Karakter-aangestuurd verhaal

Vertel eens… als jij een boek leest, waar let jij dan op? Wat is de reden waarom je blijft lezen?
De meeste mensen zouden zeggen, dat ze willen weten hoe het verhaal afloopt. Hoe (en of) het personage de avonturen zal doorkomen en of zijn verhaal een happy end krijgt.
De hoofdpersonage is wat veel mensen verbindt aan het verhaal. De lezer wil naar het einde van het boek komen vanwege deze persoon. En daarmee heb je gelijk een karakter-aangestuurd verhaal te pakken.
Wat een karakter-aangestuurd verhaal is, hebben we al een beetje toegelicht in een eerder blog. Maar hoe je een karakter-aangestuurd verhaal schrijft, waar je op wilt letten en hoe je ervoor zorgt dat de lezer zich écht verbindt met je hoofdpersonage, daarover in dit blog meer.

Jouw hoofdpersonage

Denk eens terug aan een van je favoriete filmhelden. Wat was het waardoor je je zo betrokken voelde bij deze persoon? Waarom voelde je je zo verbonden met hem of haar? Je gunde hen een happy end, maar waarom eigenlijk?
Grote kans dat je nu zegt dat je hem of haar aardig, stoer of bijzonder vond. Of misschien wel alle drie. Je kon je in deze persoon verplaatsen, hij of zij deed jou aan jezelf denken op een bepaalde manier en… natuurlijk gun jij jezelf een happy end en daardoor het personage ook. Als je iemand goed kent en je vindt hem aardig, lief, leuk, dan voel je je automatisch verbonden met deze persoon. Dan gun je hem meer, dan wanneer je iemand niet zo leuk vind.
De beste personages zijn personen die je aanspreken, waarin je een stukje van jezelf herkent. Maar hoe schrijf je over een niet-bestaand persoon zodat deze persoon écht wordt?

Authenticiteit

Veel beginnende schrijvers baseren hun hoofdpersonage op zichzelf. Een beetje egocentrisch misschien, noem het wat je wilt, maar het werkt fantastisch. Uiteindelijk kun je dan heel dicht bij jezelf blijven én kom je meer over jezelf te weten. Je zet jezelf immers in de schoenen van je hoofdpersonage neer en dus moet jij ook oplossen wat deze personage allemaal zal gaan doormaken.
Wat ook helpt in het ontwikkelen van een personage is deze tip: zie het personage als een echt persoon, als een vriendin, een buurjongen of iemand die je op straat tegenkomt.
Kijk de persoon in de ogen (hier helpt het om een visualisatie te hebben van je karakter, zoals bijvoorbeeld in een visionboard) en omschrijf zijn of haar karakteristieken. Het helpt om dit te doen alsof je iemand anders over deze persoon vertelt. De volgende vragen kunnen je daarbij goed helpen.

Hoe goed ken je jouw hoofdpersonage?

1. Wat is hun leeftijd? En dan niet alleen hun echte leeftijd, maar ook hun emotionele leeftijd. Je kunt namelijk iemand van in de twintig zijn, maar zo wijs als iemand van zestig. Of een dertiger zijn, die zo getraumatiseerd is door iets wat in hun tienertijd is gebeurd, dat ze daar ergens zijn blijven steken qua emotionele leeftijd.

2. Hoe is hij of zij opgegroeid? Was het een fijn thuis waarin zij of hij is opgegroeid? Of waren er moeilijkheden waar ze doorheen moesten komen? Hoe was de samenstelling thuis? Ouders, zussen, broers? Huisdieren?

3. Welke relaties heeft hij of zij gehad? Misschien geen één. Waarom dan niet? Of misschien juist heel veel. En waarom is er dan niemand gebleven? Of is er een vaste relatie op dit moment? En hoe gaat dat?

4. Waar geeft jouw personage om? Waarvoor zouden ze hun hand in het vuur steken? En waarom is dit zo belangrijk voor hem of haar?

5. Hoe gaat ze om met anderen in hun leven? Zijn ze heel beleefd? Of juist afwachtend? Praten ze graag met anderen, of zoeken ze juist liever de eenzaamheid op? Houden ze ervan om anderen kadootjes te geven of vragen ze juist constant dingen van anderen?

6. Wat is hun grootste angst? Is het een reële angst of juist niet? En waar is die angst op gebaseerd? Misschien hebben ze vroeger iets meegemaakt waardoor die angst is getriggerd, of zijn ze juist heel beschermend opgevoed waardoor alles daarbuiten eng en ongemakkelijk aanvoelt.

7. Wat is het mooiste wat hen is overkomen en waarom is dat juist het mooiste? Wat gebeurde er toen en wat voor gevoel bracht dat in hen teweeg? En andersom – wat was het ergste wat hen ooit is overkomen? En is dat iets wat nu nog steeds een rol speelt?

8. In welke situatie voelt jouw personage zich op hun best? Waar zijn ze dan? En met wie? En wellicht kun je nog aangeven wat ze dan doen? Waar zijn ze mee bezig en waarom geeft hen dat zoveel voldoening? Is het iets wat iedereen van hen weet, of is het juist iets wat ze geheim (moeten) houden voor anderen?

9. Hoe kijkt jouw personage tegen de wereld aan? Is het een fijne wereld of juist niet? Wat gaat er goed, en wat absoluut niet? Welke moralen en regels worden er gehanteerd? Is er iets wat haar tegenhoudt of waar ze iets aan zou willen veranderen?

10. Kijk of het je lukt om maximaal drie woorden te verzinnen die jouw personage omschrijven. En omschrijf bij elke eigenschap een voorbeeld waarin die eigenschap goed naar voren kwam. Wat gebeurde er toen en hoe werd die eigenschap getriggerd?

Schrijf alles op

Door alles op te schrijven, krijg je een duidelijker beeld van dit personage. Deze vragenlijst kan je helpen om je personage nog beter te leren kennen. Een kort verhaal schrijven over jouw hoofdpersonage kan ook al helpen om hem of haar beter te leren kennen. Niet elk woord wat je over deze persoon schrijft, hoeft terug te komen in je verhaal. Het enige doel is dat jij jouw personage zo goed leert kennen, dat je hem of haar ook zo weet over te brengen in je schrijven. Denk maar eens aan je allerbeste vriend(in). Je kunt een compleet vreemde van alles over deze persoon vertellen, omdat je hem of haar door en door kent. Kun je hetzelfde met je hoofdpersonage, dan heb je de kern van een karakter-aangestuurd verhaal te pakken.

Hoe je een karakter-aangestuurd verhaal schrijft, heeft ook te maken met een goed plot. Immers, zonder een goed plot heeft jouw hoofdpersonage geen duidelijk doel waar hij of zij naar toe wil en daardoor worden er ook geen duidelijke blokkades opgeworpen. Door jouw personage in één of meerdere situaties te plaatsen waarin hij tot zijn recht komt en juist die eigenschappen moet aanboren die hij minder goed ontwikkeld heeft, creëer je een interessant plot. Daarover volgende week meer!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

2 thoughts on “Karakter-aangestuurd verhaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.