Het schrijven van een serie

“Waar ben ik aan begonnen?”
“Had ik dit niet beter in één boek kunnen verwerken?”
“Ik ben het totale overzicht kwijt!”
Een paar gedachten die door me heen schoten, terwijl ik werkte aan de vijf boeken van de Somnia Series (waarvan het eerste boek inmiddels te koop is op Amazon!)
Het schrijven van een serie is heel andere koek dan het schrijven van een op zichzelf staand boek. Platgeslagen zou je het kunnen zien als één gigantisch groot verhaal, die in een aantal boeken wordt verdeeld, maar daar doe je het schrijven van een serie tekort mee. Elk boek verdient namelijk specifieke aandacht en daarbovenop dien je nog naar het grotere geheel, namelijk de serie, te kijken.
Wat ik heb geleerd van het schrijven van mijn boekenserie, vertel ik je in dit blog.

Overzicht creëren
Toen ik het idee kreeg voor An Impossible Truth, was ik niet van plan een serie te schrijven. Ik ben meer het type schrijver dat een idee heeft en tijdens het schrijven het plot ontwikkelt. Schrijven inspireert mij en tijdens het schrijven komen er ideeën. Ik heb al mijn ideeën voor het verhaal apart bijgehouden in een Word- en Excel-document om zo overzicht te houden van het verhaal. Alle karakters, alle plekken waar ze komen, wat er in het verleden is gebeurt of in de toekomst gaat gebeuren. Alles.
Tijdens het schrijven van mijn serie ontdekte ik het programma Scrivener. Dit programma is zodanig gebruikersvriendelijk, dat ik het heb aangeschaft en mijn serie vervolgens daarin ben gaan uitwerken.
Overzicht hebben en houden van je serie is cruciaal als je een goede serie zonder plotgaten wilt schrijven. Een must dus!

Visualisatie
Ik ben een visueel ingesteld persoon. Ik kan woorden omdenken in beelden, maar vind het soms lastig om beelden in mijn hoofd om te zetten naar woorden. Het zoeken van visualisaties, die passen bij de beelden in mijn hoofd, helpt me dan.
Pinterest is daar een fantastisch medium voor. Je kunt er echt van alles vinden. Foto’s van personages, tekeningen van fantasiewezens of van gehele werelden, beeldmateriaal van scènes uit bepaalde films of tv-series en ga zo maar door. Mocht je ooit eens ‘vastzitten’ met je verhaal; lekker gaan Pinnen!

Schrijven is schrappen
Op het moment dat ik besloot het verhaal te ontwikkelen in een serie, had ik drie boeken in mijn hoofd. Bij het schrijven van boek 3, bleek echter dat ik nog zoveel nieuwe ideeën had, dat ik een vierde boek erbij kon schrijven. En hetzelfde bleek het geval toen ik boek 4 aan het schrijven was.
Dat was in 2015 en begin 2016.
Nu ik met mijn eerste boek het gehele proces ben doorgelopen van eerste versie tot uiteindelijk publicatie, is het verhaal zodanig veranderd dat elk boek herschreven zal worden. Het eerste boek is namelijk zoveel veranderd, dat de vier geschreven boeken niet meer op elkaar aansluiten. Bepaalde plotlijnen heb ik sterker kunnen maken, anderen heb ik volledig uit het verhaal geschrapt. En dat is oké. De serie is er zoveel beter op geworden.

Doe het samen
Veel schrijvers worden gezien of zien zichzelf als Einzelgänger als het op hun schrijven aankomt. Lekker in je eentje achter je laptop of met kladblok en pen op je schoot, werkend aan je verhaal. Niemand weet er iets van, en het verhaal is nog helemaal jouw eigen geheim. Harstikke fijn!
Toch raad ik je aan, je verhaal met iemand te bespreken. Al is het alleen maar om te polsen of je verhaallijn klopt. Je hoeft echt niet gelijk alles uit de doeken te doen, maar je wilt wel zeker zijn dat je verhaal geen (duidelijke) plotgaten heeft voordat je begint te schrijven met al je serie.
Daar is het overzicht heel handig voor. Door dit overzicht met speerpunten te gaan bespreken met een vertrouwenspersoon, kun je aan de ander polsen of het allemaal een beetje klopt. De ander kan je kritische vragen stellen, of je tips geven waar je zelf misschien nog niet eens over had nagedacht.
Wees niet bang om je verhaal met iemand te delen. Focus je op jouw intentie: je verhaal beter maken.

Wil jij graag een serie schrijven, maar je loopt tegen moeilijkheden op? Of ben jij bezig met een serie en heb jij nog tips? Deel je gedachten op onze Facebook pagina!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.