Handige websites voor Fantastische (wannabe) schrijvers: Deel 1 – Youtube

Er zijn veel handige websites met informatie te vinden over het schrijven van een boek. Typ maar eens wat trefwoorden in op Google en je wordt overspoeld met websites. Zoek je gerichte informatie dan is het soms zoeken naar een naald in een hooiberg. Niet elke website geeft je goed (of duidelijk) de informatie die je nodig hebt tenzij je weet welke websites je helpen om snel het antwoord op je brandende vraag te vinden.
Deze websites gebruik ik zelf regelmatig voor mijn eigen boeken en vandaag (en de komende weken) deel ik ze met jou via de serie: “Handige websites voor Fantastische (wannabe) schrijvers!”

Vandaag beginnen we met deel 1:

Youtube

Youtube is een website voor het uploaden, bekijken en delen van videofilms door gebruikers. Op deze dochteronderneming van Google Inc. Kunnen kosteloos video’s worden. YouTube behoort tot de top 3 van meest bezochte websites wereldwijd.
Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een filmpje op Youtube die met dat onderwerp of die vraag te maken heeft. Schrijvers vinden genoeg inspiratie, hulp en tips op Youtube – als je tenminste weet waar je naar kunt zoeken. Ik heb een paar voor je op een rijtje gezet.

Nederlandse Vloggers

Hoewel Youtube voor het grootste deel uit Engelstalige video’s bestaat, zijn er gelukkig ook een paar dappere Nederlandse schrijvers met een eigen kanaal. Chinouk Thijssen en Femke Meijboom praten over hun schrijversproces, geven tips voor het schrijven van je verhaal en inspireren je met wat hun dagelijkse beslommeringen.

TEDtalks

TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden.
Er zijn talloze TEDtalks gegeven over creativiteit en het schrijversproces. Een paar geef ik je hieronder.

Kijk op het Youtube kanaal van TED voor meer filmpjes!

Jenna Moreci

Met 166 video’s op haar naam heeft Jenna Moreci een behoorlijk hoop informatie gedeeld op Youtube. En elke week volgen er meer video’s. De filmpjes van deze zelfgepubliceerde Sci-fi/Fantasy auteur bevatten schrijftips zoals hoe je goede personages op papier krijgt, wat er bij komt kijken om een andere wereld te creëren en alles wat met het plot te maken heeft. 

Maar ook heeft Jenna verscheidene video’s gemaakt over hoe het is om schrijver te zijn, wat er bij komt kijken om te publiceren en tegen welke onzekerheden elke schrijver aan loopt (en hoe je daarmee kunt omgaan)!
Haar geestige, recht-voor-de-raap video’s zijn zowel hilarisch als (pijnlijk) herkenbaar. In tegenstelling tot sommige andere vloggers, is de kwaliteit van haar video’s altijd sterk en goed geredigeerd.

Katytastic

Kat O’Keefe heeft veel goede tips over het schrijven van een boek omdat zij niet alleen zelf schrijft maar ook omdat ze heel veel boeken heeft gerecenseerd. Deze dame weet waar ze het over heeft! Haar sprankelende persoonlijkheid en humor geven elke video de nodige entertainment. Ook heeft ze een paar afspeellijsten die gericht zijn op NaNoWriMo – zeker een aanrader om die te gaan kijken!

The Creative Penn

Bestseller auteur Joanna Penn heeft inmiddels honderden video’s gepost op Youtube waarin ze vertelt over haar eigen ervaringen met het schrijversproces en tips geeft over onder andere het publiceren, full time Schrijver zijn en veel meer. Ze heeft daarnaast ook een website onder dezelfde naam The Creative Penn.com.

Er zijn nog talloze andere vloggers te vinden op Youtube. Het geheim is om de juiste te vinden met wie je klikt, welke je aanspreekt en welke je de juiste tips (op de juiste manier) kan geven.
Maar vergeet niet een timer te zetten; je wilt ook tijd overhouden voor het daadwerkelijke schrijven of niet dan?

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.