Fantasy elementen

Een Fantasie verhaal schrijven is fantastisch. Je kunt helemaal je eigen creativiteit er in kwijt en er zijn geen regels die je moet volgen. Heerlijk!

Of toch niet?

Juist omdat er met Fantasie veel is geoorloofd, kan het een doolhof zijn waar te beginnen, waar rekening mee te houden en wat te verwerken in je boek.

Vanaf volgende week zal ik inhoudelijk ingaan op de verschillende elementen van een Fantasie Verhaal. In dit blog geef ik je alvast een voorproefje.

Plot

Elk plot heeft een begin, midden en een eind. Juist bij Fantasie verhalen kun je alle kanten op. Je kunt schrijven over zeemeerminnen, over politieke kwesties of over een drakenrijder in het Wilde Westen. Je kan het zo gek niet bedenken. Toch zie je in veel Fantasie boeken als plot vaak een grote Missie. In combinatie met een voorspelling over een jongen of meisje die een reis moet maken om de wereld te redden van het Kwaad. Hoewel dit soort boeken absoluut heerlijk zijn om te lezen, is het ook eigenlijk wel een beetje afgezaagd. Laten we eerlijk zijn. Dus… kun je het idee iets veranderen? Iets minder voorspelbaar maken?

Omgeving

Waar vindt je verhaal plaats? Is het één locatie of meerdere? Als je artistiek bent aangelegd (of gewoon lekker krabbelt met potlood en papier), dan kun je ervoor kiezen dit uit te tekenen in de vorm van bijvoorbeeld een landkaart. Het kan helpen één en ander te visualiseren.

Een tip: gebruik je een bestaande locatie, zorg dan dat je alle aspecten correct hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet een plaats als Parijs gebruiken en het niet hebben over de Eiffeltoren. Die twee zijn in onze wereld aan elkaar gelinkt. Maar kijk ook verder. Doe je research over die plaats.

Magie

In elk Fantasie verhaal heeft magie een rol. Soms komt het terug in de vorm van karakters met speciale krachten. Soms zijn het tovenaars of heksen die een toverspreuk uitspreken.

Definieer voor jezelf welke rol magie krijgt in jouw verhaal. Stel jezelf vragen als: wie kan deze magie gebruiken en waarvoor? Wat zijn de regels voor het gebruik van magie?

Een goede vraag om jezelf te stellen is ook – hoe is het politiek geregeld? Denk bijvoorbeeld aan Harry Potter. J.K Rowling heeft een Ministerie van Magie opgericht om zo regels (en dus diepgang) te geven aan het gebruik van magie.

Rassen

Een grote voordeel van een Fantasie verhaal; je kunt verschillende rassen toevoegen. Het hoeft niet alleen om mensen te gaan. Dwergen, Elven, Draken enzovoorts. Maar… om het niet te cliché te maken, kun je er ook voor kiezen compleet nieuwe rassen toe te voegen. Had jij ooit eerder van een hobbit gehoord, totdat Tolkien daar over begon?

Kies je voor een nieuw ras, zorg dan voor een goed achtergrondverhaal. Dit hoeft niet in het verhaal zelf allemaal verteld te worden, maar dit is wel iets wat jij als schrijver moet weten. Elk ras heeft een geschiedenis. Elk ras staat op goede of slechte voet met de andere rassen.

Namen

Wat je vaak ziet in Fantasie boeken is dat de karakters vaak erg bijzondere namen hebben. Ethelwin, Feyre, Gaevri’el om maar een paar te noemen. Ik ben er geen directe voorstander van omdat het mij als lezer soms van het verhaal afhaalt. Dan ga ik dingen denken als “Was dit nou een jongen of een meisje?”

Toch lijkt het wel een regel te zijn bij Fantasie boeken: de namen zo bijzonder mogelijk te maken. Waarom? Geen idee. Ik daag je uit buiten de gebaande paden te gaan. Kies wat goed voelt voor jou. Heet jouw karakter Arkeh? Lekker zo houden! Is jouw karakter meer een Amy? Ook helemaal goed. Uiteindelijk gaat het om het verhaal.

 

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.