Karakters

Soms lees ik een boek en kan ik me totaal niet inleven in de karakters. Andere keren huil en lach ik met hen mee.

Wat maakt dat een karakter zo echt wordt dat je gaat meeleven met wat hij of zij meemaakt, en dat je het boek niet eerder wilt neerleggen totdat je weet hoe het afloopt?

Herkenbaarheid

“Haar handen gleden door zijn weelderige bos haren. Met zijn donkere doordringende ogen keek hij haar aan. Ze smolt tegen zijn goddelijke lijf.” Ken je die ‘foute’ romannetjes?

Dit soort verhalen trekken veel mensen aan, maar laten we eerlijk wezen; van dit soort omschrijvingen zijn de meesten niet al te gecharmeerd. De karakters zijn gewoonweg te perfect en dat maakt dat je als lezer je minder goed kunt verbinden met hen. Vooral als er dan ook nog een ongeloofwaardig conflict wordt voorgeschoteld.

Je wilt dus dat je karakters herkenbaar zijn en de beste manier om dat te doen is ze niet af te schilderen als perfect, maar hen menselijke trekken te geven. Misschien stottert hij. Misschien heeft zij last van angstgevoelens.

Maak het herkenbaar en houd het binnen de perken.

Doel en motivatie

Een karakter met een doel is zoveel interessanter als een karakter zonder doel. Je wilt zien waar het personage zich bevind en waar hij zou willen zijn zodat je tijdens het lezen kunt bijhouden of hij zijn doel gaat behalen of niet. Je wilt meeleven. En dat is alleen mogelijk als je weet wat je personage wil, en als je weet wat zijn angsten zijn om dat te kunnen bereiken.

Is hij twintig kilo te zwaar maar ook een emotionele eter en kan hij de muffins niet laten liggen, schrijf hier dan over. Is zij bang voor de liefde omdat ze vroeger flink is gepest en wijst zij haar eerste date direct af omdat hij haar aan zo’n pester doet denken, schrijf daar dan over.

Maak duidelijk tegen welke barrières jouw karakter oploopt, want juist die tekortkomingen maken een karakter menselijk en interessant.

Gevoel en dialoog

Wanneer een personage weinig gevoel uit in zijn dialoog met andere karakters of in zijn acties, dan komt hij of zij slecht uit de verf. Je personages zijn (veelal) mensen, met menselijke emoties. Zorg dus dat deze emoties doorkomen in het verhaal. Schrijf je een dialoog, vraag je dan af of het een realistisch dialoog is. Reageert iedereen op een begrijpelijke manier, of is de één misschien veel te overdreven? Hardop lezen wat je hebt geschreven, helpt daarbij. Je kunt daarin je gevoel leggen en een zin verbeteren omdat je ‘voelt’ dat deze nog niet goed loopt.

Ken je karakter

Dit lijkt zo logisch, maar écht, het komt zo vaak voor dat het karakter niet consequent is in zijn houding, karaktereigenschappen of dialoog. Heb je een scène geschreven waarbij blijkt dat het karakter houdt van lezen, hou het dan niet bij één scène maar laat het een paar keer terugkomen. Is je karakter heel erg begaan met, laten we zeggen, het redden van eendjes, zorg dan dat het niet alleen gezegd is, maar ook dat het blijkt uit de acties van het personage.

Een goede manier om je karakter te leren kennen is om een vragenlijst over hem of haar in te vullen. Je kunt natuurlijk zelf vragen bedenken, zoals leeftijd, geboortedatum, uiterlijke kenmerken, karaktereigenschappen, waar worden ze boos over, waar worden ze blij van enzovoorts. Maar een andere manier zou kunnen zijn om eens een persoonlijkheidstest online te doen vanuit je karakter. Dit lijkt veel werk, maar het helpt je onwijs veel als je tegen een bepaalde situatie aanloopt en je weet even niet hoe je karakter zou reageren.

Er zijn nog veel meer tips & trucs te benoemen voor het verbeteren en verstevigen van je karakters. Maar houd je je aan de bovenstaande tips, dan heb je zeker al het grootste werk gedaan. De rest zijn in verhouding kleine aanpassingen!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

 

One thought on “Karakters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.