Investeren

Van jongs af aan zijn we er al mee bezig. We gaan naar school. We schaffen boeken aan. We spreken na schooltijd af met andere leerlingen om de leerstof door te nemen. We spenderen uren aan het schrijven van een fantastisch proefschrift… Allemaal vormen van investeren in jezelf.

Investeren is noodzakelijk als je ergens supergoed in wilt worden. Investeren is niet alleen maar geld uitgeven. Het heeft vooral te maken met tijd en je eigen passie.

Hoe meer je investeert, hoe beter je wordt. Met schrijven is dat net zo. Als je een idee hebt, maar je zet het niet om in een verhaal, met andere woorden: je gaat niet schrijven, dan zul je nooit leren hoe je echt een goede schrijver wordt.

Investeren doe je echter niet door alleen maar te schrijven. Er zijn veel meer manieren. In dit blog geef ik je er een paar.

Lezen

De beste manier om te leren wat een goed verhaal maakt, is om veel te gaan lezen. Elk boek geeft je informatie; wat een goed plot is, hoe je een karakter ‘levend’ maakt en welk onderwerp je aantrekt.

Je leert vooral wat jij zelf als lezer leuk vind, door te ontdekken waar je naar toe wordt getrokken. Door veel te lezen ontdek je waar jouw schrijvershart sneller van gaat kloppen. Welk genre bij jou past en over welke onderwerpen je niet raakt uitgelezen.

Grote kans dat je door het lezen ook zelf op ideeën komt en daarmee aan de slag wilt gaan.

Tijd

Verhalen vormen zich het beste in momenten dat je op jezelf bent. In alle rust kun je dan het idee uitwerken, nieuwe ideeën opsporen en die verwerken bij het al bestaande idee.

Om een idee om te zetten naar een verhaal zul je tijd willen investeren in een goed plot. Je kunt natuurlijk meteen gaan schrijven, maar dan is er een grote kans dat je ergens gaat vastlopen in je verhaal omdat je niet weet waar je naar toe schrijft. Het helpt om een plan van aanpak op te schrijven, voordat je begint met het eerste hoofdstuk. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd. Neem de tijd. Laat het idee sudderen. Schrijf eens hier en daar een scéne, maar zorg dat je altijd die drie punten hebt: begin, midden, eind.

Research

Investeren hoeft geen (of niet veel) geld te kosten. Wil je informatie over een bepaald tijdperk of onderwerp, dan kun je via het internet tegenwoordig heel gemakkelijk en snel aan informatie komen. Ook kun je in je omgeving vragen wie bijvoorbeeld een boek heeft over een specifiek onderwerp, die je kunt lenen. Of als je verhaal over een manege gaat, ga dan op bezoek bij eentje in jouw beurt en vraag de personen die daar werken de oren van het hoofd. Alles in naam van research, want het helpt jou om een zo realistisch mogelijk verhaal op papier te krijgen – ook als je een fantasie verhaal schrijft.

Research doen betekent dat je creatief wilt zijn, maar dat moet geen probleem zijn:  jij als schrijver bent dat toch sowieso al? ?

Schrijfwedstrijden

We hebben het al eens eerder besproken; het meedoen met schrijfwedstrijden maakt je een betere schrijver. Je krijgt feedback van mensen die al langer in het vak zitten en je kunt de inzendingen van anderen lezen. Meedoen aan schrijfwedstrijden helpt je te testen hoe vergevorderd jouw schrijfstijl is in het genre waarin je schrijft. Het is een relatief gemakkelijke en snelle manier om je vertrouwen in je schrijven te vergroten en te leren hoe het anders kan. En meedoen is veelal ook nog gratis!

Schrijfgroepjes

Mocht je het type schrijver zijn dat zichzelf soms maar moeilijk kan motiveren om te gaan schrijven, lees dit stukje dan goed. Een schrijversgroepje zou uitkomst kunnen bieden. Op Facebook zijn verschillende groepen opgericht, rondom schrijven. Denk maar aan Your Write Dream of The Inklings (let wel; dit zijn Internationale websites).

In dit soort groepen kun je vaak zelf een schrijversgroepje oprichten met een stuk of zeven personen, simpelweg door te vragen wie er interesse in heeft. Met deze personen kun je dan bijvoorbeeld eens in de week gaan sparren over de dingen waar je tegenaan loopt tijdens het schrijven: een plot die niet lekker loopt, een karakter die niet goed uit de verf komt enzovoorts. Een schrijversgroepje kan je stimuleren om te blijven schrijven, temeer als je consequent met elkaar afspreekt (online of offline).

Schrijfcursussen

Hier zul je wel wat dieper voor in je portemonnee moeten grijpen, maar dan heb je ook wat. Een schrijfcursus geeft je de mogelijkheid (ook) in andere genres te schrijven, uit te proberen wat bij je past, en je krijgt gerichte feedback van mensen uit het schrijversvak. Je hoeft er niet per se voor naar een bepaalde school; er worden ook prima cursussen online gegeven zoals bij de LOI. Zorg er wel voor dat je weet wat voor cursus je koopt en wat je ervoor terugkrijgt. Zorg dat het aansluit bij wat jij nodig hebt.

Schrijfcoach

Ga je liever één op één aan de slag met iemand, dan is een schrijfcoach een goede oplossing. Deze heeft veel ervaring in het schrijven en kan je gerichte feedback geven over jouw idee of de manier waarop je schrijft. In tegenstelling tot een schrijfcursus, zul je bij een schrijfcoach niet alleen veel persoonlijke begeleiding krijgen, ook ga je aan de slag met jouw verhaal(idee).

Zorg dat je bij het zoeken van een schrijfcoach goed inventariseert wat deze coach voor jou kan betekenen. Een coach is zeker niet goedkoop maar het is absoluut de investering waard als je een coach vind waarbij jij je op je gemak voelt en die gespecialiseerd is in jouw genre. Stel een mogelijke coach dan ook de juiste vragen, voordat je de samenwerking aangaat. Meer daarover volgende week!

 

Investeren in het schrijven is net zoals investeren in je opleiding toen je jonger was. Zie je jezelf als serieuze schrijver, of wil je juist meer als zodanig worden gezien, investeer dan in jezelf. Haal alles uit je wat er in zit. Wedden dat jij dan snel een Fantastisch Verhaal op papier hebt?

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.