Fantasy Genres

Fantasieverhalen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn heel veel verschillende genres en subgenres. Alles uitwerken in dit blog zal een klein boekwerk worden. Vandaar dat ik een (kleine) selectie heb gemaakt om je alvast te inspireren voor jouw Fantastische Verhaal.

Contemporaine fantasy

Het verhaal speelt zich (deels) af in onze huidige wereld. Magie en andere Fantasy aspecten hebben een rol in deze wereld. Je ziet dit genre vaak gekoppeld met een ander genre ‘geheime geschiedenis’ omdat de magische elementen uit het verhaal vaak verborgen worden gehouden voor buitenstaanders. Een verhaal als Fantastical beasts and where to find them, van J.K. Rowling, is daar een goed voorbeeld van. Harry Potter uiteraard ook.

Mythische fantasy

De naam zegt het al; mythische wezens, symbolen en thema’s spelen in dit verhaal een grote rol. Vaak is het verhaal ook gebaseerd op volksvertellingen, maar zijn hier en daar wat eigen invullingen toegevoegd. Een verhaal als Percy Jackson is hier een goed voorbeeld van.

Dark Fantasy

Dit verhaal is niet voor de Faint of Heart. Het bevat veel beangstigende en sinistere thema’s. Vergis je niet: Dark Fantasy is geen griezelboek. De horror elementen worden vooral toegepast als setting. In dit genre kunnen de schrijvers die houden van alles bovennatuurlijk hun ei kwijt. Een goed voorbeeld van zo’n verhaal is Anne Rice’s Vampire Chronicles.

Epische Fantasy

Ook wel High Fantasy genoemd. Het verhaal in dit genre speelt zich af in een andere wereld, waar magie en mythische wezens zoals dwergen of draken heel normaal is. De held van het verhaal neemt het, al dan niet in een langdurige queeste, op tegen de vijand.

Goed en kwaad staan in een fantasiewereld tegenover elkaar en de twee belangrijkste elementen zijn strijd en magie. Dit genre wordt vaak bedoeld als men het heeft over fantasyfictie. J.R.R. Tolkien’s In de Ban van de Ring is hét voorbeeld van een Epische Fantasy.

Paranormaal / Paranormale Romance

Het waarschijnlijk bekendste voorbeeld van een Paranormaal verhaal is Twilight. Het genre is ook wel bekend als “Low Fantasy” en de focus van het verhaal gaat om één of meerdere bovennatuurlijke wezens zoals bijvoorbeeld een vampier, weerwolf of engel. Vaak zie je in dit genre ook een mengeling met Gothic of Horror.

Portal Fantasy

Deze kon natuurlijk niet ontbreken. De boekenserie die ik momenteel schrijf, de Somnia Series, valt (deels) onder deze categorie. Bij dit genre is een andere, tweede, wereld een groot deel van het plot. Tussen deze werelden kan gereisd worden met een portal (portaal) zoals de kleerkast in De Kronieken van Narnia. Vaak komt het hoofdpersonage in de problemen in deze nieuwe wereld. Of het nu gaat om een politieke, landelijke strijd of een meer regionale strijd, het personage zal een grote rol spelen, alvorens het nadien weer terugkeert naar zijn eigen wereld.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

2 thoughts on “Fantasy Genres

  1. Pingback: Wat is Fantasy? -

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.