De Antagonist

In de klassieke strijd tussen goed en kwaad is de Protagonist gewoonlijk de ‘held’ van het verhaal en de Antagonist is, of vertegenwoordigt, de tegenstander of de ‘slechterik’.

Als je informatie zoekt op Google over de Antagonist van het verhaal, dan ontdek je al snel dat hij of zij degene is die het de Protagonist moeilijker, of onmogelijk, maakt zijn doel te bereiken. Maar… is het wel zo simpel?

Voorspelbaar

Wat je vaak ziet is dat de schrijver bij de lezer sympathie probeert op te wekken voor de held en het tegendeel voor zijn tegenstander. Maar laten we eerlijk wezen; dat is zo voorspelbaar. Dan weet je als lezer gelijk wie de ‘Goede’ en wie de ‘Slechte’ is. Tenzij je een Disney verhaal schrijft, zou ik het onderscheid niet meteen duidelijk maken voor je lezer om zo het leesplezier (en de spanning) te verhogen.

Het verhaal van je Antagonist is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, als het verhaal van je Protagonist. Zorg dat je beide verhalen helder hebt voordat je begint te schrijven. Beide karakters zijn (over het algemeen) wezens van vlees en bloed en geen enkele ‘slechterik’ vindt zichzelf de slechterik. Hij vindt zichzelf de held van dit verhaal.

Tip: schrijf twee verhaallijnen uit. De eerste vanuit het vertelperspectief van de Protagonist. De tweede vanuit de Antagonist. Als je het op die manier benadert, dan zal je verhaal diepgang krijgen. Gegarandeerd!

Een valse Protagonist

In een eerder blog maakte je kennis met de Protagonist. In dit blog leerde je al over de zogenaamde valse Protagonist. Als voorbeeld werd de film ‘Psycho’ aangehaald omdat hierin duidelijk twee kampen zijn wanneer het aankomt op het identificeren van de Protagonist en de Antagonist.

Één groep denkt dat de Antagonist Norman is, en de Protagonist Sam en Lila. Dat is de meest gangbare verklaring. Immers, Norman pleegt de moorden en Sam en Lila proberen dit op te lossen.

Maar er is ook een groep die dat anders ziet. Die zien Norman als de Protagonist omdat hij de moorden probeert te voorkomen. Doordat Norman een meervoudige persoonlijkheidsstoornis heeft, is hij zowel de moordenaar (verkleed als zijn moeder) als de held (de man die de moordenaar wil tegenhouden). Dat houdt in dat Norman dus zowel de Protagonist als de Antagonist is. Het is een intrigerende gedachte.

Het verhaallijn

De vier stadia die genoemd zijn in het blog over de Protagonist, kun je ook aanhouden voor de Antagonist. Afhankelijk vanuit welk vertelperspectief je het verhaal schrijft (ofwel vanuit de Protagonist, ofwel vanuit de Antagonist), zul je niet alle stadia aandoen. Maar het is wel belangrijk voor jou als schrijver die stadia voor beide partijen duidelijk te hebben. Want dan zul je een goed verhaal op papier krijgen.

Stel jezelf de vragen: Wat is de grootste wens van de Antagonist en hoe wil hij dat bereiken? Hoe komt de Protagonist op zijn pad en waarom staat hij in de weg van het realiseren van de Antagonist’s wens?

Door de twee bijvoorbeeld een vergelijkbare achtergrond of conflict te geven, kun je de spanning in je verhaal goed opbouwen. Want, als ze zo op elkaar lijken, waarom staan ze dan niet aan dezelfde kant?

Mocht je een goede Protagonist hebben, maar je Antagonist komt niet uit de verf, of andersom, leg de situatie eens voor op onze Facebookpagina. Wie weet kan een andere Fantastische Schrijver jou met het verlossende woord helpen!

 

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

One thought on “De Antagonist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.