Dromen naar doen

Bijna de helft van alle Nederlandse jongeren is van plan ooit een eigen boek te maken. Omdat het ze leuk lijkt, of omdat ze denken dat ze echt iets te vertellen hebben.

Toch laten veel van hen zich tegenhouden door een gebrek aan tijd (36%) of hebben ze weinig vertrouwen in hun schrijftalent (22%). Ongeveer een derde van deze groep weet niet waar ze moeten beginnen.

In dit blog geef ik je tips hoe je jezelf kunt gaan zien als een schrijver en hoe je dat boek, wat je zo graag wilt schrijven, er daadwerkelijk kunt laten komen.

Lees je mee?

Maak schrijven je prioriteit

Tijdgebrek is niets anders dan slecht prioriteiten kunnen stellen. Iedereen heeft immers 24 uur in een dag. Als het de één lukt een verhaal te schrijven met daarnaast een fulltime baan, dan kan het de ander ook lukken. Het enige verschil is: prioriteit.

Wil je écht dat dit boek er komt, dan ga je de stappen zetten om ervoor te zorgen dat dat gaat lukken. Te beginnen met tijd er voor vrijmaken.

Plan tijd in. Vijf minuten schrijven is beter dan nul minuten. Kies één dag in de week en maak dat je vaste schrijfdag. Hou jezelf aan de afspraak. Wees consequent. Zo vertel je jezelf dat je dit serieus neemt. Dat je boek er mag komen.

Om een schrijver te zijn, hoef je maar één ding te doen: schrijven.

Waar moet ik beginnen?

Deze vraag wordt me vaak gesteld en eigenlijk is die simpel te beantwoorden. Begin ergens. Begin bij het bij begin, het midden of het eind. Het maakt niet uit. Elk stuk dat je schrijft, kan nog van plaats veranderen.

Mijn allereerste scène was de scène die ik het meest helder voor ogen had. Deze scène is uiteindelijk ergens in het midden van mijn boek terechtgekomen.

Zie je boek als een puzzel. Elke scène is een puzzelstukje. Schrijf elk stukje en pas als je alles hebt geschreven, dan pas ga je kijken waar wat hoort.

Hoe weet ik of het verhaal goed genoeg is?

Dat weet je niet. En dat maakt ook helemaal niet uit. Je kunt pas weten of een boek goed is, wanneer je het uitgelezen hebt. Hetzelfde geldt voor het schrijven van een boek. Je kunt pas weten of het verhaal goed is, als je het geschreven hebt.

En daarbij heb je een groot voordeel: je eerste versie is over het algemeen altijd slecht. En dat is juist goed. Want daarop kun je bouwen. In het Engels is daar een mooie quote voor: Don’t be afraid to write crap because crap makes great fertilizer. Je zult één, twee, drie, misschien wel tien keer herschrijven. En elke versie wordt beter en beter. Net als kunstmest doet met de grond. Het wordt vruchtbaarder. En daarmee stijgt ook je vertrouwen in jezelf als schrijver.

Ik denk niet dat ik genoeg schrijftalent heb

Iedere schrijver denkt dit vroeg of laat over zijn schrijfkunsten. Deze is lastig, maar niet onoverkomelijk. Dit was voor mij de zwaarstwegende. Ik geloofde dat ik best aardig kon schrijven. Maar genoeg om een boek te publiceren? Dat was toch andere koek. En dan moet je ook net een uitgeverij treffen die je boek wil uitgeven…

Zo praatte ik mezelf helemaal vast en kwam mijn boek er niet.

Wat ik deed om dat te veranderen? Ik maakte een besluit: Mijn boek komt er. Met of zonder hulp van een uitgever. Verstand op nul. Schrijven. Herschrijven. Hulp inschakelen. Ook een belangrijke. Ik heb het niet alleen gedaan, dus dat hoef jij ook niet.

Moeite met grammatica of zinsopbouw? Daar is een redacteur voor.

Niet zeker of je verhaal interessant genoeg is? Betalezers vertellen je graag wat ze van je verhaal vonden.

Krijg je je plot maar niet duidelijk? Praat er eens met een vriendin over en vraag of ze met je wil meedenken. Of huur een schrijfcoach in voor een kortdurende sessie.

De belangrijkste tip die ik je mee wil geven is deze: zie jezelf als schrijver. Maak vandaag nog het besluit door jezelf te identificeren als een schrijver.  JIJ bent vanaf nu schrijver. Niet morgen. Niet volgende week. Nee, nu. Met dat besluit zul je merken dat het schrijven hoger op je prioriteitenlijst komt te staan.  Want een schrijver… ie schrijft!

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

PS: Wat wil jij graag behandeld zien in een blog? Is er iets waar jij tegenaan loopt? Waar jij graag tips over wilt hebben? Deel het met me in op de Facebookpagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.