Bouw jouw wereld

Misschien ken je die boeken wel. Verhalen die je mee op reis nemen naar compleet nieuwe werelden, zoals Midden-Aarde of Zweinstein, of Schijfwereld.
Wat deze verhalen met elkaar gemeen hebben is met één woord te bevatten: research. Om een geloofwaardige wereld neer te zetten in jouw verhaal, wil je de nodige research hebben gedaan. Één ding is daarbij belangrijk: het verhaal leidt. Altijd. De wereld ondersteunt je verhaal, niet andersom.
Als je verhaal zich afspeelt in onze eigen wereld, zijn de grootste vragen voor jou al beantwoord. Je weet bijvoorbeeld wie er woont, waar de regering voor staat en welke taal men er spreekt.
Maar in een nieuwe wereld staan al die vragen open. Dit blog gaat over het creëren van die nieuwe wereld en een paar superhandige vragen die je daarbij kunnen helpen.

Regering
“Wie regeert er over jouw wereld?” Dit is een prima vraag om mee te beginnen. Zelfs als je verhaal niet te veel ingaat op de regering, dan nog adviseer ik je deze vraag te beantwoorden.
Het zorgt namelijk voor een basis. De mensen (en wezens) in jouw wereld werken immers onder bepaalde ‘regels’. Normen en waarden. Deze komen ergens vandaan. Opvoeding, zeker, maar ook wat normaal is in jouw wereld.
Je hoeft echt niet alles te weten over jouw wereld, dat zou veelste lang duren en bovendien wil je een verhaal op papier krijgen. Stel jezelf de vragen die van belang zijn voor jouw verhaal.
Vragen zoals: met welk betaalmiddel wordt er gewerkt? Hoe zit het met het gevangenissysteem? Bepaalde wetten over bijvoorbeeld verplichte schoolgang (of juist niet)? Welke wetten zijn uniek voor jouw wereld?

Geografie
Dit lijkt misschien een bijzonder onderwerp, maar denk er maar eens over na. Kun jij je een hobbit-huis voorstellen als deze niet beschreven was in de Lord of the Rings?
Denk eens na over het uiterlijk van jouw wereld. Speelt het zich af in alleen een dorp of stad, of gaat de hoofdpersonage door verschillende landschappen heen? Lijkt het landschap op onze wereld of zijn de bladeren aan de bomen bijvoorbeeld blauw van kleur en worden ze wit naarmate de maan opkomt?
Een goed hulpmiddel (als je wat moeite hebt met een voorstelling maken) is Deviant Art, een online community waar kunstenaars de mooiste digitale plaatjes, tekeningen en schilderijen posten. Alleen al door te kijken naar deze fantasievolle plaatjes, krijg je idee na idee wat je kan helpen in het bouwen van jouw wereld.
Stel vragen als: Wat is het weer in mijn wereld? (Dit beïnvloedt immers wat voor soort kleren men draagt, om maar eens een reden te noemen) Wat voor flora en fauna is er? Hoe ziet het landschap eruit, heuvelachtig, bergen of juist bossen of weer iets anders?

Geschiedenis
Misschien niet meteen het eerste wat belangrijk is, maar het helpt wel om je te verdiepen in de geschiedenis van jouw wereld. Al zul je weinig tot niets van de geschiedenis letterlijk in je verhaal opnemen, toch zul je merken dat het je helpt om je verhaal rijker te maken.
Is er vroeger wellicht iets gebeurd, waardoor er nu een bepaalde wet is? Hoe is het land ontstaan? Zit er wellicht nog iets onder de grond wat eeuwen geleden daar verstopt is en wat nu een grote impact zal krijgen op jouw verhaal (denk War of the Worlds van H.G. Wells)? Hoe zit het met klederdracht? Waar kopen ze hun artikelen? Hoe zit het met de opbouw van steden? Het leersysteem? Hoe vergaart men informatie? Via boeken? Internet? Of via een telepathische manier? Hoe kijkt men tegen magie?
Denk na over welke vragen jouw verhaal zullen ondersteunen en ga op zoek naar het antwoord op die vragen.

Cultuur
Om een realistische cultuur te creëren voor jouw verhaal, is het van belang dat je nadenkt over de mindset van de bewoners in jouw verhaal. Kortom, hoe kijken zij tegen de wereld, tegen hun medebewoners? Hoe communiceren ze met elkaar? Is er liefde in hun wereld en zo ja, hoe uit zich dat? Hoe zien ze het leven en de dood? Wat is belangrijk voor hen? Zijn ze bijgelovig? Hoe gaan ze om met bijvoorbeeld verjaardagen of wanneer er iemand sterft? Waar komen ze samen? Dit zijn vragen die je helpen jouw karakters te begrijpen, en hun gedrag daarop aan te passen.

Taal
Dit onderdeel is, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, not my cup of tea. Ik vind het super als het gebruikt wordt in een boek, maar persoonlijk vind ik het veelste veel moeite om een compleet nieuwe taal te ontwikkelen voor mijn wereld. Maar… mocht jij die uitdaging juist wél aan willen gaan, lees dan verder!
De meeste Fantasy schrijvers duiken voor inspiratie in een gecreëerde taal zoals het Elfs. Been there. Done that. Wil je écht iets nieuws, duik dan in bekende talen en geef er een eigen twist aan. Talen zoals Arabisch, Japans, Swahili of Russisch bijvoorbeeld. Of ga een stapje hoger naar een dode taal zoals Latijns of het Oud-Egyptisch.
Gebruik één van deze talen als inspiratie voor grammatica, accenten en de manier waarop het geschreven wordt (rechts naar links bijvoorbeeld). Het kost even wat werk, maar het kan zeker een mooie bijdrage leveren aan jouw verhaal.

Als laatste…
Elk verhaal speelt met CONFLICT. Zorg dus dat je een wereld creëert waar conflict heerst. Dat zorgt voor interessante passages en het maakt je wereld realistischer. Een wereld zonder conflict? Niet echt geloofwaardig.
Bouw een wereld waar je van gaat houden. Een wereld die je interesseert. Waar je meer over wilt weten. Want alleen dan zal deze wereld je lezers meevoeren op reis en zal het bijdragen aan jouw Fantastische Verhaal.

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.