De route naar het uitgeven

Een boek uitgeven is een spannend proces. Je hebt een idee, maar je twijfelt of het idee wel goed genoeg is. Je twijfelt of je het wel tot een goed verhaal kunt omtoveren. En misschien de grootste twijfel is wel dat als je je boek al gaat uitgeven, of je boek wel genoeg lezers zal aantrekken om succesvol te zijn.
Twijfel is je grootste vijand en het zorgt ervoor dat je schrijfproces direct tot stilstand komt. Twijfel kan zelfs zo groot worden dat het je weet te overtuigen om maar niet te beginnen met schrijven. En dat is eeuwig zonde. Elk idee is de moeite waard. Je wilt alleen leren om jezelf als schrijver serieus te nemen. Jij wilt schrijven? Dan is er maar één ding dat je moet doen: schrijven.

Blokkades in het leven

Schrijven is vallen en opstaan. Schrijven is leren omgaan met je goede en minder goede eigenschappen. Het is doorzettingsvermogen en beseffen dat je het niet alleen hoeft te doen. Het gaat erom hoe je met jouw blokkades omgaat. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten en denken dat het toch nooit wat gaat worden; dan maak je dat jouw realiteit en zal het ook niets worden. Of je kunt de blokkade gaan onderzoeken en besluiten dat wat er ook gebeurt je begint én doorgaat met het schrijven.

Een van mijn grootste blokkades voor het schrijven was dat ik niet goed genoeg zou zijn voor een uitgeverij. Ik schrijf al zo’n vijftien jaar voornamelijk in het Engels en ik woon in Nederland. Welke uitgeverij zoekt nu zo’n schrijver?
Ik vond dat mijn ideeën goed waren, maar misschien niet zo goed dat ze die Nederlandse uitgever zouden overtuigen mij een contract aan te bieden. Wat als ik al dat werk voor niets had gedaan? Of nog erger: wat als de constante afwijzing mij uiteindelijk zou doen besluiten nooit meer te schrijven?
De traditionele manier van je boek op de markt krijgen is via een uitgeverij. En nog steeds wordt dat gezien als de weg van de Serieus-Te-Nemen schrijver. Dat zijn schrijvers die het ‘hebben gemaakt’. Dat zijn schrijvers die een goed team achter zich hebben.
Zo dacht ik. En precies dat is waardoor ik nooit met mijn boek op de markt zou komen.

De uitgeverij is het probleem niet

Ik was het probleem. Doordat ik me alleen maar richtte op de uitgever, merkte ik dat ik meer bezig was met wat zij wilden, dan wat ik wilde in een boek. Schrijven gaat niet om de uitgeverij. Schrijven gaat om jou als schrijver en wat jij de wereld wilt geven met jouw verhaal.
Als jij in jouw verhaal gelooft, dan heeft niemand het recht jou te zeggen dat je boek niet de wereld in zou mogen. JIJ hebt de macht om je boek uit te laten brengen. Jij hebt de macht om te zorgen dat de wereld een boek rijker wordt. Als een uitgeverij je boek niet ziet zitten, dan heb je altijd nog de alternatieve route: in eigen beheer uitgegeven.
Misschien denk je nu wel wat ik lange tijd heb gedacht: je verhaal wordt toch niet serieus genomen als je het zelf hebt gepubliceerd?
Op één punt heb je zeker gelijk: Het besluit om onder eigen beheer uit te geven wordt soms te gemakkelijk gemaakt. Er zijn genoeg voorbeelden van boeken die onder eigen beheer zijn uitgegeven die gewoonweg niet goed (genoeg) zijn. Verhalen die vol spelfouten staan, omdat de schrijver geen redacteur in dienst heeft genomen. Verhalen die plotgaten hebben, omdat de schrijver niet de tijd heeft genomen om proeflezers te vinden die het verhaal van voor naar achteren kritisch lezen.
Maar waar ik inmiddels, als recensent, achter ben gekomen is dat dit ook voor boeken van traditionele uitgeverijen kan gelden.

De rauwe werkelijkheid van traditioneel uitgeven

Laatst las ik een boek dat een fantastisch idee bevatte. De hoofdpersonage reisde tijdens haar dromen naar andere werelden. Tien hoofdstukken verder heb ik het boek aan de kant gelegd. Dit boek was uitgegeven via een traditionele uitgeverij, maar er was zoveel mis mee dat ik het niet kon uitlezen.
Alles vertelde me dat deze uitgeverij geen liefde voor dit verhaal had gevoeld. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik verwacht van een uitgeverij dat zij het beste uit de schrijver en uit het verhaal weet te halen. Ik verwacht dat de schrijfstijl onder de loep wordt genomen, dat een schrijver wordt geholpen met het krachtig formuleren van elk woord en dat het verhaal pas wordt gepubliceerd als alles klopt.
Want alleen op die manier zou ik zelf pas de keuze willen (en durven) maken om mijn verhaal naar buiten te brengen.
Het resultaat was echter allesbehalve dat. De schrijfstijl was afstandelijk, er was weinig beweging in het verhaal en de karakters waren niet geloofwaardig. Ik kan mij niet voorstellen dat dit verhaal door proeflezers is gelezen voordat deze werd uitgebracht, want een goede proeflezer had hier vraagtekens bij gezet. Dat weet ik zeker.

Het idee achter traditioneel uitgeven

Ik kan me goed voorstellen hoe het proces gegaan moet zijn voor deze schrijver. Je boek indienen bij een uitgeverij is super spannend. En dan te horen krijgen dat zij het willen uitgeven… Wauw, natuurlijk ben je dan Over The Moon gelukkig. Een uitgeverij heeft ervaring met verhalen uitgeven. Je legt op dat moment je volledige vertrouwen in de uitgeverij. En daarmee maak je al snel de fout door aan te nemen dat alle keuzes die gemaakt worden jouw verhaal zullen versterken. Door te luisteren naar wat een ander zegt over jouw verhaal en door de aanpassingen te doen waarvan zij denken dat jouw verhaal beter wordt, maak je de grootste fout die een schrijver kan maken: het verhaal is dan niet meer 100% van jou.

In eigen beheer uitgeven

Door je verhaal in eigen beheer uit te geven, blijft het verhaal altijd 100% van jou. Jij maakt de keuzes op basis van wat je proeflezers zeggen, wat je van jouw redacteur terugkrijgt en wat je zelf bedenkt dat beter of anders kan nadat je het verhaal de zoveelste keer hebt gelezen.
Er komt veel bij kijken om een boek in eigen beheer uit te geven. Daar ben ik inmiddels zelf wel achter gekomen. Er komt veel op je af en je moet soms pittige keuzes maken. Maar er zitten ook ontzettend veel voordelen aan: Jij bent de baas. Jij besluit wat je boek nodig heeft. Jij geeft het de zorg, aandacht en liefde die jouw boek nodig heeft om een boek te worden waar de wereld op zit te wachten. Niemand anders, behalve jij, weet hoe jij JOUW verhaal vertelt. En om dat te kunnen vertellen op het niveau van een bestseller zul je de nodige stappen moeten zetten.

Als jij die doorzetter bent, de persoon die hoe dan ook dat verhaal op papier wil krijgen en misschien ooit zelfs de stap durft te wagen om ‘m te gaan publiceren, lees dan zeker even mijn Missie, want het is mijn missie om JOU te helpen. Daarom vind je op deze website heel veel schrijftips om jou te helpen jouw beste verhaal ooit op papier te krijgen.

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.