Handige websites voor (wannabe) schrijvers van Fantastische Verhalen: Deel 3 – Pinterest

De meeste schrijvers  zijn goed in visualiseren. Ze kunnen de woorden zo schrijven, dat je als schrijver het voor je begint te zien. Alsof je naar een film kijkt, zo neemt de schrijver je mee door het verhaal. Om dat te bereiken heeft de schrijver niet alleen een goede dosis fantasie nodig, maar heeft hij ook veel baat bij een goede visualisatie ter voorbereiding van zijn schrijven.

In een eerder blog heb ik je al verteld over het nut van met het maken van een visionboard. Dit helpt je als schrijver om het verhaal voor je te gaan zien, om het te laten leven. Maar waar haal je die visualisaties dan vandaan? Het is immers af en toe best een zoektocht op het internet, maar met Pinterest kom je al een heel eind!

Benieuwd? Lees dan snel verder!

Zoeken

Pinterest werkt met trefwoorden, net als Google. Door heel gericht je trefwoorden in te toetsen, krijg je de beste resultaten. Je kunt prima met Nederlandse trefwoorden aan de slag, maar weet dat het handig is ook te zoeken op Engelse trefwoorden. Dit kan je nog betere resultaten geven namelijk!

Onder je zoekveld vind je vervolgens mogelijke trefwoorden waarmee je je zoektocht nog wat meer kunt filteren. Mochten deze trefwoorden er niet staan, dan geeft Pinterest je ook extra mogelijkheden door een begin van je trefwoorden in te voeren. Er verschijnt dan, net als bij Google, een aanvulling op jouw trefwoorden eronder.

Vind je een plaatje die iets met je doet, dan kun je deze pinnen (hier heb je wel een account voor nodig) of opslaan op je computer.

Inspiratie

Als je nog geen idee hebt hoe jouw wereld, of jouw personages eruit zien en je wilt daar inspiratie voor opdoen, dan kun je ook prima op Pinterest terecht. Voor je personages heb je wel vaak een vaag idee. Zoals de lengte van het haar, of de kleur van de ogen. En natuurlijk of het om een man of vrouw gaat.

Maar voor je wereld kun je soms volledig in het donker tasten. Ik begin mijn zoektocht meestal met het woord Fantasy.
Zo vind je met de trefwoorden Fantasy creatures allerlei afbeeldingen van wezens die misschien een rol in jouw verhaal mogen spelen. Fantasy World geeft fantastische visualisaties voor plekken die out-of-this-world zijn. Ga maar eens kijken!

Personages

Personages kun je zoeken door trefwoorden in te vullen die passen bij je personage. Denk daarbij aan uiterlijkheden. Een zoektocht met de woorden ‘meisje’, ‘rood haar’ en ‘bril’ geeft bijvoorbeeld al mooie visualisaties:

Zoek je een personage van een bepaalde leeftijd, dan helpt het om dit te specificeren. Een trefwoord als meisje geeft zowel jonge vrouwen als kinderen weer. Zet je een trefwoord als kind erachter, dan zoek je gerichter.

Omgeving

Plaatjes vinden voor de omgeving is misschien wat lastiger. Vooral als je schrijft over een land dat niet bestaat. Dan nog kun je met de juiste trefwoorden zeker geïnspireerd raken. Zoek maar eens op: kasteel bergen sneeuw.

Wat ik zelf heel fijn vind is om het huis van mijn personages voor me te kunnen zien. Om een kamer visualisatie te krijgen, voeg je een woord als interieur of design toe aan je zoekopdracht, bijvoorbeeld badkamer interieur. Ik heb van elke kamer, die in mijn verhaal voorkomt, een visualisatie. Zo kan ik mijn personages letterlijk door de kamers heen zien lopen, terwijl ik schrijf over hun wel en wee.

Scènes

Dit is een wat lastigere zoektocht, maar zeker niet onmogelijk. Wil je geïnspireerd worden door voor je te zien wat jouw personages mee kunnen maken, dan kun je op mogelijke scènes gaan zoeken. Dit doe je door bijvoorbeeld in te toetsen: fantasy scene.

Door vervolgens op een plaatje te dubbelklikken die ook maar enigszins een klein beetje in de richting gaat van wat je zoekt, krijg je onder dat specifieke plaatje nog meer mogelijkheden die in die richting gaan. Superhandig!

Of je nu op zoek bent naar een visualisatie van een van je personages, de omgeving waarin je personages zich vertoeven of de kleren die ze dragen; je vindt het allemaal en meer op Pinterest.

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.