De 10 beste tips om jouw verhaal op papier te krijgen

Er zijn veel tips te vinden over het schrijven van een fantasieverhaal. Websites als Pinterest staan er vol van. Als schrijver weet ik als geen ander tegen welke problemen je kunt oplopen en na veel vallen en opstaan weet ik inmiddels ook wat voor mij werkt om uit dat dal van problemen te komen en zo weer door te gaan met het schrijven van mijn verhalen.
Wil je weten wat, volgens mij, de tien beste tips zijn? Lees dan gauw verder!

1. Maak een visionboard

Een herinnering, zoals de aanschaf van je eerste auto, kun je in geuren en kleuren navertellen. Je vertelt hoe je de auto hebt gevonden, wanneer je er naartoe bent gegaan, welke vragen je wellicht hebt gesteld en hoe de verkoper erop reageerde. Maar je kunt je ook de verkoper zelf nog voor de geest halen; welk kleur haar hij had, met welke toon hij sprak, hoe hij met je omging. En als laatste herinner je natuurlijk de auto zelf nog. De kleur, het interieur, de geur van de nieuwe bekleding, hoe het was om er voor de eerste keer in te rijden…
Al dit kun je vertellen omdat je het voor je kunt zien. Je herinnering is eigenlijk niets anders dan een visionboard. Dit is zeker een aanrader als je even niet weet hoe je moet starten met je verhaal, of als je vast komt te zitten tijdens het schrijven van je verhaal.

2. Kijk series die in jouw genre vallen

TV-series en films kijken is voor mij een guilty pleasure. Vooral series die passen bij mijn huidige genre. Ik hou van fantasie, en dus series zoals Supernatural, The Flash, Siren en Timeless doen het op dit moment goed bij mij. Het geeft me inspiratie voor mijn eigen verhaal, het helpt me even los te raken van het gevoel van vastzitten en het brengt me in de juiste mood om zelf ook weer te gaan schrijven.

3. Schrijf korte verhalen over jouw personages

Soms ben je het gewoon even zat; schrijven aan je eigen verhaal. Je zit even vast met het plot, of je bent bezig met een stuk dat je even niet zoveel energie geeft. Dan is een kort verhaal schrijven dé manier om je personages goed te leren kennen, maar ook een goede manier om een zijstapje te nemen van Het Plot van jouw verhaal.

4. Doe mee met een schrijfchallenge

Moeite met motivatie vinden en houden? Zoek dan een challenge online en besluit dat je voor de duur van die challenge er alles aan gaat doen om deze te volbrengen. Een challenge (zoals NaNoWriMo) is ook de uitgelezen kans om in aanraking te komen met andere schrijvers die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen als jij.
Ook op Twitter kun je geregeld meedoen met de leukste challenges. Zoek maar eens op #WIPjoy of #CharacterChaos. Er zijn verschillende challenges voor schrijvers, zowel voor het schrijven als het auteurschap. De meesten zijn te vinden via de hashtag #WritingCommunity. Super leuk om eens mee te doen!

5. Maak een stappenplan

Structuur aanbrengen is voor sommige schrijvers een behoorlijk karwei. Men begint te schrijven en de taken lopen op. Hoe kun je daar nu geordend mee omgaan? Door een stappenplan te schrijven. En dan bedoel ik niet een stappenplan voor je plot, maar voor het schrijven op zichzelf. Door concreet te maken welke stappen je wilt zetten om jouw verhaal op papier te krijgen, dan wel te publiceren, kun je het proces gemakkelijker maken. Je hoeft je immers alleen maar bezig te houden met één stapje per keer. Als je geen idee hebt waar te beginnen, lees dan mijn tips over het schrijversproces eens.

6. Schrijf een synopsis

Met een idee alleen heb je nog geen verhaal. Het helpt om van te voren een synopsis te schrijven. Een synopsis helpt je ook om structuur aan te brengen in je verhaal en deze hoeft niet lang te zijn; één A4 is voldoende. In een synopsis vertel je kort en krachtig waar je verhaal over gaat, wie er in meespelen en welke uitdagingen zij tegenkomen (en of zij deze zullen overwinnen aan het eind van je verhaal). Door je synopsis te schrijven alsof je het vertelt aan een vriend(in) waar je verhaal over gaat, maak je het levend in je hoofd. Je raakt enthousiast(er) van het idee en dat helpt je om weer te gaan schrijven.

7. Denk niet aan de details

Veel schrijvers maken de fout om hun eerste versie heel gedetailleerd te willen schrijven. Ze doen uren research, zoeken op allerlei websites naar regeltjes waaraan zij zich moeten houden als ze bijvoorbeeld het verhaal ooit willen publiceren en kijken naar de do’s en dont’s van een goed verhaal.
Allemaal niet van belang als je nog geen één woord hebt geschreven. Op het moment dat je verhaal op papier staat, dan kun je al die stappen altijd nog nemen.
Bij het schrijven van je eerste versie is het enige belangrijke punt waar je rekening mee wilt houden deze: volledige vrijheid van jouw fantasie. Het maakt niet uit of het verhaallijn op alle punten realistisch is. Die aanscherping komt later wel. Zet eerst je verhaal maar eens op papier.

8. Word lid van een schrijversgroep

Schrijven is een eenzame hobby. Je zit alleen achter je laptop, op je kamer, en typt het ene woord na het andere. Overleggen met je ouders, je huisgenoot of een goede vriendin zit er (meestal) niet in omdat zij zelf geen schrijvers zijn en je jouw idee op dit moment nog niet wilt delen met anderen.
En toch is het alleen werken aan je verhaal af en toe vermoeiend en vervelend. Je wilt kunnen overleggen met mensen die begrijpen wat je doormaakt. Je wilt tips en aanmoediging als het even tegenzit en je wilt het kunnen delen als iets goed is gegaan.
Een schrijversgroep biedt dan uitkomst. Op Facebook zijn er verscheidene te vinden. Zoek maar eens op Schrijvers of Schrijven in Groepen. Mocht je je boek in eigen beheer willen uitgeven dan is de Hangplek voor Nederlandstalige Selfpubbers een aanrader. Mocht je goed zijn in Engels, dan is het zeker ook aan te raden om lid van een internationale groep te worden.

9. Maak je Schrijversmissie helder

Tijdens het schrijven kom je wel eens vast te zitten. Dan lijkt het idee ineens niet zo goed meer. Dan weet je ineens niet meer voor wie je eigenlijk aan het schrijven bent (anders dan voor jezelf natuurlijk). Het helpt om dan te kijken naar je Schrijversmissie. Mocht je deze al hebben opgeschreven voordat je begon met schrijven, dan is dit het moment om je missie opnieuw te bekijken. Misschien hier en daar nog aan te scherpen. Mocht je ‘m nog niet hebben geschreven, begin er dan nu mee. Het helpt je om helder te krijgen waarom je eigenlijk dit verhaal wilt schrijven.

10. Begin te schrijven

Eigenlijk zijn alle tips hierboven ondergeschikt aan deze laatste. Waar het eigenlijk op neerkomt is dit: Als jij niet begint met schrijven, dan komt er ook geen verhaal. Laat je niet weerhouden door alle regeltjes en tekortgedachtes die in je opkomen. Zet jezelf een goal en ga ervoor. Probeer verschillende schrijfroutines uit om te zien welke het beste bij jou past. Het maakt niet uit hoe lang het duurt, zolang je maar elke dag een stapje in de richting van een afgeschreven verhaal komt.

Zelf ook nog een tip waarvan jij denkt dat deze in dit rijtje thuishoort? Laat het hieronder weten of deel het in de Facebook groep!
Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.