De Protagonist

Een Protagonist is de persoon waar het verhaal om draait. Vaak is deze persoon ook de held van het verhaal. Meestal leidt hij of zij een (vrij) normaal leven, totdat er iets gebeurt. Een dramatische ontwikkeling. En zijn of haar leven verandert vanaf dat moment voorgoed.

De reis die jouw Protagonist door jouw verhaal zal maken, wil je hebben uitgestippeld en het liefst voordat je begint met schrijven. Je kunt dit opsplitsen in vier verschillende stadia.

Introductie

Aan het begin van het verhaal leren we de Protagonist kennen. Wie is zij? Wat voor werk doet hij? Wie zijn haar beste vrienden? Wat gaat goed en vooral wat gaat niet goed in zijn leven?

De introductie van jouw Protagonist is belangrijk. Je wilt in dit deel van je verhaal de focus leggen op het leren kennen van deze persoon. Je wilt je lezers met hem of haar laten verbinden. Gebruik hiervoor de handige tips die ik eerder gaf in het blog over Karakters.

Plotpoint

Het plotpoint geeft het punt in je verhaal aan waar een duidelijke wending plaatsvindt. Het leven van je Protagonist wordt dusdanig verstoord dat er geen andere keuze is voor hem dan iets te gaan doen. Hij heeft nu een doel. Zo ontmoet Harry Potter de reus Hagrid en ontdekt hij dat hij een tovenaar is. Het normale leven dat hij kende, namelijk wonen bij zijn oom en tante in het kleine kamertje onder de trap, is ineens voorbij.

Obstakels

Natuurlijk is het ontstane probleem voor de Protagonist niet direct of gemakkelijk op te lossen. Want dan heb je wel een heel dun boekje geschreven en wat is daar nou leuk aan?

Jouw Protagonist komt te staan voor allerlei obstakels, groot en klein. Deze zijn bedoeld om je Protagonist buiten zijn comfortzone te laten komen. Hij zal dingen moeten doen die hij spannend vind, of die hij nog nooit heeft gedaan.

Zorg ervoor dat tijdens deze obstakels ook de andere personages een rol krijgen. Niet alles hoeft te worden gedaan door de Protagonist. Misschien ken je het verhaal van Eragon, een jongen die Drakenrijder wordt. Hij is duidelijk de Protagonist in het verhaal. Echter, zonder de hulp van de oude Brom, die vroeger een Drakenrijder was, zou Eragon de eerste obstakels niet hebben overleefd.

Climax

Na al die obstakels te zijn overkomen, staat de Protagonist voor de allerlaatste en grootste obstakel; de climax. Dit is het moment in jouw verhaal waarin een allesbeslissende wending volgt. De Protagonist zal nu gedwongen worden om een keuze te maken waarop hij niet kan terugkomen. Het is het begin van het einde van je boek en het is het deel in jouw verhaal waar alle lezers naar uitkijken. Wat zal de Protagonist gaan doen?

Denk maar aan de haast onmogelijke keuze waar Katniss voor staat in de Hongerspelen. Om het spel te winnen moet ze als laatste levend overblijven. Elke obstakel in het boek is moeilijk voor haar, maar die allerlaatste…

Op dit punt kunnen de lezers twee verschillende uitkomsten zien; aan de ene kant kan de Protagonist alles verliezen, aan de andere kant komt hij als winnaar uit de bus. Welke keuze hij ook zal maken, de Protagonist zal aan het einde van het verhaal veranderd zijn door alles wat hij heeft meegemaakt.

Een valse Protagonist

Zoals gezegd is een Protagonist de held van jouw verhaal. Het is vanuit diens standpunt dat jij jouw verhaal schrijft. Toch zijn er ook zogenaamde Valse Protagonisten terug te vinden. Zij worden ook geïntroduceerd, krijgen ook een plotpoint maar tijdens dit stadium wordt hun werkelijke rol duidelijk.

Denk maar aan de film ‘Psycho’ van Alfred Hitchcock. We volgen daarin Marion, die vervolgens wordt vermoord in de overbekende douche-scène. Door deze moord krijgt de kijker het ‘Niemand is veilig!’-gevoel en wordt de moordenaar nog angstaanjagender. Wie daadwerkelijk de Protagonist is in dit verhaal, valt te betwisten. Sommige beweren dat dit Sam en Lila zijn, de twee personen die op zoek gaan naar de moordenaar. Anderen beweren weer dat de moordenaar, Norman Bates, de ware Protagonist is.

Maar als Norman de Protagonist (de held) is, wie is dan de Antagonist (de schurk)? Daarover in een later blog meer.

 

Fantastische Schrijfplezier gewenst!

One thought on “De Protagonist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.