Hoe schrijf je een pakkend verhaal?

Soms heb je van die boeken die je grijpen, waarbij je niet kunt wachten om de volgende pagina te lezen. Je hebt een pakkend verhaal in je handen.
Het is haast magisch hoe het verhaal onder je huid krijgt. Je wilt weten, nee, moet weten hoe het afloopt.
Als schrijver kan dit een echte uitdaging zijn: hoe zorg ik ervoor dat mijn lezer het verhaal blijft lezen? Je wilt niet tegen je lezer zeggen: Nee, blijf maar doorlezen, het wordt straks écht spannend. Je verhaal moet dat van zichzelf al doen. Maar … hoe? Op basis van mijn eigen schrijfervaring heb ik een paar tips voor je. Lees je mee?

Maak je personage likeable

Is er eigenlijk een Nederlands woord voor likeability? Je kunt het wel omschrijven. De hoogte van likeability hangt er vanaf of je lezer geeft om de personage(s). Of zij zich kunnen verplaatsen in diens redenaties en acties. Likeability is de mate waarin jij als lezer je kunt verbinden met het hoofdpersonage. Hoe hoger de likeability, hoe meer je het verhaal wilt blijven doorlezen.
Maar… hoe maak je een personage nu likeable? Hoe weet jij nu als schrijver wat jouw lezer likeable vind? Hierop zijn twee antwoorden te geven: 1) weet wie je lezer is en 2) maak je personage authentiek. Om te ontdekken wie je lezer is, lees mijn blog over het bepalen van je doelgroep. Je personage authentiek maken, doe je het gemakkelijkst door deze te baseren op (delen van) jezelf of mensen die je kent.

Vertel een waardig verhaal

Niemand luistert naar een verhaal over Pietje die naar zijn werk ging, zijn werk deed en weer naar huis ging. Dat is saai. Een waardig verhaal voldoet aan een paar eigenschappen:
– het is spannend en onvoorspelbaar
– het biedt een vleugje romantiek en/of avontuur, of het is juist een beetje griezelig
– het is niet alledaags
Iedereen die graag Fantasy leest, houdt van oneindige mogelijkheden. De hoofdpersonages kunnen dan heel erg op henzelf lijken, maar het leven wat zij leiden, of het avontuur wat zij aangaan, is alles behalve dat. En dat is juist het mooie van Fantasy; via de hoofdpersonage kan jouw lezer het avontuur aangaan, de prins(es) redden en de draak verslaan. (Lekker cliché, maar je begrijpt vast wat ik bedoel ?.)

Inlevingsvermogen

De beste manier om een verhaal te vertellen is je inleven in het verhaal. Stel jezelf de belangrijke vragen. Hoe zou je personage zich voelen? Wat zou hij doen? Wie zou hij aanspreken?
Dit lijkt misschien moeilijk, want hoe kun je je nu echt inleven in een situatie wat niet kan plaatsvinden? Je krijgt immers nooit die draak tegenover je. Maar daarmee ga je gelijk ook te kort door de bocht. De draak krijg je misschien niet tegenover je, maar je kunt je wel voorstellen hoe het is om iets heel engs tegenover je te krijgen. Iets wat groot voelt, dreigend en angstaanjagend. Stel je jezelf dat voor en schrijf vanuit emotie. Wat voel je? Wat zeg je? En wat doe je?
Inlevingsvermogen is niets anders dan de emoties voelen van een ander. Je kunnen voorstellen wat de ander doormaakt. En dat kan elke schrijver, zeker de schrijver van Fantasy!

Laat dingen mislukken

Een verhaal waarbij alles in één keer lukt is niet echt geloofwaardig. Een personage die ontdekt dat ze kan toveren, heeft niet meteen de toverkunst onder de knie. Ze zal fouten maken. Door je hoofdpersonage te laten falen, maak je het verhaal niet alleen geloofwaardig, je zorgt er ook voor dat je lezer zich aan je personage gaat verbinden. De lezer zal willen dat je hoofdpersonage de volgende keer wel zal slagen. En precies dat zorgt ervoor dat je lezer zal blijven lezen.
Door dingen te laten mislukken, en dat mag best eens een keer drastisch fout gaan, maak je het verhaal ook leuker. Wij mensen vinden het fijn om ons eigen falen in personages te herkennen. We willen zien dat de personages zich daaroverheen zetten en beter worden. Zodat we zelf ook de moed krijgen om in ons eigen leven stappen te zetten die misschien spannend aanvoelen.

Schrijven is en blijft een vak. Een pakkend verhaal schrijven al helemaal. Maar het is wel superleuk. Het leukste vak wat er is, als je het aan mij vraagt. Het is een uitdaging, maar ook een magische ervaring  om zo te schrijven dat je lezer tot het eind geboeid blijft.
Wat waren voor jou redenen om een verhaal tot het eind te blijven lezen?

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

2 thoughts on “Hoe schrijf je een pakkend verhaal?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.