. Waarom? Omdat dit de maand is waarop zij zich klaarmaken voor NaNoWriMo.

NaNo-Watteh?

Het is een mondvol, dat ben ik met je eens. NaNoWriMo, of ook wel NaNo voor de intimi, staat voor National Novel Writing Month, dus de maand waarin je gaat werken aan je boek.

Wacht even hoor… Je werkt toch élke maand aan je boek?

Absoluut! Sommige mensen vinden het echter best lastig om te beginnen en dan is een Challenge als Nano een goed begin om te starten.

NaNo is een online wedstrijd, van 1 tot en met 30 november, waar iedereen gratis aan mee kan doen. Je stelt een doel en zet je gedurende de hele maand in om dat doel te bereiken.

Het minimale doel om NaNo te winnen is 50.000 woorden. Dat lijkt veel, maar komt neer op iets minder dan 1700 woorden per dag.

Zo zeg, maar ik schrijf nu al niet eens zoveel…

Staar je niet blind op die 50.000 woorden. Ja, het is leuk dat er een wedstrijdelement aan NaNo zit, maar je kunt het ook zien als een manier om te beginnen elke dag bezig te zijn met het schrijven. Al zou je slechts een vijfde deel van dat aantal woorden hebben aan het eind van november; voor velen is dat alsnog een stuk meer als wanneer ze niet hadden meegedaan.

Het leuke van NaNoWriMo is dat je niet alleen elke dag met het schrijven bezig bent, maar je raakt ook aan de praat met andere schrijvers dus je hebt gelijk een team cheerleaders om je aan te moedigen en die jij op jouw beurt ook weer kunt aanmoedigen. Elke dag weer.

Dus om iets te winnen moet ik 50.000 woorden hebben aan het eind van de maand… Maar wat kan ik winnen dan?

Er zijn leuke goodies aan het eind, maar niets om over naar huis te schrijven (denk aan een banner met “NaNo Winner 2017” erop die je voor je social media kunt gebruiken, of korting op de aanschaf van een schrijfprogramma zoals Scrivener).

NaNo gaat namelijk niet om wat je kunt winnen. Het grootste resultaat wat je kunt boeken is dat je aan het eind van de maand zo’n beetje een heel verhaal op papier kan hebben. Dat is je grootste cadeau.

Ja, maar dat zal een slecht verhaal zijn als je dat zo snel moet schrijven.

Hoeft niet. Daarom gebruiken veel NaNo-liefhebbers de maand oktober om te “preppen” (zich klaar te stomen) voor NaNo. Met een (grove) outline kom je al een behoorlijk stuk. En laten we niet vergeten dat een eerste versie van een verhaal nooit geweldig is. Dat kan ook niet; je denkt namelijk bij het schrijven van zo’n versie niet aan alle factoren waar je in een later stadia wel aan denkt; spelling, zinsopbouw, tegenstrijdigheden enzovoorts.

Oktober is al bijna voorbij, hoe kan ik me nu nog voorbereiden?

Geen zorgen! Heb je een globaal idee? Weet je waar je wilt beginnen, en weet je waar je wilt eindigen? Prima! Voldoende informatie! Zelfs al zou je dat niet weten, dan kun je NaNo nog gebruiken om scènes uit te schrijven. Scènes die niets met elkaar te maken hoeven te hebben. Zodra NaNo dan voorbij is, kijk je die scènes door en misschien kun je zo ze alsnog aan elkaar puzzelen. Het maakt eigenlijk niet eens zo heel veel uit.

Oké, waar kan ik me opgeven?

Dat kan HIER.

Let wel; de site is in het Engels, dus een beetje Engels spreken zou handig zijn (zeker als je jezelf een beetje wegwijs wilt maken op de site).

NaNo is superleuk om eens mee te maken, en het draait het uiteindelijk om dat je aan het schrijven bènt. En heb je een leuk idee, dan is het helemaal een prachtige manier om je verhaal op papier te krijgen! Want daar gaat NaNo om. Eigenlijk sluit het naadloos aan op de missie van Fantasy Schrijfcoaching: geen één verhaal meer onafgemaakt onderin je bureaula!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.