Handig voor Fantastische (wannabe) schrijvers: Deel 2 – Apps

mobiele apps

Tegenwoordig kun je je een leven zonder mobiele telefoon niet meer voorstellen. We installeren verschillende apps en gebruiken het apparaatje te pas en onpas. Wil je weten waar dichtbij een restaurant is om een hapje te eten? We kijken even op Google. Heb je een afspraak in een voor jou onbekende omgeving, dan pak je Google Maps of een van de andere handige routebeschrijvingen erbij.
Als schrijver kun je ook prima uit de voeten met de apps die via de Playstore te downloaden zijn. Sommige tegen betaling maar ook veel gratis apps die prima in te zetten zijn voor jouw schrijversproces.
Ik neem je mee langs een paar handige apps die ik de afgelopen periode voor je heb uitgeprobeerd.

Werkwoorden Nederlands

De Nederlandse taal is niet altijd even gemakkelijk. Leggen en zeggen rijmt op elkaar, maar hun verleden tijd is compleet anders. Het is leggen – legden, maar niet zeggen – zegden (maar zeiden). Natuurlijk kun je de spellingscontrole in Word gebruiken en daarmee haal je alleen de duidelijke fouten, de niet-bestaande woorden, eruit.
De app “Werkwoorden Nederlands” biedt dan uitkomst. Vul hier een werkwoord in en je krijgt gelijk alle mogelijke manieren hoe je dit werkwoord toepast. Superhandig en leerzaam!
Ook biedt de app als extraatje een vertaalfunctie waarop je op Engelse werkwoorden kunt zoeken en de Nederlandse vertaling dan kunt achterhalen. Voor het vertalen alleen zou ik deze app niet aanraden – daar zijn betere apps voor zich niet alleen op werkwoorden richten.

Writing Prompts

Een goed idee vinden voor jouw volgende verhaal kan op verschillende manier. Een daarvan is het gebruiken van writing prompts. Dit zijn kleine stukken tekst, niet grotere dan drie zinnen, waarin je -als schrijver- getriggerd kunt worden. Writing prompts geven je een idee maar niet de uitwerking ervan; dat kun je dan vervolgens zelf gaan doen. Zo is en blijft het wel jouw idee!
De app Writing Prompts geeft je de mogelijkheid prompts op te slaan als ze je wel triggeren maar je hebt er op dit moment even geen belangstelling voor om ze uit te werken. Zo krijg je een mooi overzicht van ideeën waar je altijd op kunt terugvallen.

Story Creator

Deze app geeft je de mogelijkheid je verhaal vorm te geven door in categorieën te gaan werken. Zo kun je ideeën voor hoofdstukken hierin verwerken, personages gaan uitwerken en mogelijke plotten onder de loep nemen. Alles in een handige app, zodat je -waar je ook bent- altijd met je verhaal bezig kunt zijn!

Writeometer

Wil je ongestoord een tijdje werken, zet dan een timer! Writeometer biedt je onder andere die mogelijkheid. Het geeft je zelfs de mogelijkheid een beloning in te stellen als je de tijd vol hebt gemaakt met het schrijven.
Ook kun je een timer zetten elke dag zodat je een reminder krijgt dat je weer mag gaan schrijven. Zo wordt je altijd herinnert aan jouw wens om te schrijven!
Eenmaal in de app kun je vervolgens je schrijfdoelen formuleren en bijhouden middels handige statistieken.

Writer Tools

Net als Story Creator biedt ook Writer Tools de mogelijkheid verschillende delen van je verhaal uit te werken. Echter, Writer Tools is daarin iets behulpzamer. Voor personages bijvoorbeeld geeft de app je verschillende invulvelden zoals leeftijd, lengte, gezondheid, huisdieren, baan, karaktereigenschappen. Fijn meedenken!
Daar bovenop kun je met deze app ook statistieken van je schrijfproject bijhouden. Handig als je wilt weten of al je hoofdstukken ongeveer even lang zijn, en of er een bijvoorbeeld uit de toon valt. Ook kun je bijhouden hoeveel dagen je al hebt geschreven, hoeveel woorden je gemiddeld per dag schrijft en wat je beste schrijfdag is tot nu toe.
Als je dit een tijdje bijhoudt, heb je gelijk een overzicht op welke dag van de week je het meest productief bent en kun je berekenen hoe lang je ongeveer met een schrijfproject bezig bent.

Writing workshop

De grootste verrassing van mijn zoektocht door de schrijversapps was deze app: Writing workshop. Deze app biedt talloze videootjes waarin wordt ingegaan op verschillende aspecten van het schrijven. Er is bijvoorbeeld een 30 dagen challenge waarin je elke dag een filmpje kunt kijken waarin een opdracht gegeven wordt om jou aan het schrijven te krijgen.
Het is wel handig als je de Engelse taal aardig beheerst, want alle videootjes zijn Engels en niet ondertiteld.

De bovengenoemde apps zou ik niet voor het daadwerkelijke schrijven aanbevelen omdat ik tot op heden nog geen mogelijkheid heb gevonden de geschreven teksten over te hevelen naar bijvoorbeeld mijn laptop. De apps zijn echter wel heel handig als je graag overzicht wilt creëren voor je verhaal en je niet voor elk nieuw ideetje je laptop bij je wilt hebben.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Deel je ze hieronder?

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.