De Mentor

Vorige week vertelde ik je over een karakter die eigenlijk altijd een rol zou moeten krijgen in je verhaal. Deze week is daarin niet anders. Laat ik vooropstellen: ‘moeten’ is eigenlijk het verkeerde woord. Je wílt dit karakter in je verhaal hebben. Waarom? Omdat hij of zij jouw taak als schrijver echt een stuk gemakkelijker maakt.

De Mentor is namelijk de persoon die bijvoorbeeld het uitleggen van zaken aan jouw hoofdpersonage voor zijn rekening neemt. Denk maar aan Perkamentus in de Harry Potter serie. Doordat hij de Alwetende is, hoef jij dat als schrijver dus niet meer te zijn. Weer een zorg minder!

Maar… hoe weet je nu wat voor soort mentor jouw verhaal nodig heeft? Het hoeft immers niet altijd een wijze, oude man te zijn. Ik geef je graag een paar tips!

Wijsheid

Een eigenschap van de Mentor is de hoeveelheid wijsheid die hij in zich heeft. Met wijsheid bedoel ik niet dat hij superslim moet zijn. Dit kan ook levenswijsheid zijn. Je Mentor kan iemand zijn die veel heeft meegemaakt en door schade en schande wijzer is geworden.

Stel je voor dat je verhaal gaat over een persoon die in een compleet onbekende wereld terechtkomt. Jouw Mentor kan dan iemand zijn die uit die wereld komt en die weet hoe die wereld werkt. Hij kan jouw hoofdpersonage dan wegwijs maken in zijn wereld.

Dat wil niet zeggen dat je hoofdpersonage altijd alles maar direct moet aannemen van deze Mentor. Soms doet hij juist precies het tegenovergestelde! Soms luistert hij niet naar de Mentor en komt daardoor in grote problemen.

Ach, dat geeft het verhaal dan ook wel weer leuke scènes om te schrijven, niet waar?

Toegevoegde waarde

Ik zei het vorige week al: je wilt elk karakter in je verhaal een rol geven. Ze moeten belangrijk zijn voor het verhaal. Als je het verhaal ook zonder hun aanwezigheid kunt vertellen, dan zijn ze niet belangrijk voor je verhaal en kun je ze net zo goed weglaten. Een Mentor heeft in de basis al een goede rol te vervullen. Het fijne aan hem is, dat hij – net als de Sidekick – je lezer iets kan vertellen over je hoofdpersonage. Hij laat bijvoorbeeld zien of je hoofdpersonage mensen snel vertrouwt of juist wantrouwt (zoals in het voorbeeld hierboven, als je hoofdpersonage besluit de Mentor’s advies in de wind te slaan).

De Mentor biedt daarnaast toegevoegde waarde omdat hij veel achtergrondinformatie kan geven in bijvoorbeeld de dialogen die hij heeft met jouw hoofdpersonage. Het geeft je de mogelijkheid in real time informatie te delen, in plaats van hele passages te schrijven vanuit de Alwetende Verteller. Daarmee krijgt de lezer het gevoel erbij te staan en het -samen met je hoofdpersonage- voor het eerst te horen.

Hulp

Je hoofdpersonage heeft hulp nodig tijdens zijn tocht door jouw verhaal. Hulp die niet altijd geboden kan worden door bijvoorbeeld de Sidekick, omdat deze te dicht bij hem staat. De Mentor is daar precies de juiste persoon voor. Hij is niet te emotioneel betrokken bij je hoofdpersonage, maar hij heeft wel het beste met hem voor.

De reden van je Mentor om je hoofdpersonage te willen helpen, kan heel uiteenlopend zijn. Misschien herkent hij zichzelf in jouw hoofdpersonage en wil hem daarom helpen. Of misschien is hij erbij gebaat dat jouw hoofdpersonage slaagt in wat het ook is dat hij moet doen in zijn wereld.

Bedenk voordat je de Mentor in je verhaal gaat verwerken, wat zijn redenatie is om je hoofdpersonage te willen helpen. Als je dit heel duidelijk hebt, zal je Mentor goed uit de verf komen.

Eigenschappen

Mentoren zijn vaak mensen die alleen zijn (denk aan Gandalf in de Lord of the Rings serie). Ze zijn veelal bekend bij anderen als de go-to persoon voor de vraagstukken waar je hoofdpersonage mee zit. Dit is ook waarom de hoofdpersonage vaak wordt doorverwezen naar de Mentor door andere karakters in een boek. Over het algemeen worden ze gezien als geloofwaardige en betrouwbare personen – ook door je hoofdpersonage. En ook zie je dat ze vaak niet alle informatie geven aan je hoofdpersonage. Dit kan verscheidene redenen hebben: ze willen het doseren om je hoofdpersonage niet te overweldigen, of ze hebben er profijt bij dat je hoofdpersonage nog niet alle informatie heeft.

Weet dat een Mentor niet een aardig or wijs iemand hoeft te zijn. Hij hoeft ook niet altijd direct klaar te staan met raad en daad. Het is soms zelfs beter om dat niet te doen. Een Mentor hoeft het zelfs niet (goed) te kunnen vinden met je hoofdpersonage. Hun rol is om voor zowel je hoofdpersonage als ook je lezer duidelijk te maken waar je hoofdpersonage zich bevindt, wat er op het spel staat en wat de rol van jouw hoofdpersonage daarin is.

Het kan een uitdaging zijn om een goede Mentor te schrijven. Je wilt dat hij je hoofdpersonage helpt, maar hij moet niet altijd voor hem klaarstaan. De hoofdpersonage zal dingen zelf moeten uitvogelen. Er moet een cruciaal moment zijn waarop hij op de Mentor wil terugvallen en dit simpelweg niet mogelijk is. Dat moment is waarop je lezer weer rechtop gaat zitten en in spanning zal doorlezen. De veiligheid en vertrouwdheid van de Mentor is weg – hoe gaat je hoofdpersonage dit oplossen?

Met alles in het schrijven geldt ook hier: experimenteer met de scènes en je karakters. Kijk kritisch naar waar ze het beste tot hun recht komen en waar je informatie wilt delen via de Mentor en waar juist niet.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.