Goede voornemens

Het is januari – de maand waarin veel mensen goede voornemens uitspreken of opschrijven. De maand waarin veel mensen met frisse moed beginnen iets in hun leven te creëren of ergens mee te stoppen. En ook de maand waarin veel van die mensen hun goede voornemens weer in de vrieskast stoppen voor een later moment.

Waarom? Misschien is het wel de druk van ‘Het moet NU’ dat veel mensen doet stranden. Misschien is het wel de lat die veel te hoog ligt.

Jij als schrijver hebt vast ook wel eens zo’n voornemen gehad. “Dit jaar ga ik dat boek schrijven!” “Dit jaar ga ik mijn schrijven serieus nemen!” Om er vervolgens de brui aan te geven, omdat het ‘toch niet gaat lukken’ of ‘gewoon te moeilijk is’.

Stoppen met zo’n voornemen wil niet zeggen dat je geen motivatie hebt. Dat je niet sterk genoeg zou zijn. Of – en dat is misschien nog wel erger – dat je gewoonweg niet geschikt bent om een boek (af) te schrijven.

In dit blog deel ik de vijf tips om jouw voornemen te laten lukken.

Tip 1: Zie het niet als voornemen

Een voornemen geeft aan dat je graag iets wilt bereiken. Dat je het je ‘voorneemt’ om dat te bereiken. Daar is op zich niets mis mee, maar het legt wel de nadruk op één ding: wat je wilt is er nog niet. Het wijst op een gemis en dat is nu niet echt een goede motivator.

Onderzoek voor jezelf waarom jij dit voornemen belangrijk vind. Waarom is dit jouw voornemen? Veel doelen worden gerealiseerd door mensen die hun waarom heel duidelijk hebben. Waarom ze dit doel willen realiseren. En, wat er anders zal zijn als dat doel eenmaal gerealiseerd is.

Tip 2: Formuleer je voornemen alsof het al zo is

Zeg bijvoorbeeld niet ‘dit jaar wil ik mijn boek afschrijven!’ maar schrijf op: ‘Op 31 december van dit jaar is mijn boek klaar!’ Maak het concreet en koppel er een datum aan vast. Dit heeft niets te maken met een target, maar het geeft je wel een hele duidelijke missie waar je mee aan de slag wilt gaan. Je wilt op die datum immers je boek klaar hebben, dus geeft het je vandaag al een setje om aan de slag te gaan.

Tip 3: Schrijf op wat je voornemen concreet inhoudt

Heel veel mensen denken dat, als ze hun wens opschrijven of uitspreken en heel enthousiast ermee bezig gaan, het dan wel zal lukken. En soms is dat zeker zo. Het helpt echter ook om op te schrijven hoe je je voornemen voor je ziet. Met andere woorden, wat je concreet wilt doen om dat voornemen werkelijkheid te maken. In het voorbeeld ‘dit jaar wil ik mijn boek afschrijven’ houdt dat bijvoorbeeld in dat je met jezelf wilt afspreken wanneer je gaat schrijven. Is dat elke zaterdag vier uur lang, of is dat elke dag een half uurtje? Hoe ga je het daadwerkelijke schrijven concreet maken?

Tip 4: Maak je voornemen behapbaar

Je voornemen kan soms heel groot voelen. En logisch ook; want je wordt blij bij de gedachte dat je voornemen gaat lukken. Maar juist doordat het zo groot voelt, kan het ook heel snel mislukken. Door je voornemen in kleinere stapjes op te breken, wordt het leuker en behapbaar.

Dit jaar staat in het teken van je boek afschrijven? Dan is een mogelijke eerste stap: hoe staat mijn verhaal er nu voor? Is het een idee of zijn er al een paar hoofdstukken geschreven? De tweede stap zou zijn; je synopsis schrijven voor je verhaal, zodat je weet waar je begint, en waar je naar toe werkt.

Zet je stapjes vervolgens in je agenda, zodat je altijd weet waar je naar toe werkt en je de vinger aan de pols kunt houden of je op schema blijft liggen.

Tip 5: Wees lief in het onderhouden van je voornemen

Je voornemen is geen target. Het is geen doel, dus haal die lading er vanaf. Je hebt een wens en je hebt de drive om dat realiteit te maken. Vertrouw erop dat dat genoeg is. Of je verhaal nu dit jaar, of volgend jaar af is, staat daar los van. Een verhaal dat is geschreven op basis van een target, wordt er over het algemeen niet beter van. Schrijven is een creatief proces en dat proces werkt het beste als je er geen MOET-je van maakt. Heb er plezier in, maar kijk ook naar wat goed is en naar beter kan. Vraag hulp van andere schrijvers en geniet van het proces.

Verrassingstip: Vier je behaalde stappen

Dit vergeten heel veel mensen, inclusief ikzelf. Door stap 4 goed te doen, zul je meer viermomentjes kunnen inplannen dan alleen dat laatste moment als je voornemen realiteit is geworden. Je hebt je synopsis klaar? Lekker gaan vieren. Trakteer jezelf op dat mooie notitieblok die je bij de Action zag liggen. Je eerste hoofdstuk af? Hartstikke goed! Gun jezelf een avondje vrij met die leuke film die je al een tijdje wilde gaan kijken. Door je voornemen behapbaar te maken (stap 4) én te gaan vieren, hou je de moed erin en blijft het overzichtelijk en leuk.

Misschien heb je na het lezen van deze tips zelf ook één of twee tips, die jou heel goed hebben geholpen je voornemens werkelijkheid te maken. Deel ze dan hieronder of in de Facebookgroep. Zo kun je andere schrijvers helpen hun doelen te realiseren!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

voornemens

One thought on “Goede voornemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.