Hoe verzin je een goede titel voor jouw boek?

Het verzinnen van een goede titel is niet gemakkelijk. Sommige schrijvers werken met een werktitel terwijl ze hun boek schrijven. Anderen verzinnen pas een titel als ze het boek hebben afgeschreven. Het kan soms dagen duren, voordat je het gevoel hebt dat je de juiste titel te pakken hebt. En soms, heel soms, schiet er eentje te binnen en je bent gelijk verkocht.
Maar wat is nu een goede titel? Kort en krachtig, zegt de een. Het moet juist iets uitstralen, iets vertellen, zegt de ander. In dit blog geef ik je een aantal tips zodat jij de perfecte titel voor je boek kunt bedenken.

Regels

Een titel moet jouw publiek aantrekken. De beste manier om te ontdekken wat jouw publiek aantrekt, is om te kijken naar wat jou (als lezer) aantrekt. Welke boeken spreken je aan in het genre waarin je schrijft? Welke titels doen je het boek oppakken om te zien waar het boek overgaat?
Voor mij zijn het altijd de titels die iets mysterieus hebben. Zoals ‘Love letters to the dead’ of ‘The forgotten book’. Het hint al een beetje waar het boek over zou kunnen gaan en het zorgt ervoor dat ik het boek in elk geval oppak om de achterkant te lezen.

Soorten titels

Als je een op zichzelf staand boek schrijft, heb je in principe aan één titel genoeg. Soms kiezen schrijvers ervoor om er nog een subtitel aan toe te voegen. Dit gebeurt vaak bij non-fictie. Denk maar aan: Een werkweek van 4 uur; leid een rijk leven zonder er veel voor te doen. Is het nodig? Ik vind van niet, maar het geeft wel meer duidelijkheid aan waar het boek over gaat.

Voor fictie getuigt een subtitel veelal van de wil om de titel uit te moeten leggen. Of het is bedoelt om een knipoog te geven aan een anders wat serieus overkomende titel. Een titel mag best wat mysterieus en onduidelijk zijn, als het maar bij het type boek past dat je hebt geschreven. Zorg wel dat je lezer er niet verward door raakt. Een titel als “De Zeemeermin” terwijl het boek totaal niet gaat over een zeemeermin, is bijvoorbeeld niet de meest handige keuze.

Een titel voor je serie

Als je een serie schrijft, kom je in een ander terrein van titels terecht. Niet alleen heeft het boek zelf een titel, vaak kiezen de schrijvers er ook voor om de gehele serie een titel te geven. Nu kun je hier heel gemakkelijk over doen; de naam van je eerste boek is gelijk ook de titel van je serie. Denk maar aan De Labyrinth Renner-trilogie of De Selectie-trilogie. Dat kan zeker werken, want je weet welke serie je in handen hebt.

Persoonlijk vind ik het leuker (en spannender) om je serie een andere naam te geven. Een overkoepelende naam die voor het hele verhaal staat, in plaats van alleen deel 1. Want zeg nu zelf: In de Labyrinth Renner is Thomas alleen in boek 1 daadwerkelijk een labyrinth renner. In de rest van de boeken komt er geen labyrinth aan te pas!

Plot- of karakteraangestuurd

Als je verhaal karakter aangestuurd is, kun je ervoor kiezen de naam van je hoofdpersonage in de titel te verwerken. Een voorbeeld hiervan is Carrie van Stephen King of de Harry Potter-serie van J.K. Rowling.
Ook kan een van de andere karakters een goede insteek zijn voor een titel. Denk maar aan De bliksemdief van Rick Riordan.
Als het verhaal plot aangestuurd is, kijk dan eens wat het plot maakt. Er is iets in je verhaal wat je niet zou kunnen weglaten; dát is de richting die je op wilt gaan voor een goede titel. Denk maar eens aan De Hongerspelen van Suzanne Collins. Zonder de Hongerspelen had Katniss geen reden om zichzelf aan te bieden als Tribuut, om zo haar zusje te redden van het dodelijke spel.

Het thema van je verhaal

Je thema duidelijk hebben, kan gelijk een goede ingang zijn naar de titel van je verhaal. Waar gaat je verhaal over? Gaat het over een meisje die boeken steelt (oftewel De Boekendief) of is de jongen de leerling van een tovenaar (oftewel De Tovenaar’s Leerling)?
Het bepalen van je thema is stap 1. Hier kun je al een leuke (werk)titel mee bedenken. Maar als je wilt dat het wat mysterieuzer is, kun je nog wat gaan goochelen met de woorden. De Engelstalige titel van het boek van John Green, The Fault in our stars, is daar een goed voorbeeld van. Stars staat voor het Lot, of in dit geval het Noodlot tussen de twee hoofdpersonages.

Locatie

Een boek als Jurassic Park zegt gelijk al heel veel. Als lezer kun je er meteen het een en ander bij voorstellen. Een titel als Under the dome doet hetzelfde. Als een locatie gelijk al vragen oproept, heb je een prima titel te pakken. Speelt jouw verhaal zich af op een bijzondere locatie? Kijk dan of je deze kunt verwerken in de titel.

Inspiratie

Experimenteer met titels. Gebruik Pinterest of maak een lijstje van namen of korte zinnen die jou aanspreken, die iets zeggen over jouw verhaal en kijk of je hierin wat kan schuiven.
Wat ook kan helpen is om naar liedjes te luisteren. Songteksten geven bijzonder vaak uitstekende titels voor een boek omdat de teksten kort en krachtig zijn. Je hoeft het wiel immers niet nogmaals uit te vinden. Als een liedje je aanspreekt en je hoort daarin een mogelijke titel, gebruik ‘m gewoon eens een tijdje. Kijk of je verhaal erop aansluit.

Als laatste even dit…
Het helpt om aan het begin van je schrijfproces al een titel voor je boek te hebben. Dit hoeft niet de definitieve titel te zijn; je kunt ‘m later altijd nog aanpassen. Een titel geeft je focus. Het geeft aan waar je verhaal om draait.
Voor een serie helpt het ook om al je boeken gelijk titels te geven; zo weet je wat je focus wordt van elk boek en kun je je verhaallijn beter onderverdelen.

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

goede titel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.