Hoe vind je de juiste schrijfcoach?

teamwork
Toe aan de volgende stap in je schrijfcarrière: je wilt een schrijfcoach

Zoeken op Google geeft een overvloed aan resultaten. Als je een paar websites hebt doorgelezen, kom je tot de conclusie dat er wel heel veel schrijfcoaches zijn. Hoe kun je daartussen nu jouw schrijfcoach vinden?

Het helpt om je af te vragen waar je het meest belang bij hebt. Met gerichte vragen kun je dan beoordelen of iemand een goede schrijfcoach zal zijn voor jou. Zo kun je met trefwoorden in Google de resultaten van je zoekopdracht wellicht verkleinen. Ik geef je een paar vragen die je kunt gebruiken om dit helder voor jezelf te krijgen.

Heeft de schrijfcoach zelf ook één of meerdere boeken gepubliceerd?

Als een schrijfcoach zelf ook een boek heeft uitgebracht, dan weet je dat hij of zij ervaring heeft met schrijven én publiceren. Het is geen must om een gepubliceerd auteur als coach te hebben, maar het helpt wel. Zeker als jij zelf ook van plan bent je verhaal uit te geven. Zij kennen de slagen van de zweep, van het moment dat het eerste idee te binnen schiet tot het moment dat zij hun boek indienen bij de uitgeverij (of dit nu via de traditionele weg is of onder eigen beheer).

Een must voor elke schrijfcoach zou moeten zijn, dat zij zelf ook schrijven. Alleen dan weet je zeker dat zij begrijpen in welk proces jij zit. Hoe frustrerend het soms kan zijn om een idee om te zetten in een daadwerkelijk verhaal en wat er verder nog bij komt kijken. Deze ervaring is absoluut noodzakelijk in hun hulp aan jou.

Heeft de schrijfcoach testimonials op zijn website?

Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheid, echter het hebben van testimonials, oftewel referenties, van klanten is heel waardevol voor jou terwijl je nog zoekende bent. Een testimonial is niets anders dan een stukje tekst waarin een klant vertelt over zijn ervaring met deze schrijfcoach. Juist door deze te lezen, krijg je een goed beeld wat voor type deze schrijfcoach is en – nog beter – of je je prettig voelt bij wat hij of zij doet voor zijn of haar klanten. Ook krijg je vaak een idee wat voor type klanten deze coach heeft. Lees je bijvoorbeeld veel over hoe goed de schrijfcoach bleek met motiveren, en dat is ook iets wat jij nodig hebt, dan zou dit een goede coach voor je kunnen zijn.

Kan de schrijfcoach redigeren?

Dit kun je vragen, maar grote kans dat de schrijfcoach dit positief zal beantwoorden. Zij willen immers dolgraag jou als klant. Beter is om te kijken of je op hun website of in hun mails fouten kunt ontdekken. Fouten kunnen voorkomen. We zijn immers allemaal mens. Ook redacteuren maken fouten. Maar komen er veel fouten voor, dan is dat wel een duidelijke hint. Neem dit serieus.

Biedt de schrijfcoach ook telefonisch of persoonlijk contact aan?

Misschien vind je dit niet zo belangrijk. Misschien gaat het jou alleen om het zakelijke aspect.  Dat is helemaal oké.

Natuurlijk wil je een professionele relatie hebben met je coach, maar je wilt ook het gevoel hebben dat hij of zij er voor je is met aanmoediging en interesse in wie je bent en je helpt naar een hoger niveau.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen hoe het is als je samenwerkt met iemand die jou alleen als klant ziet. Niet leuk. Daarom geloof ik dat persoonlijk contact helpt in het worden van een betere schrijver, zeker als je een beginnende schrijver bent. Immers, als de schrijfcoach jou wat beter kent als persoon, dan kan hij of zij ook jouw intentie voor jouw verhaal beter inschatten en daar zijn of haar hulp op afstemmen.

Als ik op zoek ben naar een goede hulp, zeker als het om mijn verhaal gaat, dan vind ik het belangrijk iemand te vinden met wie ik een klik voel. Dat begint al bij de vraag of hun website mij aanspreekt of niet. Het gebruik van kleuren, de teksten die ze schrijven en wat ze aanbieden op hun website. Voor mij is de samenwerking met een redacteur, een schrijfcoach en een designer gelijk aan teamwork. We zetten ons allemaal voor de volle 100% in om het boek te perfectioneren. De mensen met wie ik samenwerk vinden mijn verhaal nét zo belangrijk als ik en zij hebben er net zoveel passie voor als ik.

Heeft de schrijfcoach ervaring in mijn genre? En met mijn doelgroep?

Ik geloof heilig in specialisaties. Een schrijfcoach die je kan helpen bij alle soorten verhalen, biedt in mijn optiek minder specialisatie aan, dan iemand die echt gericht is op de doelgroep waarvoor je schrijft en op het genre waarin je schrijft.

Het schrijven van een kinderboek is immers heel anders dan een literair boek. Denk alleen al aan de woorden die je gebruikt.

Dus… vraag de schrijfcoach die jij op het oog hebt naar zijn of haar ervaring met het coachen in jouw genre en voor jouw doelgroep. Is dit weinig tot niet, ga dan niet met deze persoon in zee. Gun jezelf de beste coach die er is.

Wat biedt de schrijfcoach (gratis én betaald) aan op hun website?

Het antwoord op deze vraag geeft je veel informatie. Een schrijfcoach die alles gratis aanbiedt, zou een beginnende coach kunnen zijn. Dat wil niet zeggen dat deze persoon niet goed zou kunnen zijn. Grote kans dat deze persoon juist heel enthousiast met jou aan de slag wil gaan. Bij een beginnende schrijfcoach betaal je in veel gevallen minder voor de diensten die zij leveren, en dus is het goed om je verwachtingen wat zij leveren ook wat naar beneden te stellen. Een schrijfcoach die overal geld voor vraagt, en ook nog pittige bedragen vraagt per dienst, zou het hoog in zijn bol kunnen hebben. Je mag verwachten dat zij absolute kwaliteit leveren, en tegelijkertijd kan deze coach het ook dusdanig druk hebben dat hij of zij niet meteen plaats voor je heeft.

Je wilt een goede balans hebben tussen de twee, want dat zegt dat de schrijfcoach vertrouwen heeft in wat hij of zij aanbiedt én ook dat zijn of haar diensten op waarde weet te schatten.

Welke schrijfcoach is nu de beste?

Dat is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Jij weet immers wat jij nodig hebt om jouw verhaal af te krijgen. Stel de juiste vragen en ga af op je intuïtie. Mocht je na het stellen van je vragen alsnog met twijfel rondlopen, vraag jezelf dan af of je klaar bent om met een schrijfcoach aan de slag te gaan. Met de juiste coach is het de investering absoluut waard, maar je wilt tegelijkertijd er wel met volledig voor kunnen gaan.

Misschien voel je je nog wat angstig of onzeker. Geef dat aan voordat je een besluit maakt. Samen kun je dan besluiten of een proefperiode je angst wat kan verminderen. Niet elke schrijfcoach zal hier happig op zijn en ook dat geeft je informatie.

 

Hopelijk heb je met het antwoord op deze vragen een duidelijker beeld van de schrijfcoach en kun je vol vertrouwen kiezen voor de juiste persoon. Heb jij, naar aanleiding van dit blog, zelf nog goede vragen die jou hebben geholpen in het vinden van de juiste hulp? Deel ze dan vooral op onze Facebook pagina.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.