De bewoners

Misschien heb je al een idee wie in jouw Fantastische Wereld woont. Natuurlijk je hoofdpersonages en een paar karakters die het verhaallijn sterker maken. Maar heb je al nagedacht over de dieren in deze wereld? Of de aanwezigheid (of afwezigheid) van Goden? Misschien hou je wel van een beetje Science Fiction in je verhaal en zou je graag wat buitenaardse wezens willen toevoegen…

Welke karakters maken nu jouw verhaal tot die unieke (multidimensionale) wereld? Kortom, wie zijn de bewoners?

Mensen

Oké dit klinkt logisch, maar ik zet ‘m er toch bij. Je wilt namelijk een goede beschrijving neerzetten van de mensen op jouw wereld. Zijn dit mensen met krachten of zonder krachten? Zijn dit mensen met een blanke, donkere of misschien zelfs paarse huidskleur? Hebben ze hetzelfde lichaam als ons, twee armen, twee benen, of hebben ze misschien meer armen, of misschien wel een staart?

De mensen in jouw verhaal hoeven niet per se te lijken op ons. Het is jouw fantasie. Leef je uit!

Dieren

De meeste dieren zullen zich op de achtergrond houden, tenzij ze jouw karakters als bedreiging of voedsel zien. Wat dat betreft kun je de dieren in jouw verhaal als inkleuring van jouw wereld zien. Misschien ziet jouw hoofdpersonage ergens een prachtige eenhoorn lopen, of schrikt hij van een vliegend hert. Kijk naar jouw wereld, en welke dieren daar goed in zouden kunnen passen.

Besluit of één of meerdere dieren een specifieke functie hebben. Worden ze bijvoorbeeld door de mensen gezien als voedsel, of vervoerder van A naar B, of worden ze ingezet als beschermers van kostbaarheden?

Gebruik dieren uit onze eigen wereld en verander iets aan ze; de kleur van hun vacht, het aantal ogen of misschien dat ze vliegen in plaats van lopen. Dit is een goede basis voor jouw unieke wereld.

Mythische wezens

Als je zoekt op mythische wezens kun je overweldigd raken. Er zijn ontzettend veel wezens uit mythen en sagen van verschillende landen en culturen die je kunt gebruiken voor jouw verhaal. Een voorbeeld van een fijne website is bijvoorbeeld deze website over Goden en Monsters.

Het leukste van het creëren van jouw Fantastische Wereld is natuurlijk te kiezen voor wezens die niet alledaags zijn. Draken, zeemeerminnen, eenhoorns; het zijn fantastische wezens om over te lezen, maar ze komen veel voor in Fantasy boeken. Leuker is om eens te kiezen voor een wezen dat niet zo bekend is. Zoals een Bicorn, Crocotta of een Lammasu.

Hou er rekening mee dat de wezens die je gebruikt, passen in jouw wereld. Een wereld bevolkt met gigantische draken heeft gigantische prooien nodig. Hetzelfde geldt als je besluit een verhaal over vampiers te schrijven. De wereld zoals wij ‘m kennen bestaat niet met de aanwezigheid van vampiers. Immers, zou jij nog fijn ’s avonds naar een bar willen gaan, wetende dat er misschien ergens in het donker een vampier kan rondhangen op zoek naar jouw nek?

Buitenaardse wezens

Weten dat al het leven, of het nu op aarde of een andere planeet in ons heelal is, evolueert op basis van zijn omgeving is de eerste stap. Zonder de omgeving te begrijpen, kun je nooit een geloofwaardig buitenaards wezen neerzetten. Denk bijvoorbeeld eens aan een planeet waar er een hoge vorm van zwaartekracht heerst. Hier zullen alleen kleine, gehurkte wezens rondlopen. Heeft de planeet een kleine maan, dan zullen er lange, dunne wezens op de planeet leven.

Ook iets om over na te denken; welke zintuigen gebruiken de buitenaardse wezens. Zijn het er meer of minder dan ons? Als je buitenaardse wezens telepathisch kunnen communiceren, dan is het logisch dat de zintuigen om te praten of te luisteren misschien niet aanwezig zijn. Maar wellicht is hun zicht juist weer uitgebreider dan bij ons mensen. Kunnen ze geluidsgolven zien, of in de warmte in levende wezens opspeuren.

Wetenschappers geloven dat buitenaardse wezens nooit zullen lijken op iets wat op aarde te vinden is. En vaak is dat wel precies waar wij onze verbeelding op baseren. Zelfs de grote H.P. Lovecraft gebruikte hybriden die behoorlijk leken op een geleedpotige gekruist met een inktvis.

Goden

Ah de Goden! Wat een heerlijke romantische verhalen kun je vinden over de verscheidene Goden uit de Griekse, Egyptische of Noorse culturen. Om er maar een paar te noemen. Met de vele buitenechtelijke affaires en de achterbakse manier waarop ze met elkaar omgaan, zou je een fantastische soap kunnen schrijven.

Gebruik je Goden in jouw verhaal, dan kun je alle kanten op. Inspiratie ten overvloed. Een paar vragen waar je antwoord op wilt hebben: zijn de Goden fysiek aanwezig (nemen ze bijvoorbeeld bezit van een lichaam) of mentaal aanwezig (in de gedachten van één van jouw karakters)? Wat is hun relatie tot jouw wereld? Worden ze aanbeden of gebruiken ze de wereld als entertainment?

Heb je zelf nog een handige tip of ben je benieuwd naar de mening van andere schrijvers over jouw zelfbedachte wezen? Laat dan een opmerking achter onder deze post!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.