De schrijfstijl test

Elke week als ik op zoek ga naar een onderwerp voor mijn wekelijkse schrijftips, ontdek ik leuke, soms nieuwe onderwerpen die ik kan gebruiken. Ik voeg mijn eigen geleerde lessen eraan toe en deel dat vervolgens met jullie. Je hoeft het wiel immers niet nog een keer uit te vinden, maar je kunt ‘m wel persoonlijker maken door je eigen ‘sausje’ erover heen te gooien. Zo ook met jouw schrijfstijl.

Er is niet één stijl gelijk aan de ander. De basis misschien wel, maar iedereen heeft een unieke stem en zal daardoor zichzelf altijd kunnen onderscheiden van de ander. Denk maar eens terug aan dat voorbeeld wat ik je gaf in mijn schrijftips over originele ideeën: Het verhaal van Harry Potter en Star Wars die in de basis identiek was, maar het eindresultaat zo ver uit elkaar staat dat de vergelijking niet eens (direct) zichtbaar is.

Vorige week legde ik je al even uit welke soorten schrijfstijlen er zijn. Natuurlijk zijn er veel meer soorten dan alleen degene die ik noemde. Om dat allemaal op te noemen… nou dan ben je wel even zoet denk ik zo!
Deze week ga ik je enkele vragen stellen, zodat jij kunt ontdekken wat jouw schrijfstijl is. De stijl die je van nature goed af gaat.

De test

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb een zwak voor testjes. Al die testjes die voorbij komen op Facebook, hartstikke leuk. “Wie is mijn soulmate?” of “Welk beroep past goed bij me?” of “Met wie ga ik op vakantie?” of “Hoeveel kinderen krijg ik?”

Niet dat ik het allemaal geloof (eigenlijk überhaupt niet), maar het is wel leuk en doet me regelmatig in lachen uitbarsten. En het geeft me soms inzichten en ideeën voor een verhaal.

Deze test is iets serieuzer. Het vertelt je namelijk of je sterker bent in het ontwikkelen van authentieke personages of dat je beter bent in het opschrijven van Drama / Actie plots.

Personages

De test is voornamelijk gericht op en vanuit je protagonist; de persoon die de hoofdrol speelt in jouw verhaal en die het meest wordt beïnvloed door wat er gaat gebeuren in je verhaal.

Een protagonist is nooit alleen. Er zijn andere personen die een grote rol spelen in wat er gaat gebeuren en natuurlijk heb je in elk geval één antagonist; de persoon die de protagonist bewust of onbewust zal tegenwerken.

Schrijf allereerst eens op welke personen er nu in je hoofd opkomen. Wie spelen grote rollen in jouw verhaal of verhaalidee?

Heb je de personen kunnen identificeren? Mooi! Dan gaan we nu met de test beginnen!

De vragen

1. Wat is het doel van de protagonist gedurende het verhaal?
2. Wat staat er in zijn weg om dit doel te bereiken?
3. Wat kan hij verliezen als hij zijn doel niet behaald?
4. Wat is zijn grootste zwakte?
5. Wat is zijn grootste kracht?
6. Wat haat hij?
7. Waar houdt hij van?
8. Waar is hij bang voor?
9. Wat is zijn geheim?
10. Wat is zijn droom?

Nog best wel lastig niet waar? Het geeft niet als je niet direct antwoord op alle vragen kunt geven. Ook dat geeft je namelijk informatie.

De resultaten

Kijk welke vragen je snel kon beantwoorden en welke vragen moeilijk waren. Als je vraag 1 tot en met 3 snel kon invullen, dan is jouw kracht het schrijven van Drama / Actie plots. Mocht je juist veel gemakkelijker de vragen 4 tot en met 10 hebben ingevuld, dan gaat het jou gemakkelijker af om authentieke personages te ontwikkelen.

Het is fijn om te weten waar je kracht ligt. Toch zul je beide schrijfstijlen goed willen ontwikkelen omdat je zonder een goede Drama of Actie plot geen spanning hebt in je verhaal. Een goed plot zorgt er immers voor dat je lezer de bladzijden van je boek zal blijven omdraaien.

En als je de actie en drama juist heel goed weet te vertellen, maar je hoofdpersonages missen dat menselijke element, dat authentieke gevoel, dan zul je de aandacht van je lezers alsnog verliezen.

Beide schrijfstijlen zijn dus van belang. Maar vrees niet; je kunt het leren. Volgende week en de week erna zal ik aandacht besteden aan deze twee schrijfstijlen. We zullen nog wat dieper op de stof ingaan. Mocht je vooraf al wat vragen willen stellen, dan hoor ik het graag en kan ik het meenemen in mijn schrijftips.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.