Begin te schrijven

Vorige week nam ik je mee door de eerste twee stappen van het schrijversproces: van een (matig) idee naar een sterk plot! Of je het nu gelooft of niet, we zijn aangekomen bij stap 3: begin te schrijven.

Ik kan me voorstellen dat er nu van alles door je hoofd gaat. Je wilt nog even die ene vraag over je plot beantwoorden, dat ene moment in je verhaal naar voren halen, nog een keertje over je gehele plot gaan of je echt niets hebt gemist… STOP.

Dit is precies de reden waarom je niet begint met schrijven en waarom dat boek er op deze manier ook niet gaat komen.

Begin gewoon te schrijven. Maan je hoofd tot stilte, zet wat muziek op als dat helpt en begin te schrijven. Op elk moment in het schrijversproces zul je namelijk tegen vragen of onduidelijkheden lopen. Als je elke keer stopt met schrijven als zo’n situatie zich voordoet, dan wordt het een stuk lastiger om je verhaal af te krijgen en – en dat is misschien nog wel veel erger – zul je gauwer tegen een writer’s block aanlopen.

Dus… klaar voor actie?

Let’s go!

Waar begin je?

Ik gaf je in het blog over de eerste stappen van het schrijversproces al de tip om te beginnen met de scène die je het meeste energie geeft. Het helpt om met die scène te beginnen vooral op het moment dat deze helder voor je geest staat.

Heb je niet een specifieke scène, begin dan bij het begin. Je hebt bij het uitschrijven van je plot een begin, midden en eind bedacht en daarmee jezelf richting gegeven. Hou dit erbij als je begint met schrijven.

Veel schrijvers vallen over die eerste zin. Ze staren naar een blanke pagina, wachtend op die ene zin die de lezer meteen in het verhaal zal trekken. Die eerste zin moet perfect zijn.

Newsflash: nee hoor. Nu ja, in dit stadium hoef je je daar nog niet druk over te maken Je nu al aan regels gaan houden terwijl je verhaal nog niet eens op papier staat, is funest voor je creativiteit. Op dit moment mag er gewoon een zin staan. Dus al schrijf je op: “Ooit, heel lang geleden, woonde er een meisje genaamd Joke, die…” Dat is helemaal oké. Je bent begonnen!

Besluit op het moment dat je begint te schrijven tot hoe ver je wilt schrijven. Het helpt namelijk om jezelf een doel te geven. “Vandaag ga ik tien pagina’s schrijven.” Of bepaal tot welke scène in het plot je nu wilt gaan schrijven.

Maar… zorg wel dat dit een realistisch doel is. Als je maar een uur de tijd hebt, is het niet handig om als doel te hebben dat je twintig bladzijden gaat volschrijven. Het is misschien wel haalbaar, maar je zet jezelf wel erg onder tijdsdruk en dat is iets wat niet goed samengaat met creativiteit. Heb je kort de tijd, zet dan als doel dat je een bepaalde scène gaat uitschrijven.

Hoe hou je het bij?

Schrijven is niets anders dan plannen. Je wilt tijd vrijmaken in je agenda om te schrijven. In een eerder blog gaf ik je daar al wat tips over.

Mij heeft het heel erg geholpen om een tijdje bij te houden wat ik nu op dagelijkse basis allemaal doe. Social media bleek een behoorlijke tijdsvreter, dus die tijd heb ik nu aan banden gelegd; niet meer dan twee keer per dag op Facebook (Het is een work in progress, dat zal ik je wel eerlijk zeggen, maar het helpt me wel om die focus te hebben).

Als je hebt besloten elke dag een uur te schrijven en na vier weken blijkt dat daar niets van is gekomen, maak dan een nieuw plan. Een uur per dag schrijven is dan gewoonweg niet handig voor jou. Stel jezelf dan de vraag: wat werkt wél voor mij?

Pas je plan aan wanneer je na vier weken niet een fijne schrijfroutine hebt gevonden. Kijk waar je je goed bij voelt. Wees wel eerlijk met jezelf als je besluit dat je plan niet werkt; heb je het écht een goede kans gegeven?

Wat je ook doet, doe dit niet!

Je zult de neiging hebben je geschreven stukken te willen herlezen. Doe dit niet! Blijf naar de toekomst kijken: je wilt je verhaal afschrijven. Zodra je gaat teruglezen is de kans groter dat je die stukken gelijk wilt gaan aanpassen. Omdat het niet meer past bij waar je nu naartoe schrijft, of omdat je nu een veel betere scène in je hoofd hebt.

Welke reden je ook hebt om te willen teruglezen, om ook maar te willen herschrijven, weet dat die reden er op dit moment niet toe doet. Jouw focus is het afschrijven van je verhaal. Niet het herschrijven van je verhaal. Daar is een latere stap prima voor.

Elke reden kan ontzettend gaan kriebelen. Als jij dat gevoel ervaart, open dan een document en schrijf het van je af. Welke scène wil je herschrijven, en waar naartoe wil je het veranderen? Probeer het zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven. Vertrouw erop dat het letterlijk schrijven van de scène in een latere stap van dit proces zeker zal gaan lukken. En misschien zelfs wel nog beter wordt als wanneer je het nu zou gaan opschrijven.

Heb je het van je afgeschreven? Mooi zo! Sla het document op (die zul je vast nog vaker gaan openen tijdens het schrijven van je verhaal) en ga weer terug naar je verhaal. Lees de laatste alinea van wat je hebt geschreven even terug, om zo de draad op te pakken waar je bent gebleven. En ga dan weer lekker doorschrijven. Op naar dat eind!

Fantastisch Schrijfplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.