Een kerstverhaal schrijven

Er zijn fantastische verhalen te vinden die zich afspelen in dit seizoen; de Kerst. Denk maar aan de Gniep (oftewel de Grinch) van Dr. Seuss, of de Polar Express van Chris van Allsburg,

Wat is het toch met de Kerst waardoor je rond deze tijd zo graag een heerlijk Kerstverhaal leest of een hartverwarmende Kerstfilm kijkt op televisie? Is het omdat het precies die punten behandeld, die we – vooral met Kerst – zo graag zouden willen? Liefde, rust in huis, iedereen blij.

In dit Kerstige blog geef ik je een paar tips die je kunt gebruiken als je zelf ook graag een seizoensgebonden verhaal wilt schrijven. Vooral als je zelf op zoek bent naar datgene dat je vindt in Kerstfilms, lees dan zeker verder; je kunt het namelijk zelf creëren in één van jouw Magische Verhalen…

Onderzoek

Kerst is een tijd van geven. En niet alleen de kadootjes die onder de Kerstboom liggen. Ook geef je je liefde, geef je je tijd aan je naasten. Samen praten over het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het jaar wat nu voor de deur staat. Daar wordt iedereen toch wel melancholisch van?

Wat is het voor jou waardoor Kerst zo’n tijd van het jaar is? Ook als je Kerst he-le-maal niets vind, kun je heel goed hier naar onderzoek doen. Wat is het waardoor je dat gevoel hebt bij Kerst? Je kunt namelijk een fantastisch verhaal schrijven over dit seizoen – of je nu houdt van Kerst of niet.

Inspiratie

Heb je wel eens een boek gelezen of een film gezien die te maken had met Kerst die je helemaal fantastisch vond? Wat was het dan waarom deze film of dit boek je zo is bijgebleven?

Voor mij zijn Santa Clause en Elf twee heerlijke Kerstfilms. Waarom? Omdat de eerste gaat over een doodnormale man die Kerst moet redden en omdat de tweede gaat over een man die is opgegroeid in de Magische Wereld van de Kerstman en dan vervolgens op zoek gaat naar zijn echte vader in de normale wereld. Beiden bieden een stukje magie en menselijkheid. Beiden geven me het gevoel dat er meer kan in de wereld als wat we soms denken en vooral met de liefde en vriendschap van anderen.

Natuurlijk zijn er veel meer die mijn hartje sneller doen kloppen, en elk jaar komen er wel weer nieuwe bij! Maar deze twee blijven bij de top staan.

Welke films of boeken over Kerst staan in jouw Kerstige Top 3?

Regels

Zijn er regels? Ja. Maar alleen diegene die passen bij het seizoen. Een Kerstfilm in hartje zomer is bijvoorbeeld geen echte Kerstfilm. Het bevordert niet je Kerstige gevoel immers. Je wilt dus zorgen dat je verhaal past bij het seizoen. Vaak spelen Kerstverhalen zich af in de sneeuw, maar dat hoeft natuurlijk niet. In warme landen zoals Egypte valt praktisch geen sneeuw, maar ze hebben daar natuurlijk ook gewoon Kerst. Denk aan de typische Kerst-dingetjes en kijk of je dit wilt toevoegen aan je verhaal. Natuurlijk hoef je niet het klassieke Kerstverhaal te schrijven. Jij bent de schrijver en het is jouw Fantasie natuurlijk!

Mocht je geïnspireerd zijn om een (kort) Kerstverhaal te schrijven, deel dan gerust de link naar je verhaal in de Facebookgroep. Harstikke leuk om te lezen natuurlijk. Zo niet, deel dan eens wat jouw favoriete Kerstboek of -film. Dan weten we ook gelijk welke we deze dagen zeker eens willen zien of lezen!

Fantastisch schrijfplezier gewenst en… Fijne Kerstdagen allemaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.