De Sidekick

Hij is bijna altijd net zo, of misschien nog wel meer, geliefd dan de hoofdpersoon. Hij is grappig, of slim, of aantrekkelijk. Vaak precies datgene wat de hoofdpersoon juist niet is. Hij vult het verhaal aan met zijn persoonlijkheid en je kunt hem niet uit het verhaal wegdenken.  Hij geeft het verhaal de nodige humor of juist diepgang.
Over wie ik het heb? De Sidekick natuurlijk.

Net als elk karakter in je verhaal, heeft de Sidekick een doel nodig. Er moet een reden zijn waarom hij in jouw verhaal voorkomt. In dit blog deel ik een paar van die doelen die je kunt gebruiken om jouw Sidekick van toegevoegde waarde te laten zijn.

Achtergrondinformatie
De Sidekick is vaak iemand die je hoofdpersoon al een behoorlijke tijd kent. Misschien is hij met je hoofdpersoon opgegroeid, zijn ze de beste vrienden.
In dat geval kan de Sidekick goed dienen om achtergrondinformatie te verschaffen. Hij kan de hoofdpersoon mee terugnemen door een gezamenlijke herinnering te herleven. “Weet je nog toen we..?”
Zo geef je de lezer op een natuurlijke manier achtergrondinformatie over je hoofdpersoon.

The voice of reason*
Wanneer je je hoofdpersoon iets drastisch laat meemaken, bijvoorbeeld het ontdekken van krachten, dan kan de Sidekick een goede tegenbalans geven.
Waar je hoofdpersoon misschien opgaat in zijn emoties, zal de Sidekick proberen de situatie te rationaliseren. Hij wil niet, net als je hoofdpersoon, worden meegenomen in de drama en bekijkt alles van een afstand. Hij zal zijn hoofd koel houden, terwijl je hoofdpersoon misschien, al dan niet tijdelijk, de zijne compleet verliest.

* Sommige zaken klinken nu eenmaal lekkerder in het Engels niet waar?

Vertelperspectief
Als je een verhaal wilt gaan schrijven, is het vertelperspectief één van de eerste besluiten die je maakt. Als je niet kiest om vanuit de Alwetende Verteller te gaan schrijven, dan kies je een karakter van je boek en diens stem zal dan het verhaal gaan vertellen. Maar wie kies je dan?
Je hoofdpersoon is over het algemeen altijd de persoon vanuit wie je schrijft als je kiest voor één vertelperspectief. De Sidekick is een vaak gekozen tweede persoon, omdat hij met zijn kennis over jouw hoofdpersoon veel kan toevoegen.

Toegevoegde spanning
Je Sidekick is van waarde voor je hoofdpersoon, en dat maakt tegelijkertijd hem ook een gemakkelijk prooi voor de Antagonist in je verhaal. Immers, de Antagonist wil niets liever dan jouw hoofdpersoon (de Protagonist) onderuit halen. En als hij hem niet rechtstreeks kan raken, dan zal hij het proberen via de mensen die hem het liefst zijn.
Natuurlijk wil je hoofdpersoon niet dat er iets gebeurt met zijn beste vriend, dus zal hij, ondanks alles, eropuit trekken om hem te redden. De Sidekick is daardoor de motivatie geworden van je hoofdpersoon om -uiteindelijk- tegen de Antagonist in te gaan.

Humor
Disney heeft deze eigenschap bijna standaard toebedeeld aan de Sidekicks uit hun verhalen; humor. De Sidekick is aan het grappen door de gehele film heen en over het algemeen eigenlijk altijd de favoriete karakter van heel veel Disney-films. Denk maar aan Pascal de kameleon uit Rapunzel, of het draakje Mushu uit Mulan.
Sidekicks zoals deze kunnen de spotlight zelfs (tijdelijk) stelen van de hoofdpersoon. Dat is niet per definitie slecht. Het geeft het verhaal juist diepgang als je meerdere karakters sterk naar voren weet te brengen.

Sterke eigenschappen
Elk personage heeft zwakke eigenschappen, ook je hoofdpersoon. Dat kan ook niet anders, want je wilt een geloofwaardig verhaal op papier zetten. Iemand die in alle opzichten perfect is, en nooit iets fout doet, is saai en maakt het verhaal voorspelbaar.
Je Sidekick kan echter prima juist dié eigenschappen hebben, die je hoofdpersoon niet heeft. Zo is hij een goede aanvulling voor je hoofdpersoon en zijn ze als team sterker dan apart van elkaar.

Het leuke van een goede Sidekick is dat deze jouw verhaal echt naar een hoger niveau kan tillen. Zorg er daarom voor dat je je Sidekick net zo goed leert kennen als je hoofdpersonage. Ook hij verdient een moment in de spotlight van je verhaal!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

One thought on “De Sidekick

  1. Pingback: De Mentor |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.